A múltkor már mondtam, hogy muffinsütés előtt okos és érdemes dolog meggyőződni róla, hogy (meg)van a muffinsütőnk. Azt gondoltam, kellőképpen meghatározó volt ez az egyszeri kreatív élmény (merthogy azért a muffinok elkészültek, persze) ahhoz, hogy a mindenféle sütőformák nemléte többet ne hozhasson kellemetlen helyzetbe. Nyihaha. Még szerencse, hogy időközben a muffinsütő meglett (van sütő alatti kisfiók!!!), úgyhogy a felszívódott, mezei nagy-tepsim okozta pillanatnyi krízist egy versenyparipa sebességével dolgoztam fel. Igazából ilyen kis kosarakban sokkal mutatósabb is a végeredmény, mintha az eredeti téglalapformánál, és a felkockázásnál maradok.
Na de továbbra is nyitott a kérdés: kinél van a nagy-tepsim??? Jelentkezzen a bűnös, mert nem csinálhatok mindig mindenből kereket.
Végezetül, távirati teljességgel a receptről... Kitűnő fingerfood, előétel, illetve konkrét esetemben egy ultralaza salis vacsora kísérőjeként is megállta a helyét. És mitől pikáns? Röviden: a mézes mustártól.
Paradicsomos-kecskesajtos-mustáros kosarak
Hozzávalók
(12-14 darabhoz)
1 rúd levelestészta
1 doboz bébiparadicsom (fél kiló)
1-2 gerezd fokhagyma, felaprítva
10 dkg friss kecskesajt
Mézes mustár (vagy natúr dijoni, mézzel kikeverve)
1 doboz fekete olíva, felkarikázva
1 marék finomra aprított mentalevél
1 marék finomra aprított petrezselyem
1 marék finomra aprított bazsalikom
2 marék fenyőmag.
Olívaolaj
Elkészítés
- A muffinsütő tepsi mélyedéseit olajba mártott ecsettel kikenem.
- A tésztát akkora méretűre szaggatom, hogy a muffinformákba bele lehessen ültetni, kb 1-2 centiméter magas peremmel. Szaggatáshoz bármilyen kerek tárgy ideális, aminek jó az átmérője. Pohár, bögre, vagy lámpabúra, egyre megy.
- A tésztakorongokat belefektetem a tepsi mélyedéseibe.
- A sütőt 210 fokra izzítom, és kb 6-8 percig sütöm benne a tésztát, natúr. Lehet, hogy fel fog puffadni, ne ijedjünk meg.
- Ha elősütöttük a tésztát, kivesszük a sütőből, és minden kosárnak a közepére egy kiskanálnyi mézes mustárt kenünk. (Ha felpuffadt a tészta, most a mustárkenéssel vissza lehet lapítani kosárformájúra.
- A sajtból minden kosárkába ültetünk egy kb 1 centi vékony szeletet.
- A koktélparadicsomokat félbe vágjuk, és a felaprított fokhagymával olajon megfuttatjuk. Az a jó, ha a paradicsomok szélei éppen hogy csak megrogynak, ráncosodnak, de a héjuk nem válik le. (kb. 2-3 perc pirítás, folyamatos kevergetés mellett)
- A koktélparadicsomokból 2-3 szemet a tésztakosarak tetejére ültetünk.
- Az egészet visszatesszük a sütőbe 185 fokra, és további kb. 8-10 percig sütjük. Akkor jó, ha a sajt elengedte magát, a tészta pedig halvány-aranybarnára sül.
- Miközben sülnek a kosarak, a fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.
- Ha készek a tortácskák, kivesszük a sütőből, a tetejét megszórjuk a zöldfűszer keverékkel, teszünk rájuk egy kevés olívabogyót, és a végén megszórjuk a fenyőmaggal.
- Nekem nagyon bejött: a legvégén, rögtön tálalás előtt, pár csepp citromos olívaolajat locsoltam a tetejére.
2 megjegyzés:
Felpuffadás ellen javaslom a nyers tészta villával való megszúrkálását sütés előtt. A recept leírásában juhsajtot említesz kecskasajt helyett:)
köszi szépen a tanácsot! :)
a hibát pedig javítottam, köszönöm, h szóltál!
d
Megjegyzés küldése