2009. május 26., kedd

Aszalt paradicsommal és mozzarellával töltött citromos csirkemell



Imádom az ilyen recepteket: zéró pepecs, 100% sikerélmény.
És ki végzi a munkát? Hát a sütő.


Előkészület: 5 perc. Sütési idő kb. 45 perc.


Egyébként az ötlet egy nagy grill-könyvből származik, ami házon kívül került a kezeim közé, és még az is meglehet, hogy a címe az, hogy „A nagy grill könyv”, de a vendégségek egyik átka, hogy távozáskor nem kaphatja az ember a hóna alá a neki tetsző dolgokat, így csak az emlékezetemre hagyatkozhatom. A referencia és a recept tekintetében egyaránt.


Két szeletért meg sem próbálom beizzítani a sárga gömböt, így most sütőben készült.


Így is igen finom lett.


Megjegyzés grillezéshez: az eredeti receptben grillezés előtt három rész (ek) olaj és két rész (ek) citromlé alkotta pácban javasolják pár órát érlelni a husikat, de nekem erre ma se türelmem, se kedvem nem volt. Az alutasakban enélkül is csuda porhanyós lett. Viszont ha grillen készíteném, akkor muszáj lenne pácolni, hogy kellőképpen puha legyen a parázs felett sütött hús.



Aszalt paradicsommal és mozzarellával töltött citromos csirkemell


Hozzávalók

(2 fő számára)

2 db fél csirkemell (jó nagy darab)

1 csomag mozzarella, 6 szeletbe vágva

6-8 levél friss bazsalikom

6 db aszalt paradicsom

fél citrom

olívaolaj (citromosat használtam)

só, bors


Elkészítés

  • A csirkemellekről lenyisszantom a „nyúlványokat”.
  • Egy éles késsel óvatosan zsebet vágok a csirkemellbe, minél nagyobbat, de vigyázva, hogy ne lyukadjon át a hús.
  • A húst megszóróm sóval és kevés borssal, a zsebet is bedörzsölöm kevés sóval.
  • A zsebbe szorosan belefektetek 2-3 szelet mozzarella szeletet.
  • Erre fektetek 2 darab bazsalikomlevelet, majd a három szelet aszalt paradicsomot, végül még 1-2 levél bazsalikomot.
  • A zseb száját fogvájó pálcikákkal összetűzöm.
  • Egy nagyobb alufóliadarabot meglocsolok citoromos olívaolajjal, erre ráfektetem a töltött húsokat, aztán a húsok tetejére is locsolok egy kis olajat, és rácsepegtetem fél citrom levét.
  • Az alufólia széleit ráhajtogatom a csirkemellekre, és ebben az alutasakban sütöm a húst puhára. (160 fok, 45-50 perc)

A tasak aljában összegyűlt kevés szaftot tálaláskor a husikra kanalazom.


Köretnek egyszerű balzsamecettel és citromos olívaolajjal megöntözött salátát választottam.


5 megjegyzés:

chilii írta...

kísértetiesen hasonlót sütöttem a minap, azzal a különbséggel, hogy csak paradicsomot gyömöszöltem a csirkemellbe, azután viszont becsomagoltam egy kis hajszálvékony feketeeedei sonkaszeletbe :)

Gourmandula írta...

én baconre gondoltam, csak elfelejtettem végül rétekerni. :) De a citrommal nem is tudom, mennyire mentek volan egymáshoz. Most még az jutott eszembe, hogy érdemes lenne kipróbálni mozzarella helyett valami krémes kecskesajttal. mmmm

chilii írta...

hú, jöhetnek az ilyen ötletek, valahogy csak fel kell dobni a csirkemellet! :) ez a citromos vonal is tetszik!

Miki írta...

Szia Dóri!
Réka megsütötte Dömsödön szombaton. Nagyon finom volt, köszi a receptet, de mozzarella valahogy eltűnt, úgyhogy azt mi is cserélnénk. Réka márványsajtot vagy gorgonzolát próbálna, bár lehet, hogy az így erős lesz.
Puszi
Miki

Gourmandula írta...

szia Miki! Nagyon örülök!! :)
Javaslom kecskesajttal, remek úgy is! :) (gorgonzola vagy márványsajt nekem ehhez erős lenne) sajt kifolyását gondos betűzködéssel lehet kivédeni, már amennyire lehet.
Ill. másik tapasztalat, hogy a sajtot beljebb kell tuszkodni, mint a többi tölteléket.
puszi,
d

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin