2007. december 22., szombat

Szilvás, és hagyományos bejglik

A volt kedves nagyon kedves édesanyjának csodálatosan finom bejgli receptje.

Ahol elvárás a bejglivel szemben a szinte láthatatlan tészta és sohasem elég a töltelék, azoknak ez a recept jackpot lehet.

Tavaly a szilvás különösen nagy sikert aratott, és bár bátyám képes volt elfelejteni, hogy egyszem húga kezei közül került ki a remek, és nem átallott azon elmélkedni, hol is evett olyat (ilyet egyszer ereszthet el megtorlás nélkül), én persze a bók részét hallottam ki, és idén is boldogan magamra vállaltam a nem kevés családi bejgli sütését.


Tészta
(8 rúdhoz)

1 kg liszt
60 dkg margarin
6 leveses kanál tejföl
3 leveses kanál porcukor
6 tojás sárgája + kenegetéshez még 2 sárga
5 dkg élesztő
1 dl tej


Töltelék – dió és mák

50 dkg darált dió + 50 dkg porcukor
50 dkg darált mák + 50 dkg porcukor
10-10 dkg vaj
(kieg. '09) mákhoz: egy laza löttyintésnyi tej a krémességért!

Variáció - szilvás bejgli: üstös, nagyon sűrű szilvalekvár, készen kapható. Ezzel kell a tésztát megkenni, jó vastagon. (ha nem elég édes és / vagy túl sűrű, mézzel lehet édesíteni és higítani (+édesíteni porckorral)


Töltelék készítése:
1-1 dl vízzel a fél-fél kg porcukrot felforraljuk, majd hozzátesszük a mákot/ diót.
Megvárjuk, míg rottyan egyet-kettőt, ha kell, adunk hozzá pici vizet, majd a tűről levéve mehet bele a vaj.
Mákos: legvégén mákos masszát lehet higítani egy löttyintésnyi tejjel, hogy krémes, puha legyen a töltelék!

A tölteléket tetszés szerint lehet ízesíteni citromhéjjal, őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliás cukorral, vaníliával, mazsolával, stb…


Tészta készítése:
Az élesztőt a hideg tejben elolvasztjuk, de nem futtatjuk meg.

Liszttel elmorzsoljuk a margarint.

Többit egyszerre hozzátesszük: tojássárga, tejföl, cukor, élesztős tej, csipet só, és jól összegyúrjuk.

8 egyenlő gombócot formálunk.

Egyenként kinyújtjuk nagyon vékonyra, töltelékkel megtöltjük, felcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megkenjük tojássárgával. Kissé pihentetjük, majd újra megkenjük. (Így a teteje márványos és fényes lesz.)

Villával megszurkáljuk, és nagyon forróra előmelegített sütőben (240 fok) 10 percig sokkoljuk (légkeverés!), majd 10 perc után kisebbre vesszük (180 fok), és 20-25 percig sütjük. (megjegyzés magamnak: nekem pont 20 perc)
A sütőt ne nyitogassuk, és ha lehet, a tepsiben hűljön ki, különben könnyen megrepedhet.


Képek később csatlakoznak.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin