Így főzök én.
Minden ott kezdődött, hogy a boltban eszembe jutott ez a camembertes cucc. "E" egy hétfői ebédje. Camembertes-almás csirke. Annak az ínycsiklandó (milyen szép szó...) illatnak határozottan szerepe volt abban, hogy másnap megvettem az első (avokádós-sültpaprikás grrr) csirkés szendvicset (és fülig érő szájjal betoltam).
Ja, csak két dolog hibádzott, mármint a boltban. Az alma és a camembert. Nem volt.
De volt helyette körte. Meg brie sajt. Nem para, jóóóó lesz az.
Viszont mire a kocsihoz értem (20 méter és 10 perc telt el), a körtés téma rééég új irányt vett, valami fahéjas, arabos jellegűt, amit hazaérve gyorsan meg is gugliztam.
Így találtam rá erre a fahéjas-köményes csirkére, amit spanyol gyökerekkel büszkélkedő, mandulával töltött körtével boronáltam össze (inspiráció innen).
Eredmény: éljen az Alhambra, éljen minden spanyol-mór művészeti fícsöring ! Cseppet sem meglepő, hogy spanyol és mór ebben a fogásban (is) igen jól megfért egymás mellett (az idő mindent megszépít, ugye).
És hogy mi lett a brie-vel? Van két dobozzal. Majd reciklálom egy másik körben. Mondjuk almával és csirkével.
Fahéjas-köményes mór csirke fűszeres mandulával töltött
spanyol sült körtével
Hozzávalók a csirkéhez:
(3-4 személynek)
2 közepes fej hagyma (nálam most éppen lila), finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
3-4cm friss, hámozott gyömbér, reszelve
1 ek nádcukor (eeredetileg méz)
2 db nagy csirkemell (azaz 4 db fél, kb 1 kg), filézve, egyben
1-2 ek őrölt római kömény
só, bors
olívaolaj
2-3 fahéjrúd (én kb 2 db 7 cm hosszú, kövér darabot használtam)
kb. 150-200 ml hús alaplé
1 marék korianderzöld, finomra aprítva
Csirke elkészítése:
- A csirkemelleket bedörzsölöm egy-egy bő csipet őrölt köménnyel, sóval, borssal.
- Kb 3 ek., közepes hőmérsékleten felhevített olajra dobom a fahéjdarabokat, majd ebben pirítom át a húst.
- Ha minden oldala jól átsült a csirkének, kivesszük a tálból. (kb. 5-7 perc)
- Öntök a serpenyőbe még egy kevés olajat, és a hagymát, fokhagymát és gyömbért pirítani kezdem. Ha a hagyma kezd megpuhulni, hozzáadom a nádcukrot is.
- Kb még egy percig pirítom, majd visszateszem a csirkehúst a serpenyőbe, jól átforgatom.
- Hozzáadom a húslét (először csak 150 ml, ha útközben elfőne, akkor pótoljuk a végén), és fedő alatt, kb. 25-35 perc alatt puhára főzöm (ha túl leves lenne a szósz, utolsó pár percben fedő nélkül)
- Míg a csirke fő, a körtéket félbe vágom, gyümölcsvájóval kibelezem. A körték kivájt húsát félidőben a húshoz adom.
- Ha kész a csirke, egy marék finomra aprított korianderrel ízesítem. (ha kell, sózom)
Fűszeres mandulával töltött spanyol sült körte
Hozzávalók:
Elkészítés:
- A mandulát megpirítom, majd robotépben finomra darálom. Hozzáadom a fokhagymát is, majd a zsemlemorzsát, legvégén a húslét (vagy olívaolajat), és szükség esetén kevés sót.
- A finomra vágott petrezselymet (ill az opcionális mazsolát) ebbe a kész masszába keverem bele.
- A körtéket félbe vágom, kibelezem (a körtehúst a húshoz adom).
- Serpenyőben vajat olvasztok (közepesen erős fokozat), és a körtéket fejjel lefelé fektetve, pár perc alatt aranyos színűre pirítom.
- Egy tűzálló tálat kivajazok, ráültetem a körtéket, immáron hassal felfelé, és a mélyedésekbe kanalazom a mandulás tölteléket.
- A körtekosarakra egy-egy kis darab vajat is ültetek, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt, a körte fajtájának és egyéni ízlésnek megfelelő puhaságúra sütöm (utolsó pár percben a tetejét még pirítom egy picit).
5 megjegyzés:
Ez valami mesesen nez ki!
:) köszi!
Fantasztikusan hangzik!
én úúúúgy örülök, h visszatértél. tudom, h már korábban, de én most örömködök.
Aranyos tőled... :)
Megjegyzés küldése