…és sok friss koriander- és petrezselyemzölddel
Spontán kaja, hűtőből maradék zöldségpusztítás, hogy szombat reggel megint lehessen piacra menni… gyorsan elkészülő, könnyű ebéd vagy vacsora lesz belőle, 2 személyre.
Ami volt otthon:
1 kisebb darab cukkíni,
1 db répa
1 darab TV paprika
1 fej hagyma
1/2 kocka tofu
1 db paradicsom
1 marék friss, zsenge petrezselyem
1 marék friss korianderlevél
pár csepp kifacsart lime vagy citromlé
Előkészítem a zöldségeket: a paradicsom és a zöldfűszerek kivételével mindent egyfalatnyi hosszúságú, karcsú szalmára vágok.
A serpenyőt közben üresen felhevítem. Ha a tenyeremet az edény felé emelve már inkább kellemetlen, mint kellemes, akkor mehet rá egy löttyintés olaj.
Mehetnek bele egyszerre a zöldségek. Hirtelen sült, tipikus wok-ételről van szó, a zöldségekre figyelni kell, mert a legjobb, ha kicsit ropogósak maradnak.
Pár percig hagyom pirulni, meg meg kevergetem. Amikor ránézésre félig kész, beledobom a felkockázott tofut, össze forgatom, és rálöttyintek 4-5 evőkanál szójaszószt. Még kb 2-3 percig hagyom sisteregni, ha minden igaz, eddigre elfőtt a szójaszósz, így leveszem a tűzről. (Sózni külön nem is kell, a szója bőven elég sós önmagában.)
Spontán kaja, hűtőből maradék zöldségpusztítás, hogy szombat reggel megint lehessen piacra menni… gyorsan elkészülő, könnyű ebéd vagy vacsora lesz belőle, 2 személyre.
Ami volt otthon:
1 kisebb darab cukkíni,
1 db répa
1 darab TV paprika
1 fej hagyma
1/2 kocka tofu
1 db paradicsom
1 marék friss, zsenge petrezselyem
1 marék friss korianderlevél
pár csepp kifacsart lime vagy citromlé
Előkészítem a zöldségeket: a paradicsom és a zöldfűszerek kivételével mindent egyfalatnyi hosszúságú, karcsú szalmára vágok.
A serpenyőt közben üresen felhevítem. Ha a tenyeremet az edény felé emelve már inkább kellemetlen, mint kellemes, akkor mehet rá egy löttyintés olaj.
Mehetnek bele egyszerre a zöldségek. Hirtelen sült, tipikus wok-ételről van szó, a zöldségekre figyelni kell, mert a legjobb, ha kicsit ropogósak maradnak.
Pár percig hagyom pirulni, meg meg kevergetem. Amikor ránézésre félig kész, beledobom a felkockázott tofut, össze forgatom, és rálöttyintek 4-5 evőkanál szójaszószt. Még kb 2-3 percig hagyom sisteregni, ha minden igaz, eddigre elfőtt a szójaszósz, így leveszem a tűzről. (Sózni külön nem is kell, a szója bőven elég sós önmagában.)
A tűzről levett, de még tűzforró sült zöldséges tofus raguhoz hozzáadom a durván felaprított koriandert és a petrezselymet, valamint a felkockázott paradicsomot. Ezek a hozzávalók könnyen összeesnek, és ennek hatására nemcsak esztétikailag kevesebb az étel, de az íz is kevésbé lesz üdén karakteres. A többi zöldség forró gőze pont elegendő, hogy éppen átmelegedjenek, de ne essenek össze. Végezetül, akinek jól esik, pár csepp lime-ot is csepegtessen rá, a petrezselyemmel gyönyörűen rímel, annak ízét még jobban kiemeli. De vigyázat, csak óvatosan vele, mert ha túl sokat teszünk bele, akkor a paradicsommal kap erőre, és túl savanyú lesz, ami a szójás ízhez már nem passzol!
Ha ez önmagában nem tűnik elég laktatónak, jól megfér mellette egy kis rizs, köretként.
Ha ez önmagában nem tűnik elég laktatónak, jól megfér mellette egy kis rizs, köretként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése