Úgy vagyok a spárgával, hogy pont elég belőle ez az egy hónap az évben. Május elején mohón rávetem magam, jönnek a klasszikus olaszos/franciás receptek, de pár alkalom után a lelkesedés alábbhagy, kicsit elegem lesz, nem vagyok én versenyló, szoktam mondani, attól, mert csak egy hónapig méltóztatik teremni, én nem akarok éjjel-nappal spárgát enni. Elvégre annyi minden másnak is most van a szezonja, bendőm viszont csak egy van.
Viszont volt még egy uccsó spárgacsokrom, amihez már marhára nem fűlt a fogam, se rizottóba, se baconnel, sehogysem láttam lelki szemeim előtt a kívánatos végterméket, csak néztem rá bambán, ’veled meg mi legyen…’. Nem túl lelkes keresgélés, aztán hirtelen megakadt ezen a recepten a szemem. Óóó. Ázsiában is esznek spárgát, néééé… (Vascső, tom.) Hogyan is?
Aki hozzám hasonlóan kezd eltelni a már unalomig járatott variációkkal, és valami különlegesebbet is szívesen kipróbálna, annak szívből ajánlom ezt a kicsit sem hagyományos–thai jellegű (táj-jellegű, hehehe) -, spenóttal (szintén szezon!!), kesudióval, szójaszósszal, chilivel, lime-mal, mentával, thai bazsalikommal és gyömbérrel vadított receptet.
menta és thai bazsalikom - nálam... :)
Eredmény: a legszebb, legnemesebb búcsú, amit spárgától vehetek! A hirtelen pirítás következtében a spárga roppanósan friss maradt, a citromos/mentás/chilis együttes pedig kifejezetten felpezsdítette a már megszokott ízeket. Fantasztikus lett, és külön pirospont jár azért is, mert pimaszul gyors és egyszerű. (Az előkészületeket követően (max. 15-20 perc) maga a sütés/pirítás mindössze 5-10 perc, attól függően, hogy tofuval vagy hússal készítjük.)
Tudni kell a csúcson abbahagyni. Viszlát spárga. Jövőre veled, ugyanekkor, ugyanitt.
Három praktikus megjegyzés:
- Ez egy stir fry, azaz hirtelen pirított étel. Ez általában kettőt jelent: egy, hogy igen nehéz elrontani, feltéve - és ez egyben a kettes számú feltétel is - hogy minden alapanyagot előre kikészítünk a tűzhely mellé. Ha egyszer beizzítottuk a wokot, onnantól nagyon felpörögnek az események, tilos telefonálni, bort nyitni, virágot locsolni, vagy zöldfűszert aprítani. Illetve persze mindent lehet, csak kár lenne érte.
- Basmati rizzsel tálaltam. Ami a fenséges zamata mellett pergősségéről is híres fajta, de mindenkit megnyugtathatok, hogy a basmati rizst is szét lehet úgy főzni, hogy pálcikával-evős állagú legyen. Mivel én kifejezetten szeretek pálcikával enni, picit sem bántam a dolgot.
- Mint minden stir fry, ez is azonnal fogyasztva a legfinomabb! Ha két-három adagnál többet készítenénk, a húst megpiríthatjuk egyszerre, de a többit érdemes két részben készíteni. Mindössze 2-3 perccel több idő, de sokkal jobban összetalálkoznak az ízek, ha kisebb mennyiségekben készül!
Thai pirított csirke chilis-gyömbéres-mentás-citromos spárgával
(2-3 személy részére)
(eredeti recept innen)
40 dkg csirkemell (2 db fél, azaz egy egész, filázett csirkemell) vagy 1 doboz tofu, vékony, kb. 3x1,5 centis csíkokra vágva
1 db lilahagyma, finomra aprítva (eredetileg 4 szál újhagyma, zöldestül)
1 ek frissen reszelt gyömbér
1/2 tk piros chili aprítva (vagy őrlemény, de nem por, hanem a darabos)
1 csomag zöldspárga, megtisztítva, végek levágva, kb 2 centis darabokra vágva
3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1 bő marék pirított kesudió (én simán a sózottat szoktam használni, igény szerint feldarabolva (én egyben szeretem)
2 maréknyi friss spenótlevél, alaposan megmosva, lecsepegtetve, felaprítva kb 3-4x3-4 centis darabokra
1 kövér lime leve és reszelt héja
2-3 ek hoisin szósz (én sukiyaki wok-szószt használtam, de édes szójaszósz is jó)
1 kisebb marék friss mentalevél finomra aprítva
1 kisebb marék friss thai bazsalikom (vagy ha lehet, apró levelű bazsalikom), finomra aprítva
1 kisebb marék snidling, finomra aprítva
Szezám olaj / mogyoróolaj
só
Elkészítés
- Minden hozzávalót előkészítek, és a tűzhely mellé felsorakoztatom.
- A wokba löttyintek egy kis mogyoró és egy kis szezámolajat (nekem a szezámolaj önmagábam picit tömény, csak azért), és közepesen erős fokozaton felhevítem.
- A csirkemell csíkokat (vagy tofut) pár perc alatt megpirítom, majd félreteszem egy tálba.
- A wokba megint löttyintek egy kevés szezám- és mogyoróolajat. A forró olajra szórom a hagymát, gyömbért és chilipaprikát, spárgát, sóval meghintem, majd sűrűn kevergetve kb. 1 percig pirítom.
- Hozzáadom a fokhagymát, kesudiót, spenótlevelet, és toávbbi kb 1 percig pirítom (a spenót levelek ne fonnyadjanak meg, inkább csak félkészek legyenek!).
- Hozzáadom a zöldségekhez a pirított csirkét, belekeverem a lime levét és reszelt héját, valamint a sukiyaki szószt. Kevergetés mellett pirítom még maximum fél percig, eddigre a spenót pont elkészül, de a spárga kívül még éppen roppanós.
- Leveszem a tűzről a wokot, belekeverem a mentát, a snidlinget és a bazsalikomot, és ha szükséges lenne, meghintem még kevés sóval.
Köretnek basmati rizset készítek. Rizzsel tálalva 3 fő részére lesz elég.
6 megjegyzés:
Érzelmeim a spárga iránt nagyon hasonlóak! A receptet meg köszi!
fú, ez milyen jó recept!:)
amikor megláttam reggel ezt a receptet, azóta ez jár az agyamban... tudod mivel lehetne esetleg hoisin nélkül készíteni? egy-két ek. halszósszal... :)
bár lenne konyhám, ahol megfőzhetném...
ági: szívesen máskor is! :)
sf: örülök! :)
halszósz: baby step by babystep, az egyeik kedvenc mondásom... :) épp hogy csak elkezdtem húst enni, a hal még picit várat magára. de ahogy haladok, fél év múlva rózsaszín lazacstake-et fogok sütögetni... :) viccet félretéve a halszósz nem nagy barátom, pláne, amióta tudom, hogyan készül. De bármilyen édeskés szójaszósz megteszi: a szósz szerepe a receptben ugyanis a lime ellensúlyozása egy kis édeskés ízzel. Ebből a szempontból a halszósz nem feltétlenül a legjobb választás, vagy akkor egy kis édes csiliszószt is biztos akarnék bele tenni. vagy egy kis csipet nád/pálmacukrot. vagy valamit.
ha bpesten lenne a nemkonyhád, akkor szívesen felajánlanám a maradék 1 porciót, így csak azt kívánom, mielőbb üzemeld be a tűzhelyet, és hajrá! :)
egyébként úgy látszik, ez az én mániám, mármint a halszósz. különben meg igencsak meglepődtem, amikor ráeszméltem, hogy húsos receptek is vannak már Nálad:))))
akkor legyen úgy, hogy rakunk bele kevés pálmacukrot és akkor jó lesz. remélem talán hétvégére elkészül a konyha, legalábbis olyan állapotba kerül, hogy főzni már lehessen benne. és akkor aztán...!;)
halszósz/pálmacukor tuti működni fog, hiszen thai kajákban gyakori ez a kombó. igen, most úgy alakult, hogy husiba nyomulok, nem kis gőzzel. :))) (előzetes írásokból ki is derül a hogyansmiért)
Megjegyzés küldése