2008. augusztus 31., vasárnap

Marokkói töltött paprika

Egész pontosan, három lélegzetvétellel tagolva: karamellizált hagymás, padlizsános, aszalt sárgabarackos rizzsel töltött paprika fahéjas paradicsomszósszal


Saját fejlesztés, de az ízvilág alapján én marokkóinak mondanám. Mint már oly sokszor, most is cajun fűszerkeveréket használtam a paradicsomszószhoz, mert bár igaz, hogy földrajzilag nagyon nem stimmel, ámde a felhasznált fűszerek gyakorlatilag mind előfordulnak az arab konyhában is, és nekem nagyon bevált. Fúziós konyha, multifunkciós fűszer, oder etwas.  


Megjegyezés: rizs helyett eredetileg kuszkusszal szerettem volna készíteni a tölteléket, ámde az nem volt itthon, vagyis volt, csak mint utólag kiderült, camouflage jelmezt öltött a kamraszekrény leghátsó sarkában. Bár rizzsel is nagyon nagyon finom lett, legközelebb nem menekül, hiszen marokkói ételbe kuszkusz való.

 

Hozzávalók:

(4 személyre)


A töltött paprikához:

4 darab tölteni való, szabályos alakú paprika

4 decis pohárnyi rizs

1 fej hagyma, nagyon finomra vágva

1 közepes padlizsán, kb. félcentis kockákra aprítva

1 marék aszalt sárgabarack, apróra vágva

2 evőkanál nádcukor

3 ek. olaj

1 db 2 cm-es rúd fahéj

só (ízlés szerint)

 

Fahéjas paradicsomszószhoz:

1 db hámozott koktélparadicsom-konzerv

1 db 400g-os hámozott, darabolt paradicsom-konzerv (persze lehet mindkettő darabolt is, de a koktélparadicsomok nagyon guszták benne)

1 fej vöröshagyma, aprítógépben finomra apítva (icipicit maradhat darabos)

2 gerezd fokhagyma, reszelve

Egy ujjnyi friss gyömbér, meghámozva, lereszelve

1-1,5 ek cajun fűszerkeverék (őrölt koriander, bors, chili, gyömbér, paprika, hagyma, kardamom, fahéj)

1 rúd (kb. 5cm-es) fahéj

1-2 tk. nádcukor (vagy ízlés szerint)

só ízlés szerint

olaj

fél deci sötét rum 

(picit sem muszlim, és persze elhagyható, de nem árt tudni, hogy a cajoun fűszerrel nagyon szépen harmonizál)



I. Töltelék elkészítése

  • A rizst enyhén sós vízben felteszem főni.
  • Míg készül, nekilátok a töltelékhez való zöldség elkészítésének.
  • Serpenyőt felhevítem, majd a cukrot beleszórom.
  • Ha elkezd olvadni, belekeverem a nagyon finomra aprított hagymát, és elkezdem pirítani.
  • Ha kezd átsülni a hagyma, meghintem sóval.
  • Ha hagyma kész, rádobom a padlizsánt, és meglocsolom az olajjal.
  • Beledobom a fahéjdarabkát, sózom, és addig pirítom, míg a padlizsán darabkák összezsugorodnak, és nagyon puhák nem lesznek (ha kell, fedő alatt).
  • Félúton a nagyon apróra vágott aszalt sárgabarackot is hozzáadom, hogy az is megpuhulhasson.
  • Ha kész, félreteszem hűlni.
  • Ha a rizs is elkészült, alaposan összekeverem a padlizsános töltelékkel (fahéjat vegyük ki belőle).

II. Paradicsomszósz elkészítése

  • Serpenyőt felhevítem, olajat beleöntöm.
  • Hozzáadom a hagymát, enyhén megsózom, és addig kevergetem, míg a hagyma leve elpárolog, és kezd színe lenni.
  • Ha elkezdene lepirulni, adjunk hozzá kevés olajat.
  • Félúton beleteszem a fokhagyma és gyömbér reszeléket is.
  • Ha a hagyma megpirult, beledobom a fahéjat, és a többi fűszert, jól elkeverem.
  • Hozzáadom a paradicsomszószt, enyhén sózom, meghintem egész kevés nádcukorral is, majd felforralom.
  • Beleöntöm a rumot.
  • Fedő alatt kb. 10-15 percig hagyom főni.

 

III. Töltés, sütés, tálalás

  • Közben a paprikákat kicsumázom, és a hasukba kanalazom a rizses tölteléket.
  • A töltött paprikákat olajjal kikent tepsibe ültetem, majd az időközben elkészült paradicsomszószt köré öntöm
  • A tepsit letakarom, és az egészet 180 fokon kb. 40 percig sütöm (a sütési idő igazából azon múlik, hogy mennyire vastag héjú a paprika, érdemes fél óra után ránézni, hogy mennyire sült meg.
  • Ha a paprika láthatóan megsült, akkor takaró nélkül, felső grillel még picit megpirítom a tetejét, majd a maradék rizzsel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin