2008. június 20., péntek

VKF XVI. összefoglaló part 2 + staféta

Vissza a VKF XVI. part 1 összefoglalóhoz

Szal folytatom...:)

Nagy visszatérőnk is van: Rossamela több, mint 2 hónapos csendet tört meg a VKF kedvéért. A kiírásból az útiellátásra kapta fel a fejét, hiszen ez a problémakör számára mostanság nagyon is valós élethelyzettel párosul. Rossameláéknál nem lennék hűtőtáska, mert Mr. Rossamella ódzkodása miatt nem sok szerephez juthat. A szerzőnő tehát olyan kreatív menüsorral készült, mely hőmérséklet-, idő- és strapaálló. Ennek eredményeképpen az útra csomagolt lencsefasírtot, chilis-citromos újkrumplit, hideg árpagyöngyöt és mellé friss levélsalátát, valamint pár szem paradicsomot (az bizony sosem árt). Hát, az Autogrillnek befellegezne, ha minden utazó ilyen menüvel kelne útra, illetve bőven elég lenne a húseők kedvéért egy bratwurst sátrat felhúzni a parkolóban, meg megtartani a presszó részleget a valóban zseniális kávéjuk kedvéért.
Kérdés: milyen már az a cég, aki letiltja a blogspotot?!


Én speciel biztos-ami-biztos alapon papír zsebkendőt tartok a kocsiban, Fűszeres Eszterék a minigrillel, és a hozzá tartozó szénnel + vizeskannával vannak így. Míg én a zsepiket sem igen használom, Eszterék aktív kirándulók, akiknél nem ritka, hogy a természet lágy ölén rendezzenek főzőcskézést. Nagy örömömre Eszter is csatlakozik az egyre hízó klubhoz: a piknik nem időjárás függő (hányszormonnyammég?). :) A tőle megszokott melegséggel és lágysággal mesél nekünk fagyos és melegebb napokról, piknik etikettről, családi szokásokról: egyértelműen kedveli és érti ezt a műfajt. Konkrét pályaműve az otthon csomagolt finomságok kategóriájába sorolandó tortilla tekercs, de ugyanitt közzéteszi egy tavalyi, mit ad Isten, piknikről szóló értekezését is, zárásképpen pedig a rétestésztába rejtett csirke receptjével gazdagodunk. Visszatérve a mostani VKF alkalmából készült tortillatekercsre: a műfajból adódó szabadságnak hála, tölteléktől függően éppúgy találhatjuk magunkat az első falat ízlelése után Indonéziában, mint Izlandon. Ideális kirándulós kaja, személy szerint nekem gyakran munkaebéd, de bevallom, hogy a tekercshez a lapokat én többnyire készen vásárolom. F&L persze sokkal szorgosabb nálam, saját maga gyúrja a tésztát, és sütés utána mindenféle finomsággal tölti meg.


Chilii majdnem lemaradt, de mégsem, és ha már, akkor sütött valamit. Jól tette! A molnárka keletiesen pácolt csirkemellet rejt, így teljesítve könnyedén a multikulti kiírás feltételeit, ráadásul, hasonlóan a többi kenyeres pályaműhöz, ideális társ olyan alkalmakra is, amikor nem akarunk maszatolni. A cseresznyés piskóta egyensúly-tészta elnevezése okán már éppen elkezdtem volna gondolkodni, de szerencsére chilii hamar tisztázza az arányokat,


Az olaszok egyszerű piknikelős szokásai miatt Dolce Vita kivételesen csónakba ült, és átszelve a Földközi-tenger fodros hullámait, egy piknik erejéig Észak-Afrika partjainál dobta ki a horgonyt. Imádom az arab konyhát, a grillezett padlizsánnal jobbján tálalt kuszkuszsaláta pedig olyan ritka saláta lehetőség, melyen nem fog ki sem az idő, sem az esztétika: nagyon sokáig frissnek hat. Igaz, nem is az a hagyományos, könnyű fajta. Valamit valamiért.



Az Égig érő paszuly szerzőnője, Manna kategóriát teremtett, amikor egy kávézóban rendezte az elmaradt piknik pótlását szolgáló összejövetelt.
Kategóriateremtő gazdához eredeti recept is dukál: egy jól sikerült köfte vegetáriánus változatát készítette el, melyben a mángold és keleties fűszerezés emelte trónra a bulguros alapból készült fasírtot (tisztes neve: mángoldos köfte). Mindezt emberének házikészítésű kenyerébe töltötte, és a pályamű szendvicsként landolt a kávézó asztalán. Oly sokakhoz hasonlóan Manna sem tudott ezen a ponton megálljt parancsolni ösztöneinek, és egy nagyon autentikus, olasz mortadellés-sajtos töltött kenyérrel is előrukkolt, ami nem calzone, mert a töltelék tésztavsíkok ölelésében sült meg. Sokatmondó, hogy a remek a küszöbig sem jutott.


Ms. Ízbolygó minden VKF-re brutál menüvel készül, most sikerült a luxuspiknik kategóriában letenni a névjegyét. A kosara majdnem olyan szép, mint az én Guilleaume-om, és azt is bevallja, hogy 2 éve treníroz egy kiskorút a meggymagozás, hintáztatás és hasonlóan könnyed háztájéki feladatok elvégzésére. Meggymagozásról rögtön eszembe jutott, hogy ÍB eladhatná a trenír-knowhow-t Zsuzsinak, aki mint tudjuk, magozással hadilábon áll de pont most jegyzett elő hasonló munkaerőre. Az elképesztő habzsidőzsi keretében ÍB-nél készült hideg kapros uborkaleves, mozzarellával töltött csirke sonka-köpenyben, rozmaringos sült paradicsom, zöldborsófelfújt füstölt sajttal, kapros túróval töltött sült paprika és végezetül édesség gyanánt nem egy, hanem rögtön háromféle túrós rétes (málnás, ribizlis és áfonyás-szedres). Felmerült bennem a kérdés, hogy Ízbolygó vajh milyen viszonyt ápolhat az egytálételekkel.. :) Ja, meggyfoltos gyerekvégtagokkal is gazdagodtunk.


Dalit is a töltött tésztafélék fonalán indult el, de az olasz lehetőségek helyett ő más mediterrán megoldás felé kacsint. A bourekas eredetileg a török börek görög, szerb, horvát, albán, perzsa válatozatokban is létezik mindenféle hasonló néven, mindenféle tötelékkel, jelen esetben sajtos, spenótos-juhtúrós és krumplis változat készült. Dalit is a kencék híve, és mivel őt is elkapta a babkrém mánia, Nigella vörösbab-krém receptjét készítette el, amit híres francia gyorskenyérre (DNK) kent. Multikulti oder etwas.



Etető/Mixed Pickles. Cserke saját szavaival élve egy veszélyre éhes, kalandvágyó egy nő, aki tökéletesen tisztában van a piknik műfaj összes hátulütőjével, ezeket készségesen, igen szerethető formában össze is gyűjtötte nekünk, de fura mellékhatásként születik az elhatározás, hogy ő mostmár csakazértis piknikezni fog. Figyelem, ha valaki Cserkével menne piknikezni, ügyeljen rá, hogy az utolsó finom falatot ne kapja ki előle a tálból, mert csúnya bosszú áldozatává válhat, pláne ha hosszú a gyalogút a legközelebbi lakott településig és a helikopteres mentés nem megoldható. Vagy vállalja, be, de vigyen hálózsákot, kovakövet, bicskát és dugi elemózsiát a hosszú erdei éjszakára. Ja, olasz cserépben sült (cseh)sörzsemlét tálalt skandináv időjárási viszonyok mellett. És na vajon mi volt a kence, na, valaki? Mondjuuuk együüüüüütt: Baaaaabkrééééém. :)))) Jelentem, megvan az idei szezon sóskaramellje.


Piszke jól látja, hogy milyen különbség lehet piknik és piknik között… Szívemből szólt, mikor megállapította, hogy ha nem muszáj, kár túlszervezni a dolgot: a kollegiális partit se bonyolította túl, egy isteni citromos sütivel érkezett (na persze, ha az embernek vannak konyhatündér kollégái/barátai, úgy könnyűűű). Megnyugtatom, vegyes érzései csak emberbőllevéséről tesznek tanúbizonyságot, továbbá biztatnám, hogy az említett francia pikniket próbálja ki, nagyon is gasztrokúl egy üveg borral, egy jó sajttal és egy friss bagettel spontán kitelepülni a gyepre. Szerintem. (Vajon elfogadják szkrebbliben, hogy gasztrokúl? Kétszer is leírom a biztonság kedvéért…)



Anna evett, méghozzá kalandosan fogant sajtos kuszkusz-salátát, paradicsomsalátával. Volt előzetes beszámoló, utólag feleslegesnek vélt bulgurbóllettkuszkuszpara, kockás abrosz, szabad ég, és vállalkozó kedvű / segítőkész barátnék, saját receptekkel. Anna Évi nevű barátnőjének kiwis-lazacos szendvicse igazi különlegesség, ami akkor értékelhető csak igazán, ha a hozzá tartozó emilt is elolvassa az ember. Tényleg! Anna Ágija sajnos nem írt hasonlóan vicces emilt, de túrós és „csodás csokis” muffinokat készített, amikről nincs bizonyíték, mert menet közben mindet beporszívózták a haspók fiatalok. Állítólag nagyon finom volt minden. Viszont a társaság mérete láttán feladtam a végtagstatisztika vezetését.


Kricsó sem megy a szomszédba egy jófajta piknikért, a golyóspiknikkel ráadásul újabb alkategóriát alapít. Amellett, hogy a golyó praktikus (könnyen csipegethető és csomagolható) és kedves forma, nem mellesleg igen viccesen hangzik. Hölgyeményünk sajtos-sonkás, húsos és sajtos-kuszkuszos golyókat (abszolút kedvenc!!!) készített, melyeket háromfajta - paradicsomos- chilis, tejszínes-sajtos és tzatziki szószba lehetett mártogatni. A desszert: szintén nagyon ötletes, gyors, mégis látványos megoldás a piros bogyós csiga. Külön elismerés a precízen benyilazott fotómagyarázó grafikáért, a cuki zöld tányérért ill. a dekoltázs bátor felvállalásáért! :)



Kalinka. Filharmonikusok, szabadtéri szezonzáró koncert, húszezer ember…ez bizony Berlin. Tulképpen Berlinben bármit csinálni alapból multikulti, így Orsi akár vajaskenyeret is kenhetett volna egy nosztalgiabuli keretében, akkor is könnyedén teljesíti a kiírást. És Orsi van olyan szerencsés, hogy majd minden évben kicuccolhat ide a kosarával. Mit mondhatnék? Irigykedem. No persze nem csupán azért, mert Berlin nagyon kedves a számomra, hanem azért is, mert igen finom dolgok kerültek a pakkba: sült zöldségekkel és fetakrémmel töltött török kenyér, paprikás-cukkinis csirkenyársak, és franciásan csengő sós valamint édes mini-lepények. Gondolom, csúszott mellé egy kis fesztiválos borocska is. :)


Mamma óriásit hajrázott, és kevés alvás után járta nagyon alaposan körbe a piknik fogalmát. Van itt kérem történelem, szóeredet, és természetesen saját definíció is. Nem mellesleg idilli környezet, mobilgrillen édesburgonya, fantasztikus húspácba forgatott csirkemell, hambihusi, és gigant 50 dekás sirloin steak, továbbá receptajánló a biztosan megrendezésre kerülő következő alkalmakra:
fokhagymás-rucolás ciabatta, majonézes tésztasaláta, sörös-narancsos gyöngyhagyma és édességképpen marskaramellás sült banán.



Csakapuffin. Van egy olyan érzésem, hogy Dr. Pepper személye alapjáratban mulitkulti, úgyhogy ha egy Moszkván vásárolt hambival a kezében leülne az 56-os villamos megállójába, akkor is kvalifikálna a piknikre. :) Vicces írásában egy képzeletbeli portugál piknikre indulunk, és iszonyatosan bekajálunk. Fontosnak tartom portugál barátjának az Ízkaraván remekbeszabott quiche receptjénél említett üzenetét eredetiben is megjelentetnem, ezzel leróva gondos háziasszonyi kötelességemet, és sztárt csinálva Miguelből (kell neki valami szép a mai napra, a tegnapi csúfos elbotlás után mühühűűűdeténylegmostkomolyan). Miguel üzenetét mindenki jegyzetelje:„portuguese are very proud of themselves but in respect of food, we eat all even french quiches”. DP, nem bújtál ám ki a feladat alól, a közös piknikünkre bizony készítened kell valami portugál finomságot!


Gourmandula. Saját piknikfilozófiám sarkalatos pontjai: 1.) Piknikezni jó, akkor és ott , ahol és amikor akarunk. 2.) Ha esik, jó eséllyel indulunk a legjobb placcért (tesztelve). 3.) A piknik leginkább a társaságról szól, de ha szívünket-lelkünket beletesszük az ételbe, abból még sosem volt baj. A múlt vasárnap az idei év egyik legszebb és legvidámabb napjára sikerült és a sikeren felbuzdulva biztosan követi újabb étkezés a szabad ég alatt (és ezt a jó szokást addig szándékozom tovább vinni, amíg valaki sírva nem jön haza). Szerencsére mostmár bőven lesz miből ötletet gyűjtenünk! :) Bővebben az ominózus, egész parkot kacajokkal megtöltő, könnyesreröhögős piknikről a beszámolómban olvashattok, ugyanitt soksok Gourmandula végtag és 32 fog is reflektorfénybe kerül. És mi volt Guilleaume hasában? Hideg almás-joghurtos sóskaleves, banánblevélbe csomagolt thai sült tészta, rice krispies-marshmallows szelet és egy tál megy, labdajáték gyanánt.

Mielőtt elköszönnék, meg szeretném Veletek osztani az alábbi három, VKF szervezés alatt szerzett felismerést:

1.) szervező ember ne fogyózzon: harapásnyomok vannak a képernyőmön

2.) a blogspot egy felhasználóellenséges alkalmazás

3.) most nem jut eszembe, pedig volt... ja! összefoglalóhoz vagy távmunka szükségeltetik vagy 2 nap szabadság.

Itt a mese vége, a lantot ezennel leteszem, illetve olyan értő kezébe nyújtanám át, aki az elmúlt év teljesítménye alapján bizonyára gyönyörű muzsikát csalogat elő ebből a számomra olasz reneszánszot jelképező hangszerből. Dolce Vita, te jössz! :)

Nagyon köszönöm mindenkinek a lelkes részvételt, az inspiráló recepteket és a kedves szavakat, remélem, legalább annyi örömöt leltetek a témában, mint én.
Üdv,
Gourmandula

Ui.: Készül az összes, fordulóba beérkezett recept kategorizált gyűjteménye, ennek elérhetősége pillanatában visítok. Most pedig megyek, és eszem egy gigantik wrapot, ahogy én szeretem.
Ui.2: Szeretnék érdekelődni, hogy kit érdekelne egy GBT piknik a közeljövőben? Nekem lenne hozzá kedvem, csakazér'.
Szolgálati ui.: Ha valakinek lenne hasfájása a nem direkt eltorzult képek, az elvétett linkelések vagy egyéb kellemetlenséget okozó figyelmetlenségeimmel kapcsolatban, kérem számoljon el tízig, és csak utána jelezzen vissza. Minden megteszek, hogy jóvátegyem.

22 megjegyzés:

phzs írta...

Nagyon jó és frappáns mindkét rész, de mi történt a végéna betűmérettel?

Gourmandula írta...

egyeseknél úgy tűnik, valamiért elmásznak a betűk. mondom, hülye blogspot... most feltoltam a betűméretet, amitől fél kilométer az írás, de lagalább mindenki el tudja olvasni (remélem). hülyeblogspot.

Doctor Pepper írta...

Hát mestermunka!! Nagyon gasztrokúl lett:-):-) Én benne lennék egy ilyen piknikben, ahogy már korábban is jeleztem... szólj, hogy mikor, hol! Miguel kollega pedig nagyon köszöni a kedves szavakat, enyhíti tegnapi tragikus fordulat okán kialakult bánatát:):)

Gourmandula írta...

valaki mongyameg a világnak plsplspls, hogy én kérem elkészültem az összefoglalóval. Sehol nem látszik, hülyeblogspot.

DP: :))) köszi szépen! pikniket szívesen szervezek, csak még nem jelentkezett senki. Jó, a technikai gubanc miatt nem is tudják, hogy én leliismeretesen betartottam az ígéretet, és ahhoz képest csak fél napot késtem. Miguelnek ezúton is üzenem, hogy osztozom mélységes fájdalmában.

Unknown írta...

csudajó frappáns lett a 2. rész is ;) köszi szépen az összefoglalót és ezt a szuperjó vkf kört! ;)

ps: az összefoglalóért cserébe vann egy meglepim: itt vannak erre a hétvégére a szeretett hupikék törpikéid Budapesten ;)

Névtelen írta...

Szép kis összefoglaló. Gratulálok. :)

Zsuzsi írta...

Szuper lett az összefoglaló!Olvasás közben folyamatosan mosolyogtam, a legjobban talán a Fűszeres Eszteréknél grill és faszén-nálad zsebkendő az alapfelszerelés párhuzamnál. Köszönöm-köszönjük. Üdv: az egyik Zsuzsi

Zsuzsa írta...

Remek összefoglaló, köszönjük!
Piknikre jelentkezem.

Névtelen írta...

Imádtam olvasni mindkét sorát!

Szeretnék részt venni a pikniken, ha egy két év alatti, focimániást is bevesztek!

Gourmandula írta...

ági: még jóóó, hogy...
(assetom milyen az a nemfocimániás pasi)

zsuzsik, mirelle: köszönöm! :)

Névtelen írta...

Gourmandula kollegina! Igazán kitettél magadért, gratulálok! A GBT piknik ötletét már egy másik vonalon én is felvetettem DR.Peppernek, úgyhogy én benne vagyok! Meggymagozót is vihetek, ha valaki ott szeretné kimagoztatni a következő napra a piténekvalót!

Moha és Sáfrány írta...

lanyok!
a jelenlegi allas szerint holnap delutan fel ot korul lesz egy piknik valoszinuleg a millenaris parkban.
ki lenne erdekelt? mivel nekem ez a hivatalos piknikem, ipari mennyisegu kajat viszek, ha esetleg valakinek nem lenne mar ideje fozocskezni.

Gabojsza írta...

Gourmandula, koszi a szuperhumoros osszefoglalot, jokat mosolyogtam hajnalban a szalloda halljaban ahol eppen vagyok:-)))
(bocs az ekezetnelkulisegert)
A piknik engem is erdekel, de most 10 napig (nagyon) tavol vagyok...

Dolce Vita írta...

Nagyon élveztem a témát, az összefoglaló is nagyon alapos és kifejezetten szórakoztató volt. A stfafétát köszönöm, felköthetem a (foci) gatyámat, hogy hozzam az eddigi összefoglalók szintjét.
Hétfőre téma is lesz, ígérem

Gourmandula írta...

ÍB: most, hogy betanult a kismunkás, kiadod bérmunkára? :DDD

Gabojsza: nagyon örülök, hogy megmosolyogtathattalak

DV: köszönöm + nagyon kíváncsian várjuk! :)

Moha: nem láttam tegnap este egy pici lányt sem géppisztollyal a hátán. majd ma. :DDD

Moha és Sáfrány írta...

hat a pici lany eldolt, mielott odaert volna. es meg igy is sikerul kesnie a kajaval, mi lenne, ha otkor talalkoznank a millenarisban? hivj fel vagy add meg a szamod hogy egyeztessunk!

Mindennapi Manna írta...

Ezt éppen most fedeztem fel, és jót mulattam!

Rossamela írta...

Hát ez piszok jó kis összefoglaló!
(A következő VKF!-kiírást meg holnap egy benzinkúton kell majd elolvasnom, máshol megint nem jutok egy hétig blogspothoz.)

GBT-re is neveznék, ha még aktuális, hátha véletlenül még az időpont is jó lehet nekem. (Bár már rég nem merek tervezni semmit. Csak azt, hogy szeptembertől minden más lesz!)

Mindennapi Manna írta...

A GBT piknikre benevezek, és nem egykor kezdek el bagette-t sütni...

Gourmandula írta...

rossamela: :))))) pirulok... nagyon remélem, h sikerül találnunk egy olyan időpontot, ami neked is jó, mert személy szerint engem hatványozott mértékben érdekelne a kosarad tartalma...:)

manna: igen, akkor én ezt majd most asszem jól meg kell, hogy szervezzem. challenging a köbön, de mindig van hova fejlődni ugyebár. :D

nana írta...

szia,
most értem haza egy egyhetes szösszenetről, nagyon köszi az összefoglalót! :) sajnálom, h a millenáris-piknikből kimaradtam, de ami késik, nem múlik! ;)

Névtelen írta...

Ez annyira jó volt, hogy már a franciák is lopják az ötletet! Ezt találtam egy francia gasztro oldal reklámjában "Pic nic chic" kifejezés alatt:

http://www.croquonslavie.fr/A_Table/Cours_de_cuisine/cours_du_mois/cours_de_juillet.htm

Ugyan sem a nevezéseket, sem az összefoglalót, nem sikerült túlszárnyalniuk, csak igyekeznek:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin