Azért nem kizárólag borszivacsot tálaltam K szülinapján. Borkorcsolyának (értsd: előétel) Muhammarát, azaz pirított diós-sültpaprikás krémet készítettem, melyet frissen sült, mámorítóan omlós-illatos feketeborsos parmezán linzerkeksszel tunkoltunk.
Mindkét tétel ideális vendégváró, merthogy mind a krémet, mind a keksz tésztáját elkészíthetjük előre, a showtime-ra már csak maga a gondtalan sütés marad. Meg a szédítő, egész ház nyugalmát megingató, eszeveszetten veszélyes illatok.
Tökéletes időzítés: háromnegyed órával a vendégek érkezése előtt a kekszet a sütőbe dobom, gyors zuhany, sérót belő, sminket feldob, sütőből elkészült kekszet kivesz, sérót mégjobban belő, előre kikészített ruciba beleugrik, aztán mégis másik szettet választ, pici parfüm, jóféle rozéból 1 pohárral kitölt, 1 kortytól belazul, és az ekkorra pont langyos, őrjítő illatú, omlós kekszeket a szintén előre elkészített paprikakrémmel azonnal kínálom is az éppen betoppanó, éhes barátoknak. Kell is a szemfényvesztés, hiszen a főétel időben és térben még nagyon odébb van.
Egyébként mindkét recept egyik újdonsültkedvenc blogomról származik (akinek eredeti forrása a Gourmet 1993/12 száma): a szerző egy Michiganben landolt algériai csajszi, aki kedves történetekkel fűszerezett, remek észak-afrikai receptekkel dobja fel a hétköznapokat.
Muhammara (pirított diós sültpaprika-krém)
(kb. egy nagy müzlis tálnyi tunkolnivaló, 4-5 főre)
6-8 piros húsú paprika
1½ cup kenyér (esetemben: 2 db frissen sült minibagett)
2/3-1 cup dió (1-2 kisebb marék)
2 gerezd préselt/reszelt fokhagyma
só
1 ek. frissen facsart limelé (vagy citrom), ill. ízlés szerint
1 tk. őrölt római kömény
1/2 tk őrölt chili (ill. ízlés szerint)
¼ - ½ cup extra szűz olívaolaj
- A paprikák tetejét levágom, és fejjel lefelé fordítva olívaolajjal megkent tepsibe ültetem. 190 fokon, légkeveréssel sütöm őket kb. fél óráig (amíg a héjuk kezd felpúposodni-pörkölődni).
- Ha kész, kiveszem, műanyagzacskóba vagy jó lezárható, kis műanyag dobozba teszem (amibe passzentosan beférnek a paprikák), és kb. negyed órát pihentetem (ettől szinte ledobja a héját). Utána meghámozom.
- A minibagettet/zsömlét/akármit picit megpirítom a sütőben.
- A diót serpenyőben enyhén megpirítom.
- Az olaj kivételével az összes hozzávalót (kenyeret is) és a fűszereket mixerbe teszem, és krémesre/icipicit darabosra keverem.
- Keverés közben folyamatosan, lassan csorgatom hozzá az olajat.
- Megkóstolom, és kedvem szerint tovább csinosítom.
Hmmmm. Ja, mindenképpen szobahőmérsékleten a legjobb.
Feketeborsos-kakukkfüves parmezánkeksz
115g sózatlan vaj, szobahőmérsékletű. (Namármost a 115g nekem nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a tészta rendesen összeálljon, tehát tartalékba még készítsünk oda kb. 10-15 grammot, lehet, hogy kelleni fog)
85 g frissen reszelt parmezán (csak abból a vacak fűrészporból ne, jó?)
1 1/4 cup fehérliszt
1/4 tk só
1 ek. friss kakukkfű, finomra vágva
1/3 - 1/2 tk. frissen őrölt bors (ízlés szerint)
- Robotgéppel krémesre verem a 115g vajat.
- Hozzáadom a parmezánt, a lisztet, sót, kakukkfüvet, és a borsot, és tésztává gyúrom (kb. 5 percig kell gyúrni, míg összeáll).
- A linzertészta állagú, kemény, de gyúrható (nem szétporladó) bucihoz nekem még pár csipet vaj kellett, nem tudom, hogy erre minden esetben szükség van e, sok mindentől függhet az állag.
- Közben kóstolgatom, és eszerint bánok a fűszerekkel.
- A bucit lisztezett deszkára ültetem, és egy kb. 30 centis rudat formálok belőle.
- Folpackba/alufóliába csomagolom, és mélyhűtőben legalább fél órán át pihentetem (de bármennyi ideig lehet fagyasztani, mert nem árt neki – el lehet készíteni előre, hogy ha kell, már csak fel kelljen szelni és sütőbe dobni).
- Fél óra után előkapom a mélyhűtőből, és bő 1 centis karikákra szelem.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a karikákat, és 175 fokon (légkeverés) kb. 20-25 percig sütöm (míg a szélek kezdenek aranybarnára pirulni).
- Hagyom langyosra hűlni, és iziben - ideális esetben valami jófajta kencével - kínálom.
Mi ugyebár a Muhammarába tunkoltuk.
Hallelúja.
8 megjegyzés:
hát ez eszeveszettül jól hangzik! :)
Mivel a paprika már a sütőben, csak a diót kell mellécsapnom és máris csinálom!
Én is hamarosan nekikezdek!
:)
Eddig Fűszeres Eszter Muhammaráját késítettem, de most kipróbálom ezt is. A muhammara ugyanis hó, örülök, hogy egyre többen belátjátok otthon is.
Üdv Orsi Kanadából :)
Bocs, a muhammara természetesen JÓ és eddig azt KÉSZÍTETTEM.
gyanús volt, hogy ebbe a receptbe köményt kellene tenni. megnéztem az eredeti receptet, és abban "cumin" van írva. ez nem a kömény, hanem a római kömény! a rendes kömény angolul "caraway" (legalábbis a wikipédia szerint). jó lenne ezt a tudást elterjeszteni a magyar gasztroblogger közösségben, mert úgy tűnik, még a profik között is általános :)
a receptet amúgy kösz, ma délután kipróbálom.
hoppá, nagyon köszönöm az észrevételt, csúnyán lemaradt, pedig én is római köményt használtam, és - hiszed vagy nem :) - a jelentéssel is tisztában vagyok. elnézést!! mindenesetre örülök, h szemfüles voltál, és remélem ízleni fog!
gm
Megjegyzés küldése