2008. július 30., szerda

Vörösboros fahéjas szilvaleves


A legnagyobb igazságok a leghétköznapibb pillanatokban érnek bennünket.
„Úúúúú – szájcsücsörít, szemöldök összehúz - lehet, hogy tele van nyomva cukorral, de ez atomjóóó!”. Elnézve kedvenc kolléganőm átlényegült, csítől átitatott arckifejezését, miközben a szomszéd gourmand-büfében zsákmányolt szilvalevest kanalazta, azonnal hardveremre mentettem a leves ötletét. Mert bár a gyümölcsöt én leginkább nyersen falom, a szilva ilyen terű felhasználása meglehetősen kecsegtetőnek hatott. Pláne, ha hasonló fogadtatásra számíthatunk.

Ennyit az inspirációról (btw ugyaninnen, ugyanő múltkor joghurtos lime levest hozott, ha jól emlékszem, ennek házi fejlesztésű változata hamarosan szintén várható).

Aztán jött a GBP, reggel piac (rekord: 10 óra), sok szilva meglát, dörzsölt néni 3 kilót rámbeszél, füligérő szájjal haza, lázas brainstorming szilva sorsára vonatkozólag megkezd, kollegina arckifejezése beugrik, döntés megszületik: szilvaleves lesz.

Egyébként imádom a szilvát. Nyersen, aszalva, Mams-féle házi-, vagy üstöslekvárnak, és persze tarpai oridzsinál párlat formájában, nekem mind egyre megy: a szilva az egyik legjobb dolog, ami az emberrel (velem) nyár deréktól őszderékig történhet (másik legjobb dolog, hors question, a görögdinnye, vagy pölö az őszibarack, fuh, és még sorolhatnám…).

A korai piacról pedig annyit, hogy van annak bája, ha az ember nem zárásra esik be, és még teli pultokról lehet válogatni, ráérősen, nem versenyt loholva idővel és pakoló árusokkal. Tetszett, majd még máskor is csinálok ilyet.


Vörösboros fahéjas szilvaleveseredeti recept innen

1 kg szilva
1 1/2 cup víz (1 cup = kb 2.5 dl, de lehet kapni csomó helyen cupos mérőedényt, én azt használom)
1/2 cup cukor (nádcukrot használtam, a szilva savanyúságától függően lehet, hogy többet is felvesz)
1 szár fahéj
1/4 tk fehérbors
1 csipet só
2-3 dl tejszín
1-2 dl vörösbor (ízlés szerinti fajta, de finom bor legyen: nekem most Concubina Cabernet Savignon akadt a kezem ügyébe; másik: minimum 1 deci legyen, viszont ha nagyobb mennyiségű bor mellett döntünk, lehet, nem kell annyi víz)
2 ek citromlé (fél citrom leve, ill. ízlés szerint, lime még finomabb)
1 tk reszelt citromhéj
1 cup tejföl (nagyjából 1 pohár)
3 ek brandy (na nekem ez most nem volt)
Őrölt fahéj

Elkészítés:
A szilvákat félbevágom, kimagozom.

A cukrot egy lábosban picit karamellizálom, majd felöntöttem fél deci vízzel, és hagyom sziruposodni egy picit. Utána beleforgatom a szilvákat, pár percig így kevergetem, forgatom a szirupban a gyümölcsöt, majd felöntöm a maradék deci vízzel.

Sózom, borsozom, belekeverem a fahéjat, és közepesen erős lángon felforralom. Hozzáadom a bort is, és ha megjelennek az első buborékok, a citromlével/héjjal ízesítem, majd közepes lángra veszem, és addig főzöm, míg a szilvák meg nem puhulnak (kb 25-30 perc). Ha a szilva húsa kompótállagú lesz, jók vagyunk.

Ha megpuhult a szilva, a fahájat eltávolítom a fazékból, és a leves botmixerrel krémesre keverem. Ezután meglöttyintem a tejszínnel (én szemre mértem, lehet, hogy több lett, mint az előirányzott két deci), és újra hagyom felforrani. Ha kezd besűrűsödni a leves, az azt jelenti, hogy lassan készen vagyunk.

Utolsó lépésként a tejfölt keverjük krémesre egy tálban (és ha van brandynk, azt is most tegyük bele). Egy merőkanállal apránként merjünk a tejfölhöz a forró levesből, és folyamatosan keverjük. Saját parám a tejföl levesbe öntése, talán azért, mert sokszor ráfáztam már. Szerény tapasztalatom, hogy 1 rész tejfölhöz kb. 2 rész forró leves kell, hogy biztosan elkerüljem a tejföl kicsapódását, mikor a végén az egészet - óvatosan, folyamatos keverés mellett - a levesbe öntöm. Keverintek-kavarintok rajta egyet-kettőt, megkóstolom, esetleg egy kis őrölt fahéjjal még megszórom, és készen is vagyunk.

Hidegen vagy melegen?Igazából ez eredetileg egy nyári, hűsítő leves, tehát javaslom, hogy jól behűtve kerüljön az asztalra, de zárójelben megjegyzem, hogy az első hideg, őszi napokon kevés kellemesebb, szívmelengetőbb kényeztetést tudok elképzelni, mint egy csésze forró szilvalevest.

Tálalás
Ha nem termoszba csomagoljuk, mint ezúttal én a piknik miatt tettem, akkor tálaláskor díszítésként kevés fahéjat szórhatunk rá, és egy kanál tejfölt is rákanalazhatunk.

11 megjegyzés:

Unknown írta...

nagyon finom volt a szilvaleves! ;) s végre itt a recept is hozzá ;) hmm, ilyen sok víz, s ilyen kevés bor? Azt hiszem vörösborrá változtatom a vizet ;)

A "korai" piacozáshoz: Szombaton én is időben szoktam menni piacra, leginkább abból a két okból, mert ilyenkor még mindenből van és válogatni is lehet, valamint nincs tömegnyomor, s az eladók is ráérnek csevegni ;) Amúgy itt tavasszal/ősszel fél 9 előtt nem érdemes szombaton menni, mert akkor még némelyik stand épp kipakolófélben van - nyáron más, de így is elég 9kor leérni ;)

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Mindennapi Manna írta...

az előbbi megjegyzés törlése rosszul sikerült kísérlet volt:)
Csatlakozom Beatbullhoz: nagyon finom volt!

Névtelen írta...

Remek, remek! Örök hála a kölök nevében!

Gourmandula írta...

hű de bizi egy reggel! :)
örülök, hogy mindenkinek ennyire ízlett! :)
Beatbull: nálam is elbillent a mérleg a vbor felé (jé), de gondoltam, hogy Pötty és egyéb nonalkoholista fogyasztók érdekében az eredeti arányokat is feltüntetem. én üvegből és szemre öntöttem a jó bort, mert jó bor sosem árt. :D

siccike írta...

Gourmandula!
Kitüntettelek!:-))
http://vegagyerek.blogspot.com/2008/07/kreatv-lettem-s-nyammogok-is.html

BGZ írta...

húúúúúúú dejólhangzik ez!!! előveszem minimális főzőtudásomat, és megcsinálom.w

Kata írta...

Kicsit késve, de azért megköszönöm, én is megcsináltam és nagyon finom volt! :o)

miniMálna írta...

a citromlé és a citromhéj kimaradt a receptből! :)
én is megfőztem, valóban isteni.

Gourmandula írta...

Hoppá hoppá azt a hétszázá nekit! :) Köszönöm szépen, javítottam (egyébként bor felforralása után kell beletenni).

Vicuska írta...

Viszem a receptet, ezt még ma megkóstoljuk!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin