A klasszik, és legismertebb töltelék a korianderrel, chlivel és köménnyel fűszerezett főtt-tört krumpli (Aloo paratha), de lehet találkozni egyéb zöldséges töltelékes változatokkal is.
Hadilábon állok mindenféle lisztes-gyúrós tevékenységgel, mert genetikailag vagyok kódolva a szétbombázott, szomorú harcimezőt idéző terep hátrahagyására. Így hát bármennyire is szeretem a parathát, a tény, hogy annál még sokkal-de-sokkal jobban utálok takarítani, mindig levette a napirendről a homemade változat lehetőségét. Helyette inkább a Little Indiából hozom, ahol mélyhűtve, 6 db-os kiszerelésben lehet kapni atombrutál, bármely keralai buszpályaudvar kisbüféjében kapható originál verzió íz- és illathű klónját. Kevés ételt vásárolok készen, de ez tízpontos.
Most azért ugortam neki mégis saját magam, mert volt egy kis curry maradékom, amit másnap (ma) ebédre szerettem volna méltó módon riszájklingolni És ez jutott eszembe.
Munkából hazatoppanva gyors kutatómunka következett, a talált videók alapján pedig úgy tűnt, hogy ez nem is olyan vészes, már ami a maszatolást illeti.
Persze, nem egészen olyan, mintha mézes-vajas pirítóst kellene kenni.
Szokás szerint sikerült már az első 2 perc alatt háborús állapotokat teremteni, de közben megadatott az örömködés érzése is, mikor arra gondoltam, hogy már csak kettőt kell aludni, és jönnek takarítani. (Gondolatban kicsit meg is veregettem a vállaimat, ’hát igen, timing kérdése az egész…’)
Szóval finom lett, de legközelebb szerda este csinálom, és csakis azután, hogy végre kihívtam a szerelőt a magától gyógyulni nem akaró szagelszívó egységhez. Addig meg marad a Little India hűtőládája.
Hozzávalók:
1½ cup teljes kiőrlésű liszt
3 ek olaj
¼ ek só
½ cup víz
liszt a gyúráshoz
olaj a sütéshez
fantázia kérdése, nekem most a maradék édesburgonyás kókusz curry. Eredeti, krumpli-töltelékes recept és how-to-videó itt.
1) Keverjük össze a lisztet és a sót
2) Adjuk hozzá az olajat, és alaposan leverjük el
3) Lassan adjuk hozzá a meleg vizet, és gyúrjuk össze
4) Formázzunk labdát a tésztából, kenjük be olajjal, és letakarva legalább 15 percig pihentessük
Ha tölteni szeretnénk: ugorjunk tovább, ha natúrt, ld. alább:
5) Gyúrjuk át a tésztát, és osszuk 9 egyenlő labdacsra
6) Mindegyik labdát lapítsuk ki a tenyerünkben
7) A ½ cup maradék lisztet tegyük kis tálba vagy tányérra
8) A kilapított labdacsot mártsuk meg a lisztben, úgy, hogy mindenhol betakarja
9) Nyújtsuk ki kb. 20 centis átmérőjű, vékony lepényformára
10) Nyújtáskor nyugodtan lehet tovább lisztezni, hogy ne ragadjon le
11) Közepes lángon hevítsük fel a serpenyőt, dobjuk rá a tésztát a felhevült lapra
12) Ha kezd púposodni, fordítsuk meg
13) Kb. 10-15 mp után kenjük meg a felső oldalát kevés olajjal, és fordítsuk vissza
14) Egy spatulával nyomjuk az edény aljához, hogy egyenletesebben piruljon
15) Kenjük meg a másik oldalát is olajjal, és ezt is pirítsuk még egy kicsit
Ha átsült, jöhet a következő, ésígytovább...
Ha töltenénk
5) Gyúrjuk át a tésztát, és osszuk 8 egyenlő labdacsra
6) Nyújtsuk ki az első labdacsot, kb. 8-10 centis átmérőjűre
7) A kihűlt, sűrű töltelékből (jelen esetben a maradék kókuszos curry) egy púpos evőkanálnyit helyezünk a lepény közepére. A tészta oldalait hajtsuk fel, és formázzunk batyut. A széleket óvatosan, de határozottan csípjük össze a batyu tetején, hogy ne tudjanak szétnyílni
8) Kicsit lapítsuk le a batyut, és szúrjuk meg alaposan liszttel mindkét oldalát
9) Óvatosan nyújtsuk ki a tésztát, kb 15-20 centiméteres átmérőjű lepényre (töltelék állaga nagymértékben meghatározza, hogy meddig mehetünk el. Cél: 2-5 mm vékony, lapos lepény, amiből nem csurog a szélrózsa minden irányába a töltelék)
10) Felhevített serpenyőben süssük kb. fél-1 percig az egyik oldalát (amíg el nem kezd felpúposodni)
11) Fordítsuk a másik oldalára. Míg sül, kenjük meg kevés olajjal a felső oldalt
12) Kb. 30 mp múlva fordítsuk meg, és ezt a felét is olajozzuk meg
13) Megint fordítsuk meg, és ezt addig ismételjük (vastagabb tészta vagy töltelék esetén tovább tart), míg a lepény láthatóan (aranybarna foltosra) átsül
3 megjegyzés:
Elárulok 3 titkot a gyúráshoz:
1. mély edény, amiből nem "porzik" ki a liszt,
2. a hozzávalókat előkészíteni, hogy ne kelljen szaladgálni gyúrás közben,
3. csak az egyik kezünkkel (jobbkezesnek jobb) gyúrni, a másik tiszta marad, és azzal lehet nyugodtan egyebeket megfogni.
És türelemmel, nem kapkodva csinálni az egészet.
háh! elméletben megvan. ...és mindezek ellenére ösztönösen jön...:)))
Küldök Neked egy szép tavaszi hóvirágot! - ld. itt ;)
Megjegyzés küldése