Néha jó elpepecselni a konyhában, de ha hétköznapra esik a vendéglátás, nálam az elsődleges szempont a könnyű, gyors elkészíthetőség. (Merthogy az íz az úr, és nem szempont.) Ilyenkor szerény célkitűzésem, hogy legalább egy valami készüljön el időben, ezzel megelőzve, hogy a kopogó szemű vendégek a konyhapultot harapják ki éhségükben. (Hm. Miért pont kopog a szeme valakinek az éhségtől? Ismeri valaki a mondás eredetét? Legyen már olyan jó, és vezessen ki a setétből…)
Ezeket a mézes-kecskesajtos-padlizsános minekhívjamok az ízek, illatok és látvány tökéletes egyensúlyát alkotják, kellőképpen villantós, és komolyan elronthatatlan; a minimum nagyon hálás fogadtatás borítékolható.
Mézes-kecskesajtos-padlizsános falatkák
Hozzávalók:
- 1 csomag előre elkészített levelestészta – mielőtt ennek láttán bárki anyázni kezdene (ahogy én szoktam az alaplétől), nagyobb szupermarketekben kapható, hűtőpultnál kersendő, Tante Anne (vagy valami Tante) a márkaneve. Mivel nekem van egy ilyen teljes mértékben alaptalan, velem született tésztagyúró parám, én mindig elvágom a tésztakészítés etapját, és a hűtőpulthoz járulok segítségért. Csodálatos találmány, trust me.
- 1 közepes méretű padlizsán
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 csomag (rúd) Sainte Maure kecskesajt (nagyobb boltokban szintén mindenhol kapható)
- 1-2 szár friss kakukkfű
- 1 db tojás
- olívaolaj
- méz
- só, bors
Elkészítés:
- Sütőt 170 fokra állítjuk (légkeverés, vagy ha normál, akkor 180 fok).
- A padlizsánt apróra kockázzuk.
- 2-3 evőkanál olajat felhevített serpenyőbe öntünk, majd a padlizsánkockákat jól megforgatjuk benne. Sózzuk, és folyamatos ügyelés mellett puhára pirítjuk a zöldséget (max közepesen erős fokozaton). Ha útközben úgy érezzük, kezd égni, lehet alá önteni még egy kis olajat, aztán beforgatni, és fedő alatt tovább pirítani.
- Ha készen van, a frissen aprított kakukkfűvel és borssal megszórjuk, tálkában hűlni hagyjuk.
- A kiürített serpenyőben az aprított hagymát forró olajon megfuttatjuk, ha átlátszó, jók vagyunk, ezt is félrehúzzuk a tűzhelyről hűlni.
- A sajtot elővesszük, és kb fél centis karikákra vágjuk.
- A kész tészát kivesszük a hűtőből (fontos hidegben tartani, amíg csak lehet, mert kényes darab!) kigördítjük, és kb. 5x5 centis négyzethálót szabunk egy kés segítségével. Az így kapott szeletkéket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
- Egy tojást felverünk, és a tésztalapocskákat gyorsan átkenjük vele (nem tragédia, ha kimarad, ettől csak a színe lesz szebb a megsült tésztának).
- Eztán jöhet a pakolászás. Először minden négyzetre teszünk egy kis hagymát, aztán halmozunk rá egy kevés padlizsánt, majd a kecskesajt karikával zárjuk a sort.
- Kb. 15-20 percig sütjük – addig, amíg a tészta egyenletes aranybarnára sül. (Érdemes figyelni a 15. perc után).
Ha kész, vegyük ki, és mindegyik lapka tetejére cseppentsünk egy kevés mézet. (Űűűűűűű de nagyon jó rá…) Ha már nem annyira forró, hogy kiessen a kezünkből, és szétégesse a szájpadlásunkat, tálalható is.
És hogyan tálaljuk?
Hát, lehet magában is enni, én is úgy adtam a lányoknak, de igazán nagyon villantós akkor lesz, ha salátára ültetjük. Én itt most rukkolaágyra fektettem, és körbelocsoltam mézes-mustáros vinaigrette-el.
Mézes mustáros vinaigrette
1 kisaknál mézesmustárt (vagy 1 kk natúr mustár+1 kk méz) elkeverek 1 evőkenál (lehetőleg citromos) olívaolajjal, és két evőkanál fehérbor ecettel (muskotályosat használtam). Ha több kell, tessék felszorozni a mennyiséget. Pici só, frissen őrölt bors, és kész a világ - szerintem - legfinomabb saláta dresszingje.
Sok sikert! :)
2 megjegyzés:
Szia Gourmandula!
A hétvégén vendégségnek csináltam egy levest, ami a wc-ben landolt...na mi legyen akkor a leves helyett, kérdeztem magamtól és a jóistentől, majd jött a for dummies megmentő bejegyzésed! Nagyon jól sikerült, köszi szépen, agyon dícsértek a vendégek, akik kicsit gourmandok és nagyon gourmék egyébként.
Továbbra is tetszik a humorod, jó munkát.
Üdv,
Ányez
Jajj de örülök! :)) (persze nyilván nem a kloziban landolt levesnek)
Szuper! További sok sikert a főzőcskéhez, ezek szerint érdemes volt létrehozni a "for dummies" kategóriát. :)
Megjegyzés küldése