2008. március 14., péntek

Chili sörrel főzve

Alapos kutatómunkát végeztem (vega) chili tárgykörben, és így bukkantam rá erre a sörrel főzött változatra. Szégyenszemre már fogalmam sincs, hogy hol. De most nem is ez a lényeg, hanem hogy miért tetszett meg.

A sört én nem szeretem, ezt leszögezném. Az íze sem ejt rabul, de sokkal inkább zavar a fogyasztásához fejemben kapcsolódó macsó kép, amivel, a magam részéről, tudat alatt és felett is disztinktív távolságot kívánok tartani (én csak magamról beszélek, nem a sörivó hölgyeket tűztem nem létező céltáblámra, haladjunk tovább.) Így tehát egészen ritkán, akkor is inkább kukoricasört, és csakis lányosan karcsú üvegből iszom.

Ellenben van jó néhány önkéntes sörnagykövet barátom, akik – ismervén preferenciámat a borok irányába – mindig sörrel megpakolva érkeznek énhozzám. És mivel öregszik mind, és egyre kevésbé bírják a tempót, a szokásból hozott mennyiség egy része rendszeresen hátra marad a hűtőmben. Most már egy egész polcot elfoglalnak, és minden egyes buli után több helyet szakítanak ki a hűtőből. Meginni nem fogom, kiönteni azért mégse, és ha jönnek, újabb adag is érkezik. (Kérdés: vajon mennyi idő után, ha egyáltalán meg tud romlani a sör?)

A recept tehát teljesen nekem való. Nemcsak izgalmasan hangzik, de praktikus is: egy nagy doboz sörrel redukálta készleteimet.

Még annyit, hogy húsevőknek darált marhával pirítva készíteném. Így nem csak a Nárcisz Dekupázs Szakkör délutáni foglalkozásán, hanem egy klasszik focinézős-világmegszakértős fiús-buliban is tuti helyt állna.

Chili sörrel főzve

2 személyre

2 ek olaj (nekem most: kukorica)
1 közepes hagyma, finomra vágva
2 gerezd aprított fokhagyma
1 jalapeno paprika - felkockázva
1 db közepes sárgapaprika - felkockázva
1 db közepes piroshúsú paprika - felkockázva
1 db közepes zöldhúsú paprika - felkockázva
1 nagyobb, vagy két kisebb paradicsom, kimagozva, húsa felkockázva
1 konzerv hámozott, tört paradicsom (400g)
1 konzerv vörös/fekete vesebab
1 konzerv kukorica (sajna friss most nem akadt)
1,5 cup sör
2 ek chili por
1 ek kömény
0,5 ek pirospaprika
0,5 ek oregánó
0,5 ek. kakukkfű
0,5-1 ek lime juice (ízlés szerint)
só, bors ízlés szerint
tabasco ízlés szerint


Futtassuk meg az olajon a hagymát, fokhagymát és a paprikát, míg a hagyma meg nem dinsztelődik. Adjuk hozzá a fűszereket, és kb. 2 percig kevergessük.

Adjuk hozzá a maradék mindent. Töredelmesen megvallom, az eredeti receptben folyadéknak víz volt ajánlva, és csak kisebtűvel említették, hogy különlegesebb ízhatás érdekében lehet sörrel is próbálkozni. Én nyilván erre mozdultam rá, de absztinensek vízzel is próbálkozhatnak.

Kislángon, fedő alatt 2,5 óra rotyogás, és mennyeien kerek ízekkel ismerkedhetünk meg. Eredeti recept 4-6 órás főzést javasol, de nekem egyszerűen hamarabb elment a leve. Így is szuper lett.

Végén egy kis sajttal lehet még gazdagítani, a tortilla chipsz pedig kíváló kísérője.
Állítólag másnap még finomabb. Még nem tudom, így frissen mindenesetre igen finom.

7 megjegyzés:

Doctor Pepper írta...

Nárcisz Dekupázs Szakkör:):)

Doctor Pepper írta...

ja és a recept is kiváló:)

Gourmandula írta...

:) minél fáradtabb vagyok, annál több hülyeség ömlik belőlem. Ez a megfogalmazás csak szelíd előjele a mai idiotizmusomnak.

Unknown írta...

Már vagy egy hete arról ábrándozom, hogy érdemes-e chilit hús nélkül:)

Gourmandula írta...

ja bitte, ja! (féllábbal és lélekben már az osztrák lejtőkön siklom)

Zsuzsa írta...

Egy pár doboz sört nyugodtan küldjél a túlontúl nagy készletedből, meg a chilliből is jöhet egy nagyobb adag. Ellenkező esetben kénytelen leszek saját magam elkészíteni. Köszönöm.

Gourmandula írta...

:)sör elfogyott, chili is! :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin