2009. május 30., szombat

Narancsos-csokis pavlova



Tisztázzuk: azért, mert egy balerináról nevezték el (Anna Matvejevna Pavlova), nem, ez a meringue torta nem könnyű desszert. Max könnyednek hat. Mint egy pirouette (vállalkozó kedvű versenyzőknek igen vicces pirouette oktató videó itt).


És hogy a lényegre térjek. A pavlova igen hálás édesség. Ilyen egyszerű tortát még életemben nem készítettem. Hipergyors, aligmaszat, és a kreatív energiáknak is szabad utat enged. Kezdem érteni, miért érdemes eltenni a megmaradt tojásfehérjéket.

Kívül kérgesre sül, belül finom csoki mousse állagú krém bújik meg. Egy kis tejszínhab, no meg valami friss gyümölcs, és a mennyországban találjuk magunkat.

Köszönönet ÍBnek, aki bevezetett a balerina tortájának világába!

ÍB receptjét véve alapul, az enyémbe dupla mennyiségű csoki került, amit narancs eszenciával turbóztam, ill. az angolszász receptekből átemeltem a kukoricakeményítő használatát (szállítanom kellett, sokáig kellett bírnia a gyűrődést). Vélhetőleg keményítő nélkül is működik a dolog, de én mostmár így maradok.

Megjegyzés: senki ne pánikoljon, a felső kéreg meg fog repedezni, legkésőbb szeleteléskor szanaszét is töredezik. Naés. Ettől még lehet szeletelni, a tejszínhab ápol és eltakar, meg amúgy is, ez ilyen, és kész.

Megjegyzés2: ez az a torta, amit jobb úgy kínálni, hogy nem előtte mondjuk el, miből van. Utóbbi időben többször is készült, és mindig felvont szemöldökkel, kétkedve kezdtek neki a delikvensek. Mint kiderült, egyesek számára - első hallásra - risztóan hat. Járatom én itt a szám…

Persze aztán nyilván győzött az íz.

Narancsos-étcsokis pavlova

(kb 25-30 cm átmérőjű tortához)


Tésztához:

6 tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 tk balzsamecet
3 ek kakaópor
1,5tk étk. keményítő (opcionális)
90g étcsoki, késsel finomra forgácsolva

2 kis kupak (kávéskanál?) narancs eszencia (Jó minőségű, természetes kivonat, nem aroma! Ez fontos.)


Díszítéshez:

0,5 l tejszín habbá felverve, ízlés szerint picit édesítve
3-4 marék friss gyümölcs (most eper, de amúgy ez naranccsal lett volna az igazi)


Elkészítés

  • A sütőt 180 fokra melegítem (légkeverés).
  • A fehérjéket habbá verem, amikor már majdnem teljesen kemény a hab, fokozatosan hozzáadom a cukrot, és addig dolgozom, míg fényes, kemény állagú nem lesz.
  • Ekkor lapáttal, finom mozdulatokkal beleforgatom a kakaóport, a keményítőt, legvégül a balzsamecetet és a narancs kivonatot. Másodjára ezt is géppel csináltam, ugyanolyan jó lett, de ahány ház, annyi szokás. A lényeg, hogy a habot igyekezzünk minél kevésbé összetörni!
  • Ha simára kevertem a masszát, utolsó lépésként óvatosan beleforgatom a habba a csokireszeléket is.
  • Sütőpapírral bélelt, lapos tepsibe öntöm a masszát, kört formázva. Számítsunk rá, hogy a massza sülés közben elterpeszkedik, azaz kb. 5 centivel kisebb körméretet érdemes formázni, mint amekkora átmérőjű tortát végül szeretnénk. Tetejét lapáttal simítsuk el.
  • Betolom a sütőbe, a hőfokot visszaállítom 150 fokra, és így sütöm 1 órát.
  • Ha letelt a sütési idő, résnyire nyitva hagyott sütőajtó mellett hagyom fokozatosan kihűlni.
  • Tálalás előtt felverem a tejszínhabot, beborítom vele a tortát, a tetejét gyümölccsel borítom.
Pazar.

7 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Azt elhiszem :) Nagy kedvet csináltál hozzá így reggeli közben !

Ízbolygó írta...

Dáböl csáklet? Bírsz élni:-)
Örülök, hogy bevezethettelek, látom, nem tévedsz el ott sem!:-)
Csók!

Gourmandula írta...

A lúd is kövéren jó. :)
szal ha már csáklet, legyen dábl.

trinity írta...

Ezt most azonnal megenném:)))Ahogy mondjátok, dábl csáklettel:))))

Ízbolygó írta...

a vidék íze:-)

kászi írta...

S mennyi keményítő kell bele??? S mikor tegyem bele a csokoládét, a legvégén, vagy szórjam a tetejére, ha már bent van a tepsiben? Hány fokon érdemes sütni?

Gourmandula írta...

upsz, csoki és keményítő kimaradt.. mindjért javítom is..
szal:
1,5 tk keményítő (de nem muszáj)
csokireszelék: legutolsó sütés előtti pillanat, azaz akkor forgtom óvatosan a masszába, amikor már a kakaóport/ecetet/keményítőt/ narancs eszenciát jól elkevertem a fehélrjehabbal.
sütés fok: na ez viszont nem maradt ki! :) de mostmár leírom: 180 fokra melegíted a sütőt, amint betetted a tortát, visszaállítod 150 fokra, kb 1 órát kell sülnie, majd a sütpajtót résnyire nyitva hagyva várd meg, míg kihűl. Sok sikert! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin