Mérhetetlenül sok gurigával könnyebb bankszámlám immáron a pehelysúlyúak között lép ringbe , ellenben szuper főzőestekre iratkoztam fel, és a leértékelt szekciónak hála két remek szakácskönyvvel gazdagabban tértem haza (ezennel ünnepélyesen letiltom magam a receptújságok vásárlásáról).
Ez a recept már az egyik újoncból származik (David Scott & Tom Pappas : 3 Bowl Cookbook). Igazából a boltban ezen az oldalon ütöttem fel először a könyvet, és rögtön bevillant a hűtőben lassan gyökeret eresztő édeskömény, meg hogy milyen finom körtét vettem a piacon. Minden klappolt, és mivel nem csak ez az oldal nyerte el tetszésemet, az ötlet mellett a könyv is jött velem haza.
Persze picit átköltöttem, ez itt főételként 1, előételként 2 főnek elegendő.
Dinsztelt édeskömény körtével és gorgonzolával
1 gumó édeskömény
1 darab körte
5 dkg gorgonzola
olaj / vaj
kb. fél/1 dl fehérbor
bors
Az édesköményt vékony szeletekre vágom, iciripicirit sózom (akár el is hagyható), és kb 2-3 evőkanálnyi olajon hagyom pirulni 2 percig. Aztán a tűzhely mellett tétován ácsorgó fehérborra pillantva, spontán ötlettől vezérelve úgy egy bő löttyintésnyivel felengedem, és fedő alatt kb. 3-4 perc alatt majdnem puhára párolom (én úgy szeretem, ha még ropogós egy picit, de ez ízlés kérdése).
Ha elfőtt a bor, a felkockázott körtével összeforgatom, és úgy további 1-2 percet hagyok a gyümölcsdaraboknak, hogy kicsit elhagyják friss és üde formájukat, és édes levük körbecsiklandozzon minden édeskömény karikát.
Tányérra halmozom, és a tetejét megszórom a morzsolt gorgonzolával, végezetül egy kis borsot őrölök rá. Mire asztalra kerül, a sajt már szépen rá is simult a falatkákra.
(Amúgy a szerző Stilton sajtot ír, én úgy gondoltam, hogy a gorgonzola is tökéletes lesz, és valóban… a lényeg, hogy kék sajt legyen.)
Ja, vettem olajat is, két üveggel, aszalódnak a parkók ezerrel!
1 megjegyzés:
A fogadalom betartására kíváncsi vagyok:-))) Én a "nem veszek több szakácskönyvet" típusúval birkózom. Egyelőre sikertelenül....
Üdv,
LepkePillangó
Megjegyzés küldése