2009. december 22., kedd

Kase spetzle (azaz sváb sajtos nokedli)


Ki van akkora lázadó punk, akinek a kedvence -mondjuk- a lengyel konyha? Hallottál már olyat, hogy valakinek a grúz vagy a bolgár a mindent vivő? Nem jellemző… Ha nem is érthetetlen a dolog, azért - és ez főként saját magamnak emlékeztető - nem kell egy príma falatért a távoli egzotikus helyekre utazni vagy a trendi dél-európai konyhához fordulni, éppenséggel az elsőre unalmasnak tűnő (bocsbocsbocs) népek is fel tudnak mutatni jó pár finomságot.

Ezt már Krakkóban is megállapítottam, most, hogy kezdett alábbhagyni az emlék, a sógorék bűvöltek el.

Egyébként szerintem biztos a management, meg a marketing, ott szúrták el a nemzeti étel – reklámosok. Tényleg, ezek a nudli országok miért nem hirdetik az ételeiket a turizmus kampányaikban? Mekkorát szakíthatna az extrém-utazók körében Mongólia, lelki szemeim előtt látom, ahogy a CNN-nen a giccses Malaysia spot után bedübörög egy nagy tál sült kecskeszem, „Taste Mongolia” szlogennel.

Na mindegy, vissza Európába. Ki szereti az osztrák kaját? Az milyen egyáltalán? Hát a hüttekaja. Megvan? Tudom, bele is áshatnám magam jobban, de most mégsem, a sípályák hüttéinek étlapján található választék nekem nagyon is megfelel jelenleg, köszönöm.

Ezzel kell kezdeni: kase spetzle. Azaz sajtos nokedli, jóóó sok sült hagymakarikával, salátával az oldalán. Ezzel a cinkével ösztönösen egészen a közelében jártam a sváb változatnak, de a sajt, A SAJT, na az aaaannnyira kell rá, mint só a főtt kukoricára. Szerintem.

Jó hírem az, hogy meglepően egyszerű elkészíteni. Feltéve (és ez a rossz hír), ha van az embernek megfelelő galuskaszaggatója. Nekem nem volt. De K-tól kölcsönöztem jobb híján egy, a fazékra keresztbe felfektethető mezei sajtreszelőt, amit csak egyszer ejtettem szaggatás közben a vízbe, azaz a verdikt, hogy tökéletesen megfelelt a célnak, csak én ittam túl sok forralt bort vacsora-készítés előtt (no igen, ebből a szempontból autentikus hütte környezet volt, odakint nagyon mínuszokkal, sok-sok hóval, melengető forralt borral, K pálinkájával kevert teával, meg ilyenek).

Megjegyzés: az eredeti kase spetzle-ben jellemzően igen karakteres ementáli sajtot használnak. Aki semlegesebb ízzel is megelégszik, nyugodtan használjon Pannóniát, ami könnyen beszerezhető a legutolsó sarki kisboltban és még költségbarátibb is. Mondjuk mi nem semlegesebb ízre vágytunk, hanem szimplán nem gondoltuk végig a sajtválasztást, de a konklúziót levontuk, az eredeti élmény előcsalogatása érdekében ide rendes, ízes sajt kívánkozik. Majd legközelebb…

Megjegyzés2: a pirított hagyma mellett az ecetes saláta (vagy bármi más savanyúság) is szerves része az ételnek, utóbbit kifelejteni amatőr hiba(volt). Csemege ubival némiképp pótolható a hiány (tapasztalat), de azért a saláta az igazi…

Kase Spetzle (sváb pirított sajtos nokedli)

Hozzávalók (4 személyre)

fél kiló liszt

1/8l tej

1/4l szódavíz (bubis víz)

4 db tojás

2-3 csipet só (kóstoljuk meg)

250g reszelt ementáli sajt

2 fej hagyma felkarikázva

kb 5 deka vaj

olaj a hagyma sütéséhez

saláta / savanyúság

só, bors


Elkészítés

  • A lisztet összekeverem a vízzel, tojással, tejjel, sózom, és egyenletesre keverem (ha buborékos lesz, akkor jó). Hagyom picit állni.
  • Közben a vékony karikákra szelt hagymát bő olajban pirosra sütöm. Ha kész, félreteszem.
  • Egy nagy fazékban vizet forralok, öntök bele egy kevés olajat is.
  • A galuskát beleszaggatom a reszelő és egy kanál segítségével a forró vízbe. A galuskák gyakorlatilag pillanatok alatt készre főnek (persze mérettől függ), ha feljöttek a víz felszínére, már jók (de lehet kóstolni a biztonság kedvéért).
  • (Fontos: egyszerre ne főjön túl sok tészta a fazékban, mert könnyen rászaggatunk a már felszínen lebegő, kész galuskákra, aminek következtében minden mindennel összeragad és gigantikus nudlik születhetnek. Szal csak lazán, türelmesen, így sem tart sokáig).
  • A kész galuskát azonnal hideg vízbe mártom.
  • Ha az összes tészta megfőtt, egy serpenyőben vajat olvasztok, és a galuska felét megfuttatom rajta. Hozzáadom a sajt felét is, kicsit kevergetem, míg a sajt elolvad és picit pirulni kezd. Itt lehet utánsóózni, ha szükséges, ill. én őröltem rá kevés borsot is.
  • Kivajazott sütőtálba teszem (ez opcionális), és jöhet a másik adag tészta és sajt ugyanígy előpirítva. Ha kész, azt is a tálba rendezem. Ha maradt esetleg sajt, akkor azzal még megszórom a nudlikat.
  • Kb 5-10 perc alatt sütőben pirosra pirítom a tetjét.
  • Salátával, savanyúsággal az oldalán, pirított hagymakarikákkal megszórva tálalom.

Jó hüttézést mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin