Szerintem a lájtos desszert illúzió; ezzel a flannal pedig éppen illuzionálok (van ilyen szó egyáltalán?). Egyezzünk ki a wellness jelzőben. Merthogy ez a flan könnyűnek indult, aztán menetközben rájöttem, hogy hova áltatom magam, belegondolva a felhasznált cukormennyiségbe mégsem éppen egy szép szem alma alternatívája. De nem teljesen mindegy? Ha már csináljuk, akkor csináljuk jól. Különben marad az alma, vállalkozóbb kedvűeknek meg a műanyag (bloooaaaah ) Norbi fagyi.
A wellness jelzőnek jelen esetben azért megvan a jogalapja: ellentétben sok keményvonalas édességgel – nincs olyan érzésem, mintha kockacukrot kanalaznék, és a felszámolás utáni pihegés is elmaradt. Romantikus vacsi zárásaként vagy ÖTYE klubestre abszolút ideális.
- Nem egy bonyolult desszert, de a hűtés miatt legalább fél nappal hamarabb kell nekiállni.
- Ez egy franciának mondott recept, a kardamomból kiindulva max gyarmati fúzió, talán egy ponticherry-i különlegesség (merthogy más vidékre a franciák nem nagyon jutottak Indiában). Lényeg: ez már a második alkalom (első itt), amikor azt mondom, hogy abszurd hangzása ellenére éljen az indiai-francia fúziós konyha.
Jah, és irtó menő, ahogy a tálalás előtti uccsó fázisban az ember a meleg szószt látványkonyhában készíti el. Hoppá, ez a blingbling wellness. (Norbi, szedd össze magad, jövök.)
Kardamomos-citromfüves flan rumos-karamellizált gyümölcsszósszal
Hozzávalók
Flan:
0,5 l tej (csakis piros)
6 db zöld kardamom mag, szétmorzsolva
2 szár citromfű
70g cukor (nádcukrot használtam)
3 db tojás
1 kisebb rúd vanília
kevés vaj a formácskák kikenéséhez
Öntet:
1 csomag mélyhűtött erdei gyümölcskeverék (250g asszem)
barna rum (vagy sima)
3-4 púpos evőkanál cukor
Elkészítés
Flan:
- A tejbe beleteszem a kardamomot és a citromfüvet, és alacsony lángon felforralom, végig vigyázva, hogy az alja ne kapjon oda.
- Ha felforrt, félrehúzom, lefedem, és hagyom legalább fél óráig dolgozni a fűszereket.
- Leszűröm a tejet, ha kihűlt volna, picit visszamelegítem (ne forrásig, csak hogy éppen meleg legyen).
- A sütőt 120 fokra melegítem (légkeverés).
- A tojásokat a cukorral krémesre verem (a színe elhalványodik).
- Óvatosan hozzáadagolom a tejet, a keverék tetején levő habot leszedem.
- A vaníliarudat hosszában szétvágom, a belsejét egy kisebb kés hegyével kikaparom és a masszába keverem.
- Négy-öt kis formát vajjal kikenek, és a masszát beletöltöm.
- Egy magasfalú tepsibe ültetem őket, alájuk öntök kb 1-1,5 ujjnyi kézmeleg vizet, és kb 75 percig gőzölöm. Akkor jó, ha a tepsit megrázogatva a puding lágyan rezeg, éppen egyben marad.
- Kiveszem a sütőből, és hagyom teljesen kihűlni. Utána letakarva a hűtőben teljesen hidegre hűtöm.
Az öntetet csak közvetlenül a tálalás előtt készítem el, és melegen öntöm a flanra.
- Ízlés szerint 3-4 púpos evőkanál cukrot karamellizálok.
- Mielőtt elkezdene égni, vérmérséklet szerint, szemre rálöttyintek egy kis rumot. Hagyom, hogy szépen összeálljon a cukorral. Ha kell, pár csepp vízzel lazíthatjuk, de csak óvatosan, ne legyen túl híg.
- A fagyasztott gyümölcsöket rádobom, és ha felereszetettek, az öntetből a flanok tetejére és mellé kanalozok. Good to go.
Tálalás
V2.0: tálalás előtt késsel magabajgatom az oldalakon, és kistányérra csusszantom.
V1.0: aki tart a kiborítás kivitelezésétől, az nyugodtan hagyja a kis formában, és a tetejére szedhet az öntetből. Úgyis nagyon mutatós.
3 megjegyzés:
"Piros tej" alatt normál (3+ %) zsírtartalmút értesz?
Jaja, a zsíros tejet. 2,8%+.
te elmondtad már a magadét?? ugye még nem? http://csakapuffin.blogspot.com/2008/10/ht-dolog.html
dp
Megjegyzés küldése