2008. március 17., hétfő

Mexikói ’Margarita’ zöldségkrémleves

Ehhez a leveshez inspirációként egy Tulumban kóstolt kukoricakrém-leves szolgált. Igyekeztem autentikusan visszavarázsolni, de fontos szempont volt az ízeken kívül a gyorsaság és a hűtőm ürítése is. Utóbbival csak azt kívánom jelezni, hogy a felhasznált zöldségek mindenki ízlésének megfelelően részben vagy egészben felcserélhetőek, a lényeg, hogy ha már mexikói a járat, javaslom a kontinensen megtermő zöldségek használatát.

Az eredeti változat nagyon finom volt, ott és akkor valami mégis érezhetően hiányzott belőle az izgalmashoz. A Művelt Alkoholisták nem hivatalos (értsd: önjelölt), underground leányoldalának teremtőjeként főzéskor rutinból nyúlok alkohol után, jelen esetben a mélyhűtő legfelső fiókjába. Merthogy fogalmam sincs, hogy tequilával szoktak e főzni, de a rokonnak titulálható rumos-papayás paradicsomleves sikerének emlékéből kiindulva aggodalomra nem lehet okunk. Nem beszélve arról, hogy egész egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy a számomra ikonikus Margarita pillérét képező limelé-só-tequila triumvirátus ne működne bármilyen más folyékony halmazállapotú, pláne latin jellegű ételben. Helyes gondolatmenetnek bizonyult, úgyhogy most kérem szépen a háromcsillagos törpét a füzetembe.

Kisbetűs megjegyzés: bizonyára tequila nélkül is működik.

Hozzávalók:
(2-3 személyre)

1 fej vöröshagyma
2 db nagyobb (vagy 5 db kisebb barna csiperke)
1 db sárga paprika
1 db zöld erős paprika (ill. ki mennyire bírja)
1 doboz konzerv kukorica (jól átmosva)
1 kupica tequila
7-8 dl víz
1 dl tejszín
fél-1 lime leve (ízlés kérdése)
sok-sok petrezselyem
kakukkfű
nem túl autentikus csipet oregánó
só, bors
olaj


Feltétnek:
1 db érett avokádó
Guajillo chili (vagy bármilyen nem, vagy csak enyhén csípős aszalt chili paprika, pölö ancho)
Felkarikázott erős paprika
Friss sajt (ill. ha nincs, füstöltsajt nagyon finom bele!)
Lime szeletek


Hagymát kevés olajon megfuttatom, majd ha kezd puhulni, az apróra vágott paprikákat is hozzáadom. A tequilát hozzáöntöm, összeforralom, majd mehet bele a gomba, kukorica, só, limelé és a víz. Fedő alatt puhára főzöm.

Ha megpuhult, sózom, botmixerrel krémesre turmixolom, a tejszínnel összeforralom, utolsó lépésként pedig a zöldfűszerekkel ízesítem.

Tulumban külön tányéron érkezett a felkockázott avokádó, aszalt guajillo chili, jalapeno paprika, friss sajt és lime szeletek, melyek a krémlevest voltak hivatottak mindenki egyéni ízlése szerinti arányban turbózni. Friss sajtom nem volt, de ezt az apró részletet leszámítva pont ugyanígy (t)ettem.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin