2009. június 1., hétfő

Fahéjas-köményes mór csirke fűszeres mandulával töltött spanyol sült körtével



Így főzök én.

Minden ott kezdődött, hogy a boltban eszembe jutott ez a camembertes cucc. "E" egy hétfői ebédje. Camembertes-almás csirke. Annak az ínycsiklandó (milyen szép szó...) illatnak határozottan szerepe volt abban, hogy másnap megvettem az első (avokádós-sültpaprikás grrr) csirkés szendvicset (és fülig érő szájjal betoltam).


Ja, csak két dolog hibádzott, mármint a boltban. Az alma és a camembert. Nem volt.

De volt helyette körte. Meg brie sajt. Nem para, jóóóó lesz az.

 

Viszont mire a kocsihoz értem (20 méter és 10 perc telt el), a körtés téma rééég új irányt vett, valami fahéjas, arabos jellegűt, amit hazaérve gyorsan meg is gugliztam.

 

Így találtam rá erre a fahéjas-köményes csirkére, amit spanyol gyökerekkel büszkélkedő, mandulával töltött körtével boronáltam össze (inspiráció innen). 


Eredmény: éljen az Alhambra, éljen minden spanyol-mór művészeti fícsöring ! Cseppet sem meglepő, hogy spanyol és mór ebben a fogásban (is) igen jól megfért egymás mellett (az idő mindent megszépít, ugye).

 

És hogy mi lett a brie-vel? Van két dobozzal. Majd reciklálom egy másik körben. Mondjuk almával és csirkével.

 

 

Fahéjas-köményes mór csirke fűszeres mandulával töltött 

spanyol sült körtével

 

Hozzávalók a csirkéhez: 

(3-4 személynek)

 

2 közepes fej hagyma (nálam most éppen lila), finomra aprítva

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

3-4cm friss, hámozott gyömbér, reszelve

1 ek nádcukor (eeredetileg méz)

2 db nagy csirkemell (azaz 4 db fél, kb 1 kg), filézve, egyben

1-2 ek őrölt római kömény

só, bors

olívaolaj

2-3 fahéjrúd (én kb 2 db 7 cm hosszú, kövér darabot használtam)

kb. 150-200 ml hús alaplé

1 marék korianderzöld, finomra aprítva

 


Csirke elkészítése:

 

  • A csirkemelleket bedörzsölöm egy-egy bő csipet őrölt köménnyel, sóval, borssal.
  • Kb 3 ek., közepes hőmérsékleten felhevített olajra dobom a fahéjdarabokat, majd ebben pirítom át a húst.
  • Ha minden oldala jól átsült a csirkének, kivesszük a tálból. (kb. 5-7 perc)
  • Öntök a serpenyőbe még egy kevés olajat, és a hagymát, fokhagymát és gyömbért pirítani kezdem. Ha a hagyma kezd megpuhulni, hozzáadom a nádcukrot is.
  • Kb még egy percig pirítom, majd visszateszem a csirkehúst a serpenyőbe, jól átforgatom.
  • Hozzáadom a húslét (először csak 150 ml, ha útközben elfőne, akkor pótoljuk a végén), és fedő alatt, kb. 25-35 perc alatt puhára főzöm (ha túl leves lenne a szósz, utolsó pár percben fedő nélkül)
  • Míg a csirke fő, a körtéket félbe vágom, gyümölcsvájóval kibelezem. A körték kivájt húsát félidőben a húshoz adom.
  • Ha kész a csirke, egy marék finomra aprított korianderrel ízesítem. (ha kell, sózom)

 

 



 Fűszeres mandulával töltött spanyol sült körte


Hozzávalók:

 

6 db szép körte
1/4 cup mazsola megmosva, áztatva (opcionális)
1/2 cup kenyérmorzsa
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
100g blansírozott mandula
1 kis marék petrezselyem
só, bors
¼ cup húslé (vagy kevés olívaolaj)
 

 

Elkészítés:

 

  • A mandulát megpirítom, majd robotépben finomra darálom. Hozzáadom a fokhagymát is, majd a zsemlemorzsát, legvégén a húslét (vagy olívaolajat), és szükség esetén kevés sót.
  • A finomra vágott petrezselymet (ill az opcionális mazsolát) ebbe a kész masszába keverem bele.
  • A körtéket félbe vágom, kibelezem (a körtehúst a húshoz adom).
  • Serpenyőben vajat olvasztok (közepesen erős fokozat), és a körtéket fejjel lefelé fektetve, pár perc alatt aranyos színűre pirítom.
  • Egy tűzálló tálat kivajazok, ráültetem a körtéket, immáron hassal felfelé, és a mélyedésekbe kanalazom a mandulás tölteléket.
  • A körtekosarakra egy-egy kis darab vajat is ültetek, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt, a körte fajtájának és egyéni ízlésnek megfelelő puhaságúra sütöm (utolsó pár percben a tetejét még pirítom egy picit).

 Bil-hanā' wa ash-shifā azaz ¡Buen apetito!

5 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Ez valami mesesen nez ki!

Gourmandula írta...

:) köszi!

VOKinga írta...

Fantasztikusan hangzik!

Éci írta...

én úúúúgy örülök, h visszatértél. tudom, h már korábban, de én most örömködök.

Gourmandula írta...

Aranyos tőled... :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin