Egész pontosan, három lélegzetvétellel tagolva: karamellizált hagymás, padlizsános, aszalt sárgabarackos rizzsel töltött paprika fahéjas paradicsomszósszal.
Saját fejlesztés, de az ízvilág alapján én marokkóinak mondanám. Mint már oly sokszor, most is cajun fűszerkeveréket használtam a paradicsomszószhoz, mert bár igaz, hogy földrajzilag nagyon nem stimmel, ámde a felhasznált fűszerek gyakorlatilag mind előfordulnak az arab konyhában is, és nekem nagyon bevált. Fúziós konyha, multifunkciós fűszer, oder etwas.
Megjegyezés: rizs helyett eredetileg kuszkusszal szerettem volna készíteni a tölteléket, ámde az nem volt itthon, vagyis volt, csak mint utólag kiderült, camouflage jelmezt öltött a kamraszekrény leghátsó sarkában. Bár rizzsel is nagyon nagyon finom lett, legközelebb nem menekül, hiszen marokkói ételbe kuszkusz való.
Hozzávalók:
(4 személyre)
A töltött paprikához:
4 darab tölteni való, szabályos alakú paprika
4 decis pohárnyi rizs
1 fej hagyma, nagyon finomra vágva
1 közepes padlizsán, kb. félcentis kockákra aprítva
1 marék aszalt sárgabarack, apróra vágva
2 evőkanál nádcukor
3 ek. olaj
1 db 2 cm-es rúd fahéj
só (ízlés szerint)
Fahéjas paradicsomszószhoz:
1 db hámozott koktélparadicsom-konzerv
1 db 400g-os hámozott, darabolt paradicsom-konzerv (persze lehet mindkettő darabolt is, de a koktélparadicsomok nagyon guszták benne)
1 fej vöröshagyma, aprítógépben finomra apítva (icipicit maradhat darabos)
2 gerezd fokhagyma, reszelve
Egy ujjnyi friss gyömbér, meghámozva, lereszelve
1-1,5 ek cajun fűszerkeverék (őrölt koriander, bors, chili, gyömbér, paprika, hagyma, kardamom, fahéj)
1 rúd (kb. 5cm-es) fahéj
1-2 tk. nádcukor (vagy ízlés szerint)
só ízlés szerint
olaj
fél deci sötét rum
(picit sem muszlim, és persze elhagyható, de nem árt tudni, hogy a cajoun fűszerrel nagyon szépen harmonizál)
I. Töltelék elkészítése
- A rizst enyhén sós vízben felteszem főni.
- Míg készül, nekilátok a töltelékhez való zöldség elkészítésének.
- Serpenyőt felhevítem, majd a cukrot beleszórom.
- Ha elkezd olvadni, belekeverem a nagyon finomra aprított hagymát, és elkezdem pirítani.
- Ha kezd átsülni a hagyma, meghintem sóval.
- Ha hagyma kész, rádobom a padlizsánt, és meglocsolom az olajjal.
- Beledobom a fahéjdarabkát, sózom, és addig pirítom, míg a padlizsán darabkák összezsugorodnak, és nagyon puhák nem lesznek (ha kell, fedő alatt).
- Félúton a nagyon apróra vágott aszalt sárgabarackot is hozzáadom, hogy az is megpuhulhasson.
- Ha kész, félreteszem hűlni.
- Ha a rizs is elkészült, alaposan összekeverem a padlizsános töltelékkel (fahéjat vegyük ki belőle).
II. Paradicsomszósz elkészítése
- Serpenyőt felhevítem, olajat beleöntöm.
- Hozzáadom a hagymát, enyhén megsózom, és addig kevergetem, míg a hagyma leve elpárolog, és kezd színe lenni.
- Ha elkezdene lepirulni, adjunk hozzá kevés olajat.
- Félúton beleteszem a fokhagyma és gyömbér reszeléket is.
- Ha a hagyma megpirult, beledobom a fahéjat, és a többi fűszert, jól elkeverem.
- Hozzáadom a paradicsomszószt, enyhén sózom, meghintem egész kevés nádcukorral is, majd felforralom.
- Beleöntöm a rumot.
- Fedő alatt kb. 10-15 percig hagyom főni.
III. Töltés, sütés, tálalás
- Közben a paprikákat kicsumázom, és a hasukba kanalazom a rizses tölteléket.
- A töltött paprikákat olajjal kikent tepsibe ültetem, majd az időközben elkészült paradicsomszószt köré öntöm
- A tepsit letakarom, és az egészet 180 fokon kb. 40 percig sütöm (a sütési idő igazából azon múlik, hogy mennyire vastag héjú a paprika, érdemes fél óra után ránézni, hogy mennyire sült meg.
- Ha a paprika láthatóan megsült, akkor takaró nélkül, felső grillel még picit megpirítom a tetejét, majd a maradék rizzsel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése