2009. május 24., vasárnap

Thai pirított csirke chilis-gyömbéres-mentás-citromos spárgával (stir-fry)




Eljött az a pont is, amikor az eredetileg vega receptet is húsosra írom át. Szerintem ugyanis a legnagyobb bűn lenne nem finom, porhanyós csirkemell csíkokkal készíteni ezt az ételt. De aki még mindig vega, azt vigasztalja ama tény, hogy az eredeti receptben tofu szerepel. 


Amúgy meg annyira hosszú a neve, hogy ki sem fér... Szal: Thai pirított csirke, chilis-gyömbéres-mentás-citromos spárgával, spenóttal és kesudióval. Nnnna. Igen kellemes. :)


Úgy vagyok a spárgával, hogy pont elég belőle ez az egy hónap az évben. Május elején mohón rávetem magam, jönnek a klasszikus olaszos/franciás receptek, de pár alkalom után a lelkesedés alábbhagy, kicsit elegem lesz, nem vagyok én versenyló, szoktam mondani, attól, mert csak egy hónapig méltóztatik teremni, én nem akarok éjjel-nappal spárgát enni. Elvégre annyi minden másnak is most van a szezonja, bendőm viszont csak egy van.

 

Viszont volt még egy uccsó spárgacsokrom, amihez már marhára nem fűlt a fogam, se rizottóba, se baconnel, sehogysem láttam lelki szemeim előtt a kívánatos végterméket, csak néztem rá bambán, ’veled meg mi legyen…’.  Nem túl lelkes keresgélés, aztán hirtelen  megakadt ezen a recepten a szemem. Óóó. Ázsiában is esznek spárgát, néééé… (Vascső, tom.) Hogyan is?

 

Aki hozzám hasonlóan kezd eltelni a már unalomig járatott variációkkal, és valami különlegesebbet is szívesen kipróbálna, annak szívből ajánlom ezt a kicsit sem hagyományos–thai jellegű (táj-jellegű, hehehe) -, spenóttal (szintén szezon!!), kesudióval, szójaszósszal, chilivel, lime-mal, mentával, thai bazsalikommal és gyömbérrel vadított receptet.

 

menta és thai bazsalikom - nálam... :)


Eredmény: a legszebb, legnemesebb búcsú, amit spárgától vehetek! A hirtelen pirítás következtében a spárga roppanósan friss maradt, a citromos/mentás/chilis együttes pedig kifejezetten felpezsdítette a már megszokott ízeket.  Fantasztikus lett, és külön pirospont jár azért is, mert pimaszul gyors és egyszerű. (Az előkészületeket követően (max. 15-20 perc) maga a sütés/pirítás mindössze 5-10 perc, attól függően, hogy tofuval vagy hússal készítjük.)

 

Tudni kell a csúcson abbahagyni. Viszlát spárga. Jövőre veled, ugyanekkor, ugyanitt.

 

Három praktikus megjegyzés:

  1. Ez egy stir fry, azaz hirtelen pirított étel. Ez általában kettőt jelent: egy, hogy igen nehéz elrontani,  feltéve - és ez egyben a kettes számú feltétel is - hogy minden alapanyagot előre kikészítünk a tűzhely mellé. Ha egyszer beizzítottuk a wokot, onnantól nagyon felpörögnek az események, tilos telefonálni, bort nyitni, virágot locsolni, vagy zöldfűszert aprítani. Illetve persze mindent lehet, csak kár lenne érte.
  2. Basmati rizzsel tálaltam. Ami a fenséges zamata mellett pergősségéről is híres fajta, de mindenkit megnyugtathatok, hogy a basmati rizst is szét lehet úgy főzni, hogy pálcikával-evős állagú legyen. Mivel én  kifejezetten szeretek pálcikával enni, picit sem bántam a dolgot.
  3. Mint minden stir fry, ez is azonnal fogyasztva a legfinomabb! Ha két-három adagnál többet készítenénk, a húst megpiríthatjuk egyszerre, de a többit érdemes két részben készíteni. Mindössze 2-3 perccel több idő, de sokkal jobban összetalálkoznak az ízek, ha kisebb mennyiségekben készül!

 

 

Thai pirított csirke chilis-gyömbéres-mentás-citromos spárgával 

(2-3 személy részére)

(eredeti recept innen)


Hozzávalók/Előkészületek


40 dkg csirkemell (2 db fél, azaz egy egész, filázett csirkemell) vagy 1 doboz tofu, vékony, kb. 3x1,5 centis csíkokra vágva

1 db lilahagyma, finomra aprítva (eredetileg 4 szál újhagyma, zöldestül)

1 ek frissen reszelt gyömbér

1/2 tk piros chili aprítva (vagy őrlemény, de nem por, hanem a darabos)

1 csomag zöldspárga, megtisztítva, végek levágva, kb 2 centis darabokra vágva

3 gerezd fokhagyma, finomra vágva

    1 bő marék pirított kesudió (én simán a sózottat szoktam használni, igény szerint feldarabolva (én egyben szeretem)

2 maréknyi friss spenótlevél, alaposan megmosva, lecsepegtetve, felaprítva kb 3-4x3-4 centis darabokra

1 kövér lime leve és reszelt héja

2-3 ek hoisin szósz (én sukiyaki wok-szószt használtam, de édes szójaszósz is jó)

1 kisebb marék friss mentalevél finomra aprítva

1 kisebb marék friss thai bazsalikom (vagy ha lehet, apró levelű bazsalikom), finomra aprítva

1 kisebb marék snidling, finomra aprítva

Szezám olaj / mogyoróolaj

 


Elkészítés

 

  • Minden hozzávalót előkészítek, és a tűzhely mellé felsorakoztatom.
  • A wokba löttyintek egy kis mogyoró és egy kis szezámolajat (nekem a szezámolaj önmagábam picit tömény, csak azért), és közepesen erős fokozaton felhevítem.
  • A csirkemell csíkokat (vagy tofut) pár perc alatt megpirítom, majd félreteszem egy tálba.
  • A wokba megint löttyintek egy kevés szezám- és mogyoróolajat. A forró olajra szórom a hagymát, gyömbért és chilipaprikát, spárgát, sóval meghintem, majd sűrűn kevergetve kb. 1 percig pirítom.
  • Hozzáadom a fokhagymát, kesudiót, spenótlevelet, és toávbbi kb 1 percig pirítom (a spenót levelek ne fonnyadjanak meg, inkább csak félkészek legyenek!).
  • Hozzáadom a zöldségekhez a pirított csirkét, belekeverem a lime levét és reszelt héját, valamint a sukiyaki szószt. Kevergetés mellett pirítom még maximum fél percig, eddigre a spenót pont elkészül, de a spárga kívül még éppen roppanós.
  • Leveszem a tűzről a wokot, belekeverem a mentát, a snidlinget és a bazsalikomot, és ha szükséges lenne, meghintem még kevés sóval.

 

Köretnek basmati rizset készítek. Rizzsel tálalva 3 fő részére lesz elég.


6 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Érzelmeim a spárga iránt nagyon hasonlóak! A receptet meg köszi!

starfi írta...

fú, ez milyen jó recept!:)

starfi írta...

amikor megláttam reggel ezt a receptet, azóta ez jár az agyamban... tudod mivel lehetne esetleg hoisin nélkül készíteni? egy-két ek. halszósszal... :)

bár lenne konyhám, ahol megfőzhetném...

Gourmandula írta...

ági: szívesen máskor is! :)

sf: örülök! :)
halszósz: baby step by babystep, az egyeik kedvenc mondásom... :) épp hogy csak elkezdtem húst enni, a hal még picit várat magára. de ahogy haladok, fél év múlva rózsaszín lazacstake-et fogok sütögetni... :) viccet félretéve a halszósz nem nagy barátom, pláne, amióta tudom, hogyan készül. De bármilyen édeskés szójaszósz megteszi: a szósz szerepe a receptben ugyanis a lime ellensúlyozása egy kis édeskés ízzel. Ebből a szempontból a halszósz nem feltétlenül a legjobb választás, vagy akkor egy kis édes csiliszószt is biztos akarnék bele tenni. vagy egy kis csipet nád/pálmacukrot. vagy valamit.
ha bpesten lenne a nemkonyhád, akkor szívesen felajánlanám a maradék 1 porciót, így csak azt kívánom, mielőbb üzemeld be a tűzhelyet, és hajrá! :)

starfi írta...

egyébként úgy látszik, ez az én mániám, mármint a halszósz. különben meg igencsak meglepődtem, amikor ráeszméltem, hogy húsos receptek is vannak már Nálad:))))

akkor legyen úgy, hogy rakunk bele kevés pálmacukrot és akkor jó lesz. remélem talán hétvégére elkészül a konyha, legalábbis olyan állapotba kerül, hogy főzni már lehessen benne. és akkor aztán...!;)

Gourmandula írta...

halszósz/pálmacukor tuti működni fog, hiszen thai kajákban gyakori ez a kombó. igen, most úgy alakult, hogy husiba nyomulok, nem kis gőzzel. :))) (előzetes írásokból ki is derül a hogyansmiért)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin