2007. július 8., vasárnap

Szójaszószban hirtelen sült zöldség tofuval


…és sok friss koriander- és petrezselyemzölddel


Spontán kaja, hűtőből maradék zöldségpusztítás, hogy szombat reggel megint lehessen piacra menni… gyorsan elkészülő, könnyű ebéd vagy vacsora lesz belőle, 2 személyre.

Ami volt otthon:

1 kisebb darab cukkíni,
1 db répa
1 darab TV paprika
1 fej hagyma
1/2 kocka tofu
1 db paradicsom
1 marék friss, zsenge petrezselyem
1 marék friss korianderlevél
pár csepp kifacsart lime vagy citromlé

Előkészítem a zöldségeket: a paradicsom és a zöldfűszerek kivételével mindent egyfalatnyi hosszúságú, karcsú szalmára vágok.

A serpenyőt közben üresen felhevítem. Ha a tenyeremet az edény felé emelve már inkább kellemetlen, mint kellemes, akkor mehet rá egy löttyintés olaj.

Mehetnek bele egyszerre a zöldségek. Hirtelen sült, tipikus wok-ételről van szó, a zöldségekre figyelni kell, mert a legjobb, ha kicsit ropogósak maradnak.
Pár percig hagyom pirulni, meg meg kevergetem. Amikor ránézésre félig kész, beledobom a felkockázott tofut, össze forgatom, és rálöttyintek 4-5 evőkanál szójaszószt. Még kb 2-3 percig hagyom sisteregni, ha minden igaz, eddigre elfőtt a szójaszósz, így leveszem a tűzről. (Sózni külön nem is kell, a szója bőven elég sós önmagában.)

A tűzről levett, de még tűzforró sült zöldséges tofus raguhoz hozzáadom a durván felaprított koriandert és a petrezselymet, valamint a felkockázott paradicsomot. Ezek a hozzávalók könnyen összeesnek, és ennek hatására nemcsak esztétikailag kevesebb az étel, de az íz is kevésbé lesz üdén karakteres. A többi zöldség forró gőze pont elegendő, hogy éppen átmelegedjenek, de ne essenek össze. Végezetül, akinek jól esik, pár csepp lime-ot is csepegtessen rá, a petrezselyemmel gyönyörűen rímel, annak ízét még jobban kiemeli. De vigyázat, csak óvatosan vele, mert ha túl sokat teszünk bele, akkor a paradicsommal kap erőre, és túl savanyú lesz, ami a szójás ízhez már nem passzol!

Ha ez önmagában nem tűnik elég laktatónak, jól megfér mellette egy kis rizs, köretként.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin