Egyszerűt kértetek, hát ez most az lesz.
Sorozat indul! Ha el akarod bűvölni az embered. Ha jó akarsz lenni a lánynál. Ha be szeretnél jönni a szüleinek az első talákozáskor, vagy a sokadik után dobnál fricskát az anyósnak. Az őseid előtt bizonyítanál, vagy olyan hangulatos baráti vacsorákra vágysz, mint amiket a filmeken látni. Az is lehet, hogy szimplán unod a Don Pepe menüjét, és végre ennél egy jót. De nem vagy otthon a konyhában.
Nem gond. Gourmandula – for dummies. (K… :))
Voila, egy egzotikus étel, amihez nem kell gyakorlatilag semmi konyha-akrobatikai tapasztalat, gyakorlatilag elronthatatlan, mégis jön, mint egy tornádó, majd váratlanul üt: nem úgy, mint egy felhergelt inkalszekuritis szekrény, hanem mint egy Suhancos szöveg. Lazán.
Nincs bűvészkedés, nem csalunk, nem ámítunk, nyuszit, E-betűt, műanyag kész-szószt sem húzunk ki a kalapból, kizárólag természetes, friss alapanyagokat használunk. Viszont ahol csak lehet, levágjuk a felesleges kanyarokat: így lehetséges, hogy a paprikás krumpli készítése ehhez képest bonyolultnak tetszik. Az előadás végén pedig besöpörjük a bókokat.
Húsos verzió a végén, hogy senki se pampoghasson.
Amin áll, vagy bukik a dolog - Beszerzés
Majdnem minden hozzávaló megvásárolható bármelyik nagyobb szuper/hiperben, kókusztej mindig a nemzetközi polcok környékén, tofu általában valahol a sajtok mellett, a hűtőpultban.
Legtöbb hozzávaló beszerzési helye tehát egyértelmű, kivéve alábbiakat:
- HOL LEHET KAPNI: Little Indiában tuti kapni, de láttam már a márkát Culinarisban, Matchben, sőőt, a Tescoban is (nemzetközi ételek). Majdnem biztos, hogy az Ázsia bolt is forgalmazza (Nagycsarnok, -1. szint).
- HOL LEHET KAPNI: Az, hogy én eddig csak Little Indiában láttam, nem jelent semmit, de én máshol már nem is keresem. Ha nem kapnál, azért nincs tragédia, tortillával is helyettesítheted, ill. leugorhatsz a gyrososhoz is, hogy a frissen sült pitából/kenyérlepényből adjon neked, csak úgy natúr, elvitelre. Nem fog rád hülyén nézni, másodszorra már egész biztosan nem.
3. Bor: ezen az oldalon Chardonnay-t ajánlanak hozzá (a kókuszcurryhez, és a sütőtökös ételekhez is). Passzolt. Nem úgy, mint a Kadarka (szekszárdi, 2007-es, MP), amit a borboltban ajánlottak az étel mellé. Utóbbi inkább utána esett jól, a malacpóker kísérőjeként.
Indonéz sütőtökös-zöldséges kókuszcurry
Hozzávalók
(kb. 4 személyre)
Kb 1-1,2 kg-os sütőtök
3-4 nagyobb szem krumpli
kb. 15 centis póréhagyma
Kb. 1 dl tej (lehetőleg 2,8 vagy 3,5%)
Kb. 150-200g mirelit zöldbab (úgy is mondhatnám, hogy markolj bele egy nagyobb zacsiba kétszer-háromszor, úgy bőven, na annyi kell nekünk)
1 kocka (asszem 400g) tofu (natúr vagy snidlinges, de semmiképpen ne füstölt)
vagy
500g filézett csirkemell
400ml (1 konzerv) kókusztej
1 tasak Asian Home Gourmet „indonéz zöldségcurry” (Sayur Lodeh) fűszerkeverék
4-5 db mini chili paprika (már ha szeretünk random beájulni egy-egy meglepetés falattól - én igen)
só
1-2 evőkanál olaj (lehetőleg nem olíva, inkább napraforgó)
Elkészítés
Kókuszos zöldségcurry:
- A tökről levágom a héját, belsejét kimagozom, és kb 2x2x2 centis kockákra vágom.
- Krumplit meghámozom, szintén kb 2x2x2 kockákra vágom.
- A tofuról leöntöm a levét, és ezt is 2x2x2 kockákra szelem.
- A póréhagymát vékonyan felkarikázom.
- A serpenyőt felhevítem (közepesen erős fokozat), és beleöntöm a fűszerkeveréket.
- Fél percig pirítom, állandó kevergetés mellett.
- Rögtön adom is hozzá a hagymát, meglocsolom a kb 1-2 evőkanálnyi olajjal, gyors mozdulattal elkeverem, majd azonnal rádobom a krumplit, a tököt, és a chili paprikákat is. Átforgatom. (Mindez max további fél perc alatt történik.)
- Felöntöm a kókusztejjel, és fél deci tejjel.
- Elkeverem, sózom (két bő csipet, így első körben elég lesz).
- Fedő alatt 10 percig főzöm, majd hozzáadom a mirelit zöldbabot és a tofut is.
- Ha nagyon elfőtt volna a leve, felöntöm még egy kis tejjel (kb fél decivel).
- További kb. 10 perc, és ellenőrzöm, valószínűleg puha a krumpli és a tök is.
- Kóstolás, utánsózás következik.
- Voila!
Köret: paratha
- Száraz serpenyőt felforrósítunk: akkor jó, ha a tenyerünket az edény felé tartva szinte már kellemetlen a forróság.
- A mélyhűtőből frissen kivett lepényről lehúzzuk a fóliát, és így, magában a serpenyőre dobjuk. Elég olajos a tészta, külön olaj a sütéshez teljesen felesleges.
- Pont úgy sütjük, mint a palacsintát, kb. 1 perc az egyik oldal, és kb. 45 másodperc a másik.
- Ne lepődjünk meg, a paratha szeret felpúposodni sütés közben, de amint tányérra csusszantjuk, visszalapul.
Csirkés változat:
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk (mondjuk kb. 5x1 cm), felforrósítunk egy serpenyőt, és két kanál olajon hirtelen átpirítjuk a húst. Kb. 3 perc lehet, félidőben forgassunk rajta egyet, utána csekkoljuk, hogy átpirult e. Akkor adjuk a curryhez, amikor a tofut adnánk hozzá.
Tálalás
A képen látható módon, vagy szimplán, a curryt tányérra szedve, és a lepénnyel tunkolva. Ott legalábbis így eszik.
8 megjegyzés:
Jujuj, nagyon jól hangzik.
Gondoltam megosztom veled, hogy szombaton vacsira megcsináltam páromnak és persze magamnak is a mogyorós-kókustejes indiait... tofuval. Merthogy tudatosan leszokóban vagyok a húsról, párom viszont húsos. De közöltem vele, nincs idő arra, hogy húst pácoljak, ezért ő is tofut kap.
Jelentem a siker hatalmas volt, azt mondta ez volt az eddigi legfinomabb, amit főztem. :-D
Óóó, ennek nagyon örülök! Próbáld ki a panírt is egyszer a tofu helyett, az talán még finomabb. ...a tofu meg gyorsabb, én is tudom. :)
Igen, tervezem, már végignéztem a videót is. Nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű.
Én is imádom, anno még amikor az Akácfában laktam, állandóan paneert hoztam fel az alattunk levő Bangala indiai büféből. :-)
Sziasztok,
Próbáltam régebbi írásokban keresni és a google-on hol van "little india" bolt, de nem jártam sikerrel.
Megtudnátok mondani, hol van ez-e bolt?
Üdv,
Zoli
Zoli: hoppá, valóban elfelejtettem belinkelni. Also:
Little India honlap: http://www.exoticindia.hu/
Amúgy 7. ker Wesselényi u. 36.
A bolt -1. szintjén vannak az élelmiszerek.
Szia, szombaton elkészítettem. köszi a receptet, nagyon jól sikerült.
Remélem nem bánod, hogy a képet kitettem a blogomba, de természetesen linkeltem a receptet, ha zavar szólj és máris leveszem.
Örülök, h jó lett! A linkelés egyáltalán nem zavar. :)
Kedves tőled, köszönöm :) A receptet is és a lehetőséget, hogy ott lehet az én kis gyűjteményemben.
Megjegyzés küldése