2007. augusztus 17., péntek

Zucchini Ricotta Frittata

Túlzsúfolt hétköznapjaim mostanában nemigen engednek időt nagyobb kaliberű konyhai hadműveletek indítására, többnyire saláta+bor kombók kerülnek az asztalra. Vagy inkább bor+saláta.Tegnap hazaérkezés után rögtön fel is pattintottam egy St.Andreát, pontosan emezt itt ni.

Ahogy pattintás után a pohárnyival könnyebb üveget megfelelő hőmérséklet biztosítása végett visszatettem a rekeszbe és éppen lendítettem vissza a hűtő ajtaját, tekintetem egy pillanatra megakadt egy ufo-n (unidentified fridge object). Reptében elkaptam a hűtő ajtaját, hogy az ismeretlen, befóliázott tárgyat szemügyre vegyem, és előhúzva rejtekhelyéről kaptam is bmegolva a fejemhez: ez az a 2. doboz ricotta, amit (már felhasznált) párjának áráért ajándékba kaptam (és ami azért volt eksönben, mert lejárt kb. aznap). Khm. Igen, ez bő 2 hete történt. Kés a szívben megforgat, újabb szentségelés.

Ugye utálok bármit is kidobni, de láttam én már karon varjút (a hónapos lejárt joghurt hibátlan állapotban, példamutató türelemmel várta ki sorát egy meglehetősen hektikus életszakaszomban), a szemetes felé vezető úton azért csak belekukkantottam a dobozba. Ránézésre, szimatra mintha Lucia néni ma hajnalban fejte volna a tehéntejet hozzá, és mivel hétfőn túléltem egy E412vel mérgezett jégrémet, gondoltam, egy kis érett ricottától már csak röhögőgörcsöt kaphat szervezetem.

Rozé szépen szellőzgetett, a pohárkám széle szelíden gyöngyözött, és erről persze megint a provance-i finomságok jutottak eszembe. Sokszor vettem az utcán Zucchini Fittata-t, ami lényegében egy cukkinis omlett, és azóta is nagy kedvencem. Van is egy régen tartogatott receptem, azt vettem most elő, Zucchini Ricotta Frittata az étel becses neve, és minden volt hozzá otthon.


Zucchini Ricotta Frittata

6 db tojás
3/4 cupp ricotta (3 kövér, púpus kanálnyi)
fél cupp parmezán (vagy igazából más sajttal is finom)
2 db közepes cukkini, vékony karikákra szelve
4-5 levél FRISS bazsalikom (ha godzilla bazsalikomod van, mint nekem, abból 3 levél is elég)
kb. 1 teáskanálnyi FRISS kakukkfű (legalább nyáron legyen friss!!)
olívaolaj
só, bors

Serpenyőt felhevítem, olívaolajra rádobom a cukkini karikákat (minél vékonyabbak a szeletek, annál jobb). Míg a cukkini pirul (kb. 5 perc), 1) beizzítom a sütőt felső grilljét, 2) előkészítem a tojásos masszát.6 tojást felverek, és a ricottával jól elkeverem. Belereszelem a sajtot, felaprított fűszernövényeket is hozzáadom, majd ízlés szerint sózom, borsozom.

A cukkinik eddigre nagyjából elkészültek, vegyük le a tűzről, hagyjuk kb. egy percet hűlni, majd öntsük rá a tojásos-ricottás masszát. Elkeverem, majd visszateszem a tűzre, és addig sütöm, míg a lepény teljes egészében el nem választható a serpenyő falától és aljától.

A teteje még persze nyers, ekkor kerül a képbe a sütő felső grillje: a serpenyő nyelét kilógatva, nyitott ajtajú sütőben 2 perc alatt készre pirítom, így a teteje szép arany-barnára sül, sajt szépen rápirul. Hurrá.



Utóbbi művelet nem kánikulabarát megoldás, így végszükség esetén megoldható úgy is, hogy sütő helyett egy fedelet teszünk a serpenyőre, és így „fő” meg a frittata teteje, no de valljuk meg, ez azért mégis grillezve az igazi.

Gyorskaja, finomkaja, kezdőknek is. Ja, éljen Lőrincz György és pincészete sokáig!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elkészítettem tegnap ezt a lepényt, istenire sikeredett!!! Hálás köszönet a receptért!!! Lehet, hogy legközelebb teszek bele zöldhagymát is, szerintem nem árthat.
Aggódtam, hogy a serpenyőm műanyag nyele nem fogja bírni 220 fokon a grillezést, de az alufóliaréteg szuper jól megvédte.

Gourmandula írta...

:)) örülök neki!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin