2008. március 30., vasárnap

Avokádó tempura thai rizstészta salátával

Ha létezik olyan, hogy nehéz japán étel, akkor az a tempura. Azért az étel nehézsége relatív, mert ami a Jingmung család emésztőrendszerének egész estés pihegős program, az itthon könnyed előételként szerepel az étlapon.

Egyébként maga a tempura szó konkrétan a tésztát jelenti, amibe a különböző zöldséget vagy tengeri herkentyűket mártják. Nevén nevezve palacsintatésztába mártott apró falatok, forró olajban kisütve. (Plusz info: az egyetlen fogás, ami a Fuji étteremben nem az igazi.)

Ez nem is Fuji inspiráció, az eredeti ötlet a Spoon szakácsát dícséri, és bár elsőre az olajban sütött avokádó nekem cseppet nehéznek tűnt, meglepően könnyen takarítottam el a tányéromról. A kreációval kapcsolatos egyetlen hiba a salátában bújik meg, mert az üvegtészta miatt lehetetlen kultúráltan enni. (…vagy csak engem nem tanítottak meg felvállalhatóan táplálkozni?) Mindenestre biztos-ami-ziher alapon első randin, munkavacsorán, egyéb viselkedős alkalmakkor inkább ne, minden más helyzetben nagyonisde.


Avokádó tempura thai risztészta salátával (4 személyre)

I. Avokádó tempura

4 db kisebb méretű, vagy 2 db nagyobb, kemény, de nem teljesen éretlen avokádó (fejenként kb. 4 szelet)

Tempura tészta (eredeti tésztarecept itt)
1 tojás
1 cup jéghideg víz (vagy szóda)
1 cup liszt

Verjük fel a tojást, adjuk hozzá a jéghideg vizet, végül az átszitált lisztet. Ne kavarjuk agyon, állítólag nem jó neki.

Az avokádókat pucoljuk meg, és vágjuk kb. 1 centis szeletekre.
Tésztába bemárt, forró olajban gyönyörű aranybarnára süt.

Tippek azoknak, akik a japán anyósjelöltet is le akarják főzni, vagy szimplán bajnok tempurát szeretnének készíteni.

1. Nagyon fontos a jéghideg víz. Bár nem lehet elég jeges ahhoz, hogy fittness étel legyen a végeredmény, a minél alacsonyabb hőmérséklet akadályozza meg, hogy sütéskor a tészta értelmetlenül sok olajat szívjon fel magába. Pont emiatt a tésztát célszerű közvetlenül sütés előtt készíteni.

2. Azt is mondják, hogy ne keverjük túl a tésztát, és ügyeljünk, hogy a falatkákat csak vékony rétegben takarja be.

3. Profiknak az olaj hőmérsékletére is oda kell figyelni. Ha többféle dolgot sütünk, mindig a zöldséggel kezdjük, mert annak egy árnyalatnyival alacsonyabb az ideális sütőhőmérséklete.
Konkrétan, zöldségek 171 (340F) fokon pirulnak a legszebbre, ugyanez az eredmény tengeri herkentyűk esetében 177 (350F) fok (na jó, ugye senki nem gondolja, hogy ezt én tényleg lemértem? …csak ha már van ilyen információm, gondoltam, megosztom a lelkes nagyérdeművel.).


4. Akkor honnan lehet tudni, mikor jó az olaj hőmérséklete? A japán szakácsnő útmutatása a következő: dobjunk egy cseppnyi tésztát az olajba. Ha a tészta azonnal a felszínre tör, kicsit túlmelegedtünk. Ha a tészta esés közben félúton megáll és utána jön vissza, akkor jók vagyunk.


II. Thai rizstészta saláta
(4 személyre)

Fél fej jégsaláta, csíkokra vágva
Fejenként 4 szem koktélparadicsom, negyedelve
1-2 db ropogós zöld körte, julienre vágva (eredetiben licsi volt, én azt nem nagyon szeretem)
2-3 sárgarépa, julienre vágva
1 db sárga kaliforniai paprika, julienre vágva (csak a színe kedvéért is muszáj)
1 csomag vékony üvegtészta
2 marék pörkölt sósmogyoró
1 db lime 3 fejenként egy cikkely a tálaláshoz
Chiliszósz
Friss korienderlevél finomra aprítva (ízlés szerint)
Szezámolaj
Édes chiliszósz (tálaláshoz)



Az üvegtésztát pár percig forró vízben áztatjuk, pár percet várunk, és készen is van. Alaposan csepegtessük le.

A répát szezámolajon kevés szójaszósszal pár perc alatt félkész-ropogósra sütöm.

A saláta kivételével zöldségeket egy nagy tálban összekeverem, hozzáadom a répát, a tésztát, megöntözöm szójaszósszal (figyelem: ez is csak jófajtával működik, ne ezen spóroljunk), ráfacsarom 1 lime levét, beleszórom a koriandert, megöntözöm kevés szezámolajjal, vérmérséklet szerint adok hozzá chilit és/vagy chiliszószt, ha kell, picit sózom.
Legvégén mehet bele a salátalevél és a mogyoró. Done.

Az avokádó tempurához tálaláskor kötelező jelleggel adjunk édes chiliszószt, és egy cikkely lime-ot (utóbbit annak kedvéért, aki a savanykás ízt halmozottan kedveli).

Megjegyzés: nem kevésbé finom, de bícsszezon-barát változat, ha a tempura helyett tofut készítünk a saláta mellé. Vágjuk kockára, és süssük ugyanúgy, mint a répát.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin