2008. január 2., szerda

Show me da money INTL. - Újévi ételek a világban


Lencse nélkül nem indulhat az év. Most, hogy elfelejtettem venni, és ma már sehol nem is sikerült kapnom, felmerült a kérdés: mivel lehetne helyettesíteni? Tényleg: más kultúrák milyen hagyományos újévi étkekkel biztosítják az elkövetkező év szerencséjét?

Aztán a nap kérdése: vajon ha lemondunk a lencséről, és a velejáró gazdagságról, akkor – úgy mint a kártya esetében - a szerelemben számíthatunk több szerencsére? Aztán, hogy tovább menjek, miért csak a gazdagságot lehet étel formájában bebiztosítani jó előre? Tényleg minden nép hozzánk hasonlóan profitorientált, és csak a gazdagságra eszik előre? Miért nincsenek a boldogságot, a szerelmet vagy éppen az egészséget szimbolizáló ételeink? Másoknak van e? Ennek jártam utána.

Alábbi egy szemelvény – a teljesség igénye nélkül – hogy hol, mit és miért esznek.


GÖRÖGORSZÁG:

A görög halandók Vasilopita nevű pita-kenyerükkel igyekeznek minél több jót magukhoz vonzani. A lényeg, hogy a kenyér belsejébe egy pénzérmét tesznek, és így sütik ki.

A hagyomány eredete egészen az ottomán birodalom idejére nyúlik vissza. Az akkori vezetés hírhedten magas adókkal terhelte a görög népet. Azt beszélik, hogy a görög püspök valamilyen csoda folytán sikeresen kimentette a görög nép vagyonának egy részét a birodalom kapzsi markai közül, azonban – nem ismervén a jogos tulajdonosát az egyes értéktárgyaknak – hamar komoly nehézségekbe ütköztek a néphez történő visszajuttatás mikéntjét illetően.

Szerencsére Szent Bazil remek megoldással állt elő. Megkért egy asszonyt, hogy süssön egy hatalmas kenyeret, belsejében a gazdátlan értékekkel. Az asszony így is tett, és mikor Szent Bazil felszelte a kenyeret, a tárgyak csodálatos módon azonnal megtalálták jogos gazdájukat.
Innen ered, hogy az az ember, aki a Vasilopitába harapva a pénzérmére lel, szerencsés év elé néz.

MEXIKÓ, SPANYOLORSZÁG, KUBA: A szokás spanyol eredetű, és a bortermeléssel van összefüggésben. A bőséges termést hozó éveknek mindig is nagy ünnepségekkel mondtak hálát, azonban a századforduló éve különösen gazdag termést hozott, mely különleges köszönet után kiáltott. Azóta a szerencse bevonzása érdekében 12 szem szőlőt szokás elfogyasztani, mikor éjfélt üt az óra. Minden szem egy-egy hónapot jelképez. Ha az adott hónaphoz tartozó szőlőszem édes, jó hónapot remélhetünk, ha savanyú, akkor ne számítsunk túl sok jóra.


OLASZORSZÁG: az olaszok kicsit mindenben őrültek, miért lenne pont az újév köszöntése kivétel. A megunt, haszontalan tárgyaikat nem máshogyan, mint az ablakon keresztül tessékelik ki otthonukból, ezzel utat engedve ill. helyet teremve mindennek, ami pozitív hatással lehet életükre az újévben. (Embert is ki lehet dobni vajon? A teraszomról szuperul tudnék dobálózni.)

Ezek után, mint akik jól végezték dolgukat, asztalhoz ülnek, és elfogyasztják a hagyományos cotechino con lenticchie-t. Ez lencsét jelent kolbásszal, a hazai gondolatmenettel erős párhuzamot mutatva. Ugye a lencse az a pénzt jelképezi, a zsíros, kiadós cotechino kolbászról szintén a bőségre asszociálnak talján barátaink.


JAPÁN: Lehet, hogy a munkamániás japánok nem szeretnek szabadságra menni, de megnyugtató olvasni, hogy azért lazítani ők is tudnak. Lényegében az év első három napja szigorúan a pihenésről szól, olyannyira, hogy a tradicionális ételeket is mind előre készítik el, hogy az ünnepek alatt már csak melegíteni kelljen. Minőségi ételeket esznek, mindennek megadják a módját, hogy méltóképpen indítsák az évet.

Egyik tipikus ételük, a soba tészta, kitör a nemzetközi pénzhajhászásból. Ezt a nagyon hosszú tésztát úgy kell a szájukba szívni és lenyelni, hogy ne törjön meg, így biztosítandó a hosszú életet.


Másik étel sem a pénzről szól, hiába, a távol-keleti bölcsekre mindig lehet számítani. az átlagosnál jóval ragacsosabb típusú mochi rizs, melyből omochi nevű pogácsákat formáznak, és vaslapon sütve vagy az ozoni leves betétjeként fogyasztják. A méretesebb rizspogácsákat az isteneknek ajánlják, majd cikkelyekre szelik, és szerencse és jó egészség reményében a családtagok osztoznak rajtuk. Mint a képből is sejthető, boltban is kapható.



KÍNA: Éljen éljen, hasonlóan a japánokhoz, ők sem a pénzre koncentrálnak! De van itt több egybeesés is ennél. Náluk is hosszú tészta jelképezi a hosszú életet, és szintén egyben és sértetlenül törekszenek a gyomorba juttatni. Kínában is elterjedt szokás bármely, a jólétet általánosságban jelképező gombóc menübe applikálása, valami kísérőjeként vagy levesben fogyasztva.


NÉMETORSZÁG: A németek a pontyipart futtatják fel újév első napján. Sokan a szálkát megtartják, és a tárcájukban hordva várják, hogy bevonzza a pénzügyi vonatkozású szerencsét. Pfujj.


HOLLANDIA: Sok más néphez hasonlóan a hollandok azt vallják, hogy a szerencsét az örök körforgást, a teljes évet jelképező, kör vagy gyűrű formájú ételek fogyasztása hozza meg az újévben. Megoldás: Olie Bollen – azaz olajos labdák – név alatt futó kerek fánkocskák, amiket gyakran almával, mazsolával töltenek meg.


LENGYELORSZÁG: A lengyel komák sem bízzák a véletlenre. Kedvencük a bőséget jelképező hering, ezt fogyasztják mindenféle formában, és a szerencse bizonyára hozzájuk szegődik.

USA: A déli féltek hagyománya mára begyűrűzte az egész országot. Tehénbabot és kel- vagy káposztalevelet biztos, hogy találunk a tányéron, merthogy előbbi az aprópénzeket, utóbbi a zöldhasú bankókat jelképezi. Mivel ezen a vidéken a sertés a jólét másik fő jelképe, a zöldségek mellé valamilyen sertéshús, általában sonka társul. Gazdagságot nem hoz, viszont finom a kukoricakenyér, és ez elég is volt ahhoz, hogy potyautasként minden évben a menü szerves része legyen.



FÜLÖP SZIGETEK: Háh, ők tetszenek a legjobban. Nem csinálnak belőle nagy ügyet, a lényeg, hogy sok legyen és finom. Ha éjfélkor az asztalon étel van, elég hozzá, hogy egész éven át jóllakottan hajtsák álomra a fejüket.


DÁNIA: a békés északi nép főtt tőkehallal ünnepel. Azt nem tudom, hogy konkrétan a tőkehaltól remélnek e valamit, de mivel nekik már most is szuperjó, talán néhány fohász a harmadik világ jólétéért is elhangzik pár koppenhágai háztartásban.


PERZSA KONYHA: végezetül a legszofisztikáltabb menü a közel keletről érkezik.
Több napon át ünnepelnek, és az ominózus étkezéseken az alábbi ételek kerülnek, nem véletlenül, az asztalra.

Tésztaleves- Ash-e reshteh, ahol a nudlik az élet gordiuszi csomóit szimbolizálják. Ha képletesen megeszik ezeket a csomókat, akkor az élet bogos problémáit sikerül leküzdeniük.

Rizs zöldfűszerrel és hallal - Sabzi polow ba mahi, ahol a fűszeres rizs az újjászületést jelképezi, a hal pedig Anahitát, a víz és termékenység egyik angyalát. A rizs még lehet tésztával, datolyával, mazsolával vagy kandírozott naranccsal (hm, ez jól hangzik) és répával is ízesíteni.

Kuku-ye sabzi, A fűszeres tojás termékenységet és újjászületést idéz.

Kenyér, sajt és friss zöldek - Nan-o panir-o sabzi khordan, a bőség jegyében.

Búzacsíra puding-Samanu és csírás keksz - Kolucheh-ye Javaneh-ye Gandom, megintcsak termékenységet és újjászületést, illetve bőséget jelent.

A kedvenc: Ice in Paradise - Yakh dar Behesht, a világ összes gyermekének jóltápláltságáért
Sáfrányos Sherbet és sáfrányos tea cukorkával - Sharbat-e Zaferan va Chai-e Zafaran ba nabat, édességet és fény hoz.

Baklava, Csicseriborsó keksz, és cukorral bevont mandula - Baqlava, Nan-e Nokhodchi, Noghl, bőséget jelentenek.


Most, hogy alaposan kiveséztük a lehetőségeket, megpihenek, újévi megoldásom a problematikára a következő posztban.

Jah, és BUÉK mindenkinek!

2 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Igazán szép és érdekes összefoglaló. BUÉK :-)

Gourmandula írta...

oh, köszönönöm! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin