Ezúttal Dél-Ázsián keresztül Afrikába utazunk, de nem szaladok előre.
Mert mi is a sambal? A sambal legegyszerűbben megfogalmazva a salsa dél-ázsiai megfelelője.
Az indonéz, maláj konyha egyik meghatározó fűszeres szósza, általában chilivel, olajjal, citrus levével, barna cukorral, hagymával.
Hogy fokozzuk a nemzetköziséget, ez valójában egy dél-afrikai recept, melyet a maláj és indonéz ízvilág inspirált, és melynek eredetijét az indonéz ill. maláj rabszolgák hoztak magukkal az afrikai kontinensre.
Az indonéz, maláj konyha egyik meghatározó fűszeres szósza, általában chilivel, olajjal, citrus levével, barna cukorral, hagymával.
Hogy fokozzuk a nemzetköziséget, ez valójában egy dél-afrikai recept, melyet a maláj és indonéz ízvilág inspirált, és melynek eredetijét az indonéz ill. maláj rabszolgák hoztak magukkal az afrikai kontinensre.
Itt elakadtam egy pár pillanatra. Érdekes: Afrikából a rabszolgákat Amerikába vitték, a dél-ázsiaiakat meg Afrikába? Vajon milyen lenne ma Amerika, ha a dél-ázsiai rabszolgák érkeznek hozzájuk a keleti helyett a nyugati partra, és az afrikaiak maradnak helyben? Ez első blikkre logisztikailag egyszerűbb, mint az Afrika-Amerika útvonal. Pl. ha csak kulináris szempontból nézzük, valószínű, hogy a cajun konyha sem alakult volna ki, de az Észak-Dél háború sem lett volna és példának okáért Alex Haley nagy port kavart Roots-a is alapot nélkülözne. Még fájóbb, hogy jazz, blues, r&b, hiphop és rap műfajok sem azok lennének, amik (tiszteletlenség a kivételnek). Ha vicces lenne a téma, képzeletben új környezetbe helyezném Isaura megríkató történetét, de ezek komoly dolgok, úgyhogy visszafogom az idiotizmusom és a morbidhumoros énem. Senki ne kapja fel a vizet, nem viccelődöm a rabszolga-kereskedelmen és annak minden borzalmain, csak szabadjára engedtem a képzeletem a „mi lett volna ha” játékban.
És ha nem így lett volna, ez a birs sambal sem lenne. Bocsánat az offért, kicsúszott.
Na vissza a főzéshez, meg a sambalunkhoz. Eredeti recept Food and Wine-on lakozik, pontosan itt.
Na vissza a főzéshez, meg a sambalunkhoz. Eredeti recept Food and Wine-on lakozik, pontosan itt.
Birs sambal
Hozzávalók
2 ek. olaj (nekem mogyoró – most ez a kedvenc)
3-4 finom ra vágott fokhagyma
3 Thai chili, kimagozva, apróra szelve
Kb. 2 ujjnyi gyömbér frissen lereszelve
1 db kisebb vöröshagyma, finomra vágva
2 ek földimogyoró, apróra vágva (nekem most sajna kimaradt)
2 db birsalma, megmosva, kimagozva, apró kockákra vágva
2 ek lime lé (nekem 2 db kisebb lime kellett hozzá)
1 ek. barnacukor
1 tk só
1 ek. finomra vágott korianderzöld
1 ek finomra vágott mentalevél
3-4 finom ra vágott fokhagyma
3 Thai chili, kimagozva, apróra szelve
Kb. 2 ujjnyi gyömbér frissen lereszelve
1 db kisebb vöröshagyma, finomra vágva
2 ek földimogyoró, apróra vágva (nekem most sajna kimaradt)
2 db birsalma, megmosva, kimagozva, apró kockákra vágva
2 ek lime lé (nekem 2 db kisebb lime kellett hozzá)
1 ek. barnacukor
1 tk só
1 ek. finomra vágott korianderzöld
1 ek finomra vágott mentalevél
Amit én még spontán hozzátettem: pár szem megmentésre váró bébikukorica (hogy ne másszon el a hűtőben) és ugyanilyen okokból fél kocka tofu.
Opcionálisan tálaláskor joghurt.
Felforrosított serpenyőbe öntjük az olajat, és közepes lángon puhára dinszteljük a hagyma, fokhagyma, chili és gyömbér keverékét (ne piruljon meg, mert kesernyés lesz!). Fontos, hogy minden nagyon finomra legyen aprítva, az a jó, ha szinte péppé szétfő az egész (kb. 4 perc).
Adjuk hozzá az esetemben nem létező mogyorót, és pár percig pirítsuk a pépesedő sambal keverékkel (kb. 3 perc).
Adjuk hozzá az esetemben nem létező mogyorót, és pár percig pirítsuk a pépesedő sambal keverékkel (kb. 3 perc).
Jöjjenek a birskockák, a bébikukorica és a tofu. Adjuk hozzá a lime-levet, a cukrot és a sót, és fedő alatt, néha megkevergetve, várjuk ki, míg a birs megpuhul (kb 4-5 perc). (Én éhes voltam, tehát a birskockák átmérője még az 1 centit sem érte el, hogy gyorsan megpuhuljon.)
Keverjük hozzá a zöldfűszereket, és elvileg készen is vagyunk.
Én így magában fogyasztva egy kis joghurtot kívántam rá, nekem így lett teljes, mert imádom a joghurt-koriander-menta triót, de ez már igazán egyén-és ízlésfüggő.
Megjegyzés: főfogás részeként, 2. számú köretként adnám, valamilyen natúrabb fehérjeforrás (csirkemell/tofuszelet) és valamilyen rizsköret mellé (pl. mazsolás).
Nem élte meg a másnapot, de eredeti, bébikukorica és tofumentes változatban tuti nagyon finom lehet összeérve, hidegen is.
Nem élte meg a másnapot, de eredeti, bébikukorica és tofumentes változatban tuti nagyon finom lehet összeérve, hidegen is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése