2008. október 5., vasárnap

Indonéz sütőtökös-zöldséges kókuszcurry – for dummies (kezdőknek)


Egyszerűt kértetek, hát ez most az lesz.

 

Sorozat indul! Ha el akarod bűvölni az embered. Ha jó akarsz lenni a lánynál. Ha be szeretnél jönni a szüleinek az első talákozáskor, vagy a sokadik után dobnál fricskát az anyósnak. Az őseid előtt bizonyítanál, vagy olyan hangulatos baráti vacsorákra vágysz, mint amiket a filmeken látni. Az is lehet, hogy szimplán unod a Don Pepe menüjét, és végre ennél egy jót. De nem vagy otthon a konyhában.

Nem gond. Gourmandula – for dummies. (K… :))

 

Voila, egy egzotikus étel, amihez nem kell gyakorlatilag semmi konyha-akrobatikai tapasztalat, gyakorlatilag elronthatatlan, mégis jön, mint egy tornádó, majd váratlanul üt: nem úgy, mint egy felhergelt inkalszekuritis szekrény, hanem mint egy Suhancos szöveg. Lazán.

 

Nincs bűvészkedés, nem csalunk, nem ámítunk, nyuszit, E-betűt, műanyag kész-szószt sem húzunk ki a kalapból, kizárólag természetes, friss alapanyagokat használunk. Viszont ahol csak lehet, levágjuk a felesleges kanyarokat: így lehetséges, hogy a paprikás krumpli készítése ehhez képest bonyolultnak tetszik. Az előadás végén pedig besöpörjük a bókokat. 

 

Húsos verzió a végén, hogy senki se pampoghasson.

 


Amin áll, vagy bukik a dolog  - Beszerzés

 

Majdnem minden hozzávaló megvásárolható bármelyik nagyobb szuper/hiperben, kókusztej mindig a nemzetközi polcok környékén, tofu általában valahol a sajtok mellett, a hűtőpultban. 


Legtöbb hozzávaló beszerzési helye tehát egyértelmű, kivéve alábbiakat:


1. Fűszerkeverék: Asian Home Gourmet „indonéz zöldségcurry” (Sayur Lodeh) fűszerkeverék, (lehet, hogy németül van ráírva: Würzpaste für indonesisches Gemüse-Currygericht). Fontos, hogy nincs benne semmi mesterséges anyag, tartósító, színezék, stb., egyszerűen a fűszerek előre ki vannak mérve, és olajjal vannak bekeverve, felhasználásra készen, így nem kell méricskéléssel, reszelgetéssel, pépesítéssel, stb. bajlódni, használata mégsem ütközik az elveimmel (jó étel = friss, természetes alapanyagok). Ez most pont olyan, mint egy termékpromóció, pedig csak a személyes lelkesedés fűti szavaim. 

  • HOL LEHET KAPNI: Little Indiában tuti kapni, de láttam már a márkát Culinarisban, Matchben, sőőt, a Tescoban is (nemzetközi ételek). Majdnem biztos, hogy az Ázsia bolt is forgalmazza (Nagycsarnok, -1. szint).

2. Paratha: Kár lenne kihagyni az élményt. Olajos, levelestészta-szerű, mégis palacsintára hasonlító kenyérlepény, keralai specialitás, hihetetlenül finom; önmagában ill. curryk köreteként is rendkívül népszerű. Little Indiában lehet mélyhűtve kapni, a natúr mindent kenterbe ver, majdnem pont olyan, mint amit Indiában árulnak a pályaudvarokon. 

  • HOL LEHET KAPNI: Az, hogy én eddig csak Little Indiában láttam, nem jelent semmit, de én máshol már nem is keresem. Ha nem kapnál, azért nincs tragédia, tortillával is helyettesítheted, ill. leugorhatsz a gyrososhoz is, hogy a frissen sült pitából/kenyérlepényből adjon neked, csak úgy natúr, elvitelre. Nem fog rád hülyén nézni, másodszorra már egész biztosan nem.

 

3. Bor: ezen az oldalon Chardonnay-t ajánlanak hozzá (a kókuszcurryhez, és a sütőtökös ételekhez is). Passzolt. Nem úgy, mint a Kadarka (szekszárdi, 2007-es, MP), amit a borboltban ajánlottak az étel mellé. Utóbbi inkább utána esett jól, a malacpóker kísérőjeként. 

 


Indonéz sütőtökös-zöldséges kókuszcurry


Hozzávalók

(kb. 4 személyre)


Kb 1-1,2 kg-os sütőtök

3-4 nagyobb szem krumpli

kb. 15 centis póréhagyma

Kb. 1 dl tej (lehetőleg 2,8 vagy 3,5%)

Kb. 150-200g mirelit zöldbab (úgy is mondhatnám, hogy markolj bele egy nagyobb zacsiba kétszer-háromszor, úgy bőven, na annyi kell nekünk)

1 kocka (asszem 400g) tofu (natúr vagy snidlinges, de semmiképpen ne füstölt)

vagy

500g filézett csirkemell

400ml (1 konzerv) kókusztej

1 tasak Asian Home Gourmet „indonéz zöldségcurry” (Sayur Lodeh) fűszerkeverék

4-5 db mini chili paprika (már ha szeretünk random beájulni egy-egy meglepetés falattól - én igen)

1-2 evőkanál olaj (lehetőleg nem olíva, inkább napraforgó)

 

 

 

Elkészítés

 

Kókuszos zöldségcurry:

  • A tökről levágom a héját, belsejét kimagozom, és kb 2x2x2 centis kockákra vágom.
  • Krumplit meghámozom, szintén kb 2x2x2 kockákra vágom.
  • A tofuról leöntöm a levét, és ezt is 2x2x2 kockákra szelem.
  • A póréhagymát vékonyan felkarikázom.
  • A serpenyőt felhevítem (közepesen erős fokozat), és beleöntöm a fűszerkeveréket.
  • Fél percig pirítom, állandó kevergetés mellett.
  • Rögtön adom is hozzá a hagymát, meglocsolom a kb 1-2 evőkanálnyi olajjal, gyors mozdulattal elkeverem, majd azonnal rádobom a krumplit, a tököt, és a chili paprikákat is. Átforgatom. (Mindez max további fél perc alatt történik.)
  • Felöntöm a kókusztejjel, és fél deci tejjel.
  • Elkeverem, sózom (két bő csipet, így első körben elég lesz).
  • Fedő alatt 10 percig főzöm, majd hozzáadom a mirelit zöldbabot és a tofut is.
  • Ha nagyon elfőtt volna a leve, felöntöm még egy kis tejjel (kb fél decivel).
  • További kb. 10 perc, és ellenőrzöm, valószínűleg puha a krumpli és a tök is.
  • Kóstolás, utánsózás következik.
  • Voila!

 

Köret: paratha

  • Száraz serpenyőt felforrósítunk: akkor jó, ha a tenyerünket az edény felé tartva szinte már kellemetlen a forróság.
  • A mélyhűtőből frissen kivett lepényről lehúzzuk a fóliát, és így, magában a serpenyőre dobjuk. Elég olajos a tészta, külön olaj a sütéshez teljesen felesleges.
  • Pont úgy sütjük, mint a palacsintát, kb. 1 perc az egyik oldal, és kb. 45 másodperc a másik.
  • Ne lepődjünk meg, a paratha szeret felpúposodni sütés közben, de amint tányérra csusszantjuk, visszalapul.

 

Csirkés változat: 

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk (mondjuk kb. 5x1 cm), felforrósítunk egy serpenyőt, és két kanál olajon hirtelen átpirítjuk a húst. Kb. 3 perc lehet, félidőben forgassunk rajta egyet, utána csekkoljuk, hogy átpirult e. Akkor adjuk a curryhez, amikor a tofut adnánk hozzá.



Tálalás

 

A képen látható módon, vagy szimplán, a curryt tányérra szedve, és a lepénnyel tunkolva. Ott legalábbis így eszik.

 

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jujuj, nagyon jól hangzik.

Gondoltam megosztom veled, hogy szombaton vacsira megcsináltam páromnak és persze magamnak is a mogyorós-kókustejes indiait... tofuval. Merthogy tudatosan leszokóban vagyok a húsról, párom viszont húsos. De közöltem vele, nincs idő arra, hogy húst pácoljak, ezért ő is tofut kap.

Jelentem a siker hatalmas volt, azt mondta ez volt az eddigi legfinomabb, amit főztem. :-D

Gourmandula írta...

Óóó, ennek nagyon örülök! Próbáld ki a panírt is egyszer a tofu helyett, az talán még finomabb. ...a tofu meg gyorsabb, én is tudom. :)

Névtelen írta...

Igen, tervezem, már végignéztem a videót is. Nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű.
Én is imádom, anno még amikor az Akácfában laktam, állandóan paneert hoztam fel az alattunk levő Bangala indiai büféből. :-)

Névtelen írta...

Sziasztok,

Próbáltam régebbi írásokban keresni és a google-on hol van "little india" bolt, de nem jártam sikerrel.
Megtudnátok mondani, hol van ez-e bolt?
Üdv,
Zoli

Gourmandula írta...

Zoli: hoppá, valóban elfelejtettem belinkelni. Also:
Little India honlap: http://www.exoticindia.hu/
Amúgy 7. ker Wesselényi u. 36.
A bolt -1. szintjén vannak az élelmiszerek.

hornmici írta...

Szia, szombaton elkészítettem. köszi a receptet, nagyon jól sikerült.
Remélem nem bánod, hogy a képet kitettem a blogomba, de természetesen linkeltem a receptet, ha zavar szólj és máris leveszem.

Gourmandula írta...

Örülök, h jó lett! A linkelés egyáltalán nem zavar. :)

hornmici írta...

Kedves tőled, köszönöm :) A receptet is és a lehetőséget, hogy ott lehet az én kis gyűjteményemben.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin