2008. augusztus 8., péntek

Sárgadinnyés paradicsomsaláta chilis lime öntettel

Ha van olyan, hogy szexi saláta, akkor ez az. Ez nagy szó tőlem, hiszen nem is szeretem a sárgadinnyét.

Kezdjük az elején.
Az igazat megvallva a sárgadinnye az egyetlen gyümölcs, amit nem eszem szívesen. Nem ráz tőle a hideg, de egyszerűen nem jön be, egyáltalán nem, így legtöbbször a tányérról kitúrva végzi. Méltatlan ugye? (Ellenben asztaltársasában egyértelműen népszerűségnövelő faktor.)

De a személyes jó viszony kialakítása talán nem teljesen reménytelen.
Mert voltak ám olyan dolgok, nem is egy, melyeket fokozatos terápia eredményeként sikerült megszeretnem, sőt, vannak olyan alanyok, melyek mára az abszolút kedvenc listán biztosítottak maguknak állandó helyet.

Legjobb példák, kronologikus sorrendben:
  • Ha 15 éve azt mondja valaki, hogy az elsőszámú alkohol számomra a bor lesz, értetlenhülyén nézek rá.
  • Ha 10 éve azt mondja valaki, hogy imádni fogom a mindenféle állagú és szagú sajtokat, erős cinizmussal átitatott bólogatással fogadom.
  • Ha 5 éve azt mondja nekem valaki, hogy a mindig fintorral kitúrt olívabogyót magában fogom nassolni, kontrának én is mondok egy viccet.

Már megint miből lesz a cserebogár, ugyebár. :)

Vissza a dinnyére: magam is tisztában vagyok vele, hogy mellőzése mindenképpen veszteség a számomra. Úgy döntöttem, itt az ideje a határaim feszegetésének.

A döntésben nagy szerepet játszott, hogy délelőtt belefutottam egy receptbe, amiben a szóban forgó gyümölcs az abszolút all time favorite paradicsommal került egy salátába. Na ha valami, hát ez nagy eséllyel lehet jó viszonyunk ugródeszkája – gondoltam magamban – és a hirtelen jött felbátorodást kiaknázva munka után söpörtem is a zöldségeshez, beszerezni életem első, saját részre vásárolt sárgadinnyéjét.

A pontos receptre nem is emlékszem, de feltaláltam magam, és az eredményre tényleg a szexi jelző áll a leginkább. Nem szimplán jó, vagy finom, vagy egzotik, ez kérem szexi. Hogy miért? Nemtom, de attól még az, ugyanolyan szavakkal nem megmagyarázható módon, mint ahogy egy Mustang (klasszik '67 és új, prrrr) vagy egy jó olívabogyós vodka-martini is vitathatatlanul szexi, és kész.

Ja, szerény véleményem, hogy valami jó krémes kecskesajt és egy kellemesen hűvös, száraz fehérbor (mondjuk talán egy jó chardonnay szerintem) Marilyn Monroe-s magasságokba emelte volna a költeményt. Ami a bort illeti, tegnap sajnos mindent megittunk, sajt sem volt megfelelő a háznál, így nincs mit tenni, előbbiek együttesen remek alapot szolgáltatnak a mielőbbi ismétlésre.

Mindezek mellett fontos elmondanom a salátáról, hogy reményt adott, mert isteni lett. Lehet, hogy 5 év múlva a sárgadinnyével szembeni finnyázásomon is csak mosolyogni fogok?


Sárgadinnyés paradicsomsaláta chilis lime öntettel
2 személyre

fél sárgadinnye, melynek húsát gyümölcsvájóval kanalaztam ki
5-6 db érett paradicsom, kimagozva, apróra vágva
1 db kisebb méretű lilahagyma vékonyan felkarikázva
3-4 marék rukkola
(legközelebbre: 15-20 deka kecskesajt, vagy esetleg krémes fetasajt, felkockázva)

Az öntethez:
1 tk lime-os chiliszósz, vagy ½-1 db chilipaprika, finomra vágva (ízlés szerinti mennyiség, ereket el lehet távolítani, ha valaki nem bírja a csípőset)
1 marék petrezselyem
1 db lime leve
1 ek. méz v barnacukor (ill. ízlés szerint)
1 csipet só

  • Sárgadinnyét paradicsommal, hagymával egy tálban elkeverem (ill. sajtot is, ha van).
  • Öntethez hozzávalókat bekeverem, kóstolom, ha kell, igazítok.
  • Kész öntetet jó alaposan összekeverem a salátával.
  • Jól behűtöm (ha van idő).
  • Tálalás előtt a rukkolát is belekeverem.

Voila, bon apetit!

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

... Mi az a Mustang?...

Unknown írta...

Mustang: eredetileg egyfajta ló, amit a spanyolok vittek magukkal az újvilágba, azóta pedig már ismét vadon élnek. Később egy híres autótípust (Ford Mustang) neveztek el róla - szerinte Gourmandula itt az autóra gondol. De lehet, hogy csak egy csinos farmernadrágra, ami szintén ezt a nevet viseli ;)

Ej, nagyon hasonló sárgadinnye salátát készítettem nemrég, csak a paradicsom helyett garnéla ment bele ;) No meg végül felöntöttem a lével és saláta helyett inkább langyos levesként ettem (ez most tipp akart lenni ;) )
Ditém imádja a sárgadinnyét, sőt, kedvenc gyümölcse! Nagyon ajánlom, hogy 1-1 sárgadinnye darabkára éges rá valami kézi lángszóróval egy vékony karamellréteget créme brulée módjára - isteni! Legalábbis nálunk eddig az volt a csúcs ;)
Keresztkérdés: 15 éve már ennyire alkoholizáltál, hogy toplistád is volt??? Amúgy ez a sörös/boros dolog korral jár :P Azt hallottam, hogy azzal is összefügg, hogy kiskorunkban az édes íz az, amit legelsőnek érzünk igazán jól - ezért is rajonganak a gyerekek annyira az édes dolgokért, s ezért sem rajongunk később a nagyon édes dolgokért. No, de csak hallottam, nem tudom mekkora valóságalapja van.

Gourmandula írta...

ÍB: írd be gugli képkeresőbe, hogy Mustang, és a legeslegszexibb autót fogja kidobni. (majd linkelem is):)
BB: köszönöm a részletes magyarázatot. :)))
egyébként BB: 15 éve azt gondoltam, hogy 1. nem iszom, mert rossz az íze (nyihaha) 2. ha már, akkor VN, BC, amiben az alkoholt alig érezni. A boros lejtőre csak úgy 10éve kerültem, édesapám segített fel rá, kitartó tanításával/ajánlásaival. Örök hála érte. :D

nana írta...

óóóójajj, a sárgadinnye az egyik kedvencem!! :)

Névtelen írta...

:-)))
Jaaaaa! A linket nem figyeltem éjszaka, amikor olvastam:-)))
Azt hittem egy olyan fajta pia, mait nem ismerek.:O))))
Beatbull! A lovat és a farost ismerem:-)

Gourmandula írta...

nem volt link, most tettem oda, csak a Te kevdedért! :)
mondjuk egy Mustang koktél az elég ütős lenne, valami ami paszol a 300lóhoz és a V8hoz.. egy lángoló shotot tudok elképzelni. mily remek ötlet! :)

Doctor Pepper írta...

Mustang:):) a Férjem és a Bátyám -egymástól függetlenül - erről álmodozik:) Bár ők nem a szexi jelzővel illetik:)

Ez a koktél mekkora ötlet!

Gourmandula írta...

aaaah, nekem is nagy álmom, hogy egyszer nekem is lesz egy...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin