2008. március 18., kedd

Olasz padlizsánfasírt (A tökéletes vegaburger)

Jelentem, megtaláltam a tökéletes vegaburger pogácsát. Mind kinézetre, mind állagában tökéletes, nem mellesleg az íze is hibátlan. Köszönet érte egy számomra kiemelten kedves ismerősnek (D), aki nemrég hazánk kedvenc szociális hálóján keresztül keresett meg (éljen a wiw), és rögtön a lényegre is tért: a padlizsánfasírt receptje kellett neki. Merthogy azt én biztos ismerem. Őőő, vakartam a kobakom, néztem agykamraajtókat nyitogató fejjel, hát, nem, így konkrétan nem…

Sebaj, konyhatájéki lelkesedésem elemi mozgatórugója pont a felfedezés nyújtotta izgalom, így megígértem, hogy utánajárok.

A téma alapos körbejárása után két olasz befutóra szűkítettem a lehetőségeket: egy ünnepi alkalmakon villogtatható kalóriabombára (ide kattintva megtekinthető), és egy wellness-fitness barátabb változatra (eredeti recept itt).

D és az én preferenciáim általában összecsengenek, és szerintem nem bánja, hogy ezúttal a lájtosabb megoldásra esett a választásom. Külön előnye, hogy nem olajban, hanem sütőben sül.

Eredmény: szuperfinom multifunkciós feltét, vegafasírt, vegaburger pogácsa, póthúsgolyó és még annyi minden más! Grillen tuti kipróbálom az első teraszparti alkalmával (a rácsok miatt lehet, hogy akkor árnyalatnyival több zsemlemorzsára lesz szükség), most wrapbe tekertem.

Drága D, nem tudom, milyen fasírtra gondoltál, de remélem, hogy ez tetszik, kipróbálod és ízleni fog!

Olasz Padlizsánfasírt

Hozzávalók (kb. 10 db 4 cm átmérőjű pogácsához)

3 gerezd aprított fokhagyma
1 db nagyobb padlizsán (330g) felkockázva
15 ml víz
50 g reszelt sajt (parmezán, eidami, füstölt, ami van)
sok friss petrezselyem,
oregánó, bazsalikom
2 tojás
80 g zsemlemorzsa (esetemben homemade pirított, fűszeres kruton, teljes kiőrlésű biokenyérből)
olívaolaj

Wrap töltelék:
Salátalevél
Paradicsom (kimagozva!)
Tökmag
Joghurt
Lime lé ízlés szerint
Petrezselyem
Chili szósz
Só, bors

Fokhagymát kevés olajon picit pirítom, hozzáadom a padlizsánkockákat, jól átforgatom, és felöntöm a vízzel. Fedő alatt kb 15-20 perc alatt puhára főzöm.

Közben megcsinálom a zsemlemorzsát, azt alapból ugyanis soha nem tartok otthon. Ha néha szükségem van rá, bio teljes kiőrlésű barnakenyérből szoktam készíteni pirított, fűszeres kockákat (pici olívaolaj, bazsalikom, oregánó, stb. só, bors bekever, sütőbe be, 200 fokon 10-12 percig pirít), és ezt zúzom szét. Most is így tettem.

A megpuhult padlizsánt kiszedem egy tálba, hagyom langyosra hűlni (éljen éljen a walk out hűtő), majd bekeverem a krutonokkal, a tojással, fűszerekkel. Én opcionálisan botmixerrel is nekimentem, hogy homogénebb masszát kapjak. Végén mehet bele a reszelt sajt, majd bedobom a hűtőbe hűlni, hogy a massza kicsit összedermedjen.

Sütőt 175 fokra izzítom.

A hideg masszát (kb. 15 perc) kedv szerinti formában sütőpapírra szedem, és 30 percig légkeveréses fokozattal sütöm.


Padlizsánfasírtos wrap

A zöldségeket összekeverem a joghurttal és a fűszerekkel, majd a tortilla-lapra halmozom. Tetejére jöhet a fasírt, majd az egészet feltekerem, végül a tekercset alufóliával rögzítem.
Óvatosan a szósszal, mert nagyon maszat tud lenni.

8 megjegyzés:

nana írta...

úúúúú, de jól hangzik! :)

Gourmandula írta...

gondoltam, hogy Neked tetszeni fog. Tényleg...:)

Moha és Sáfrány írta...

hu de jo, nagyon beleszerettem en is. azonnal meg kell csinalnom.:) bigup!

Névtelen írta...

hehe, tökjó hogy találtam egy ilyen jó, igényes vega kajablogot! szuper vagy, gratula, így tovább!:))

ja amúgy csalogány 26 cikken keresztül találtam erre a blogra, nekem is felháborító volt, hogy nincs vega kaja, de egyetlen egy sem!! én akkor bevállaltam egy halas kaját, amit végül nem ettem meg egészben, (néha eszek halat, de csak nagyritkán, és most nem terveztem) csak megpiszkáltam, mert mondtam a pincérnek hogy vega vagyok és nem mutatott különösebb segítőkészséget!

Gourmandula írta...

Örülök, h teccik, köszönöm! :) Ha szeretnél még vegablogokra lelni, pölö két fenti hozzászóló kollegina oldalát is kukkantsd meg, tele van nagyon jó vega receptekkel.

Névtelen írta...

nagyon finom!!! pici lányom benyomta a felét :) köszi

Gourmandula írta...

hát mondom én hogy a tökéletes vegaburger! :)) na de komolyan, nagyon örülök, h ízlett, váljék egészségtekre! :)

Dankóné R. Magdi írta...

Ez jol hangzik :)Ki is fogom majd probalni- Magdi (www-magdireceptek.blogspot.com)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin