A vacsora témája egyébként a chili volt, mert mind génbekódoltan szeretjük, ha füstöl a fülünk. Guatemalából hoztam valami durva, igazi natúr csokit (97%?), amit mindenképpen szerettem volna már kipróbálni, így a menü legkézenfekvőbb fogásának a chilis-csokis brownie számított.
Kerestem egy alap chilis brownie receptet, ami kiindulási alapnak szolgált, de lényegében bármilyen más, már bevált brownies recept is megfelel, a lényeg itt úgyis a fűszereken/aromákon van. Ha nem is 100% saját találmány, de most azért icipicikét büszke vagyok magamra, mert gyakorlatlanságom ellenére elég klassz lett.
Maradék mennyiségtől igyekszem extragyorsan megszabadulni, mert nem bírok vele farkas-szemet nézni. Kibagyümölcsnap.
Hozzávalók
120 g lehetőleg nem édesített főzőcsokoládé
10 ek. vaj (picit kevesebb, mint ¾ cup, ill. én 200gés kockát tettem bele)
1-1½ cup cukor (attól függően, h mennyire édes a csoki meg a szánk)
3 extra large vagy 4 normál tojás
1¼ tk. vanília esszencia
1 cup mandulaőrlemény (vagy eredetileg liszt, & 4 normál tojáshoz akár 1¼ cup)
1-2 tk csípős chilipor (ízlés függvénye, hogy ki meddig megy el, lehet masszát közben kóstolgatni)
1 db ancho chili paprika - ledarálva
1 csipet só
Elkészítés
- Csokit a vajjal (gőz fölött) megolvasztom, beleteszem a cukrot, és addig kevergetem, míg krémes masszát nem kapok (cukorkristályok szét nem olvadnak). Félrehúzom a tűzről, és hagyom hűlni.
- Közben egy kb. 20x30 cmes tepsit kivajazok, kilisztezek, sütőt 175 fokra izzítom.
- Ancho chili paprikát megőrölöm, és a csokimasszába keverem, a vanília esszenciával, a chiliporral, és a csipet sóval együtt.
- Felverem a tojásokat és óvatosan belekeverem a már langyosodó masszába.
- Legvégül belekeverem a mandulaőrleményt (vagy liszt, akinek az van).
- Tepsibe öntöm a masszát, és 175 fokon kb. 40 percig sütöm (nekem ekkor lett pozitív a késteszt).
Tálalásig a sütőben langyimelegen tartottam, és egy gombóc madártejes (nem volt vanília) fagyival szervíroztam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése