2011. január 24., hétfő

Citromos-mákos torta


Az én személyes kedvencem az esküvői torta három szintje közül. Lehet, hogy azért, mert imádom a citromot meg a mákot. Vagy azért, mert puha, szaftos (a citromsziruptól), tökéletesen citromos és mákos. A krémhez használt lemon curd (citrom krém) nagyon könnyen elkészíthető, és mivel nem nagy meló elkészíteni, ezért nem javaslom az üvegbe konzervált, drága import változat vásárlását. 


Hozzávalók
(eredeti recept itt)
350g sózatlan vaj, szobahőmérsékletű (puha)
350g cukor
6 tojás , felverve
420g liszt (eredetiben 140g normál + 280g self raising)
3,4 tk sütőpor (értelemszerűleg csak akkor kell, ha normál és nem self rasing lisztet haszálunk)
1 lazán púpos tk. só
4 citrom lereszelt héja és 3 citrom leve (kb 1dl)
kb. 3 púpos evőkanál darált mák (ízlés szerint, de nem maradjon mellékszereplő)

Citromsziruphoz
2 citrom leve és reszelt héja
100g (barna)cukor

Krémhez
200g sózatlan vaj
400g átszitált porcukor
1 üvegcse citromkrém (lemon curd, bevált recept itt)



 Elkészítés

Piskóta:
  • A sütőt 140 fokra (légkeverés) kapcsolom. Egy kb. 23 cm átmérőjű formát vajjal kikenek, sütőpapírral  kibélelek.
  • A vajat és a cukrot habosra verem, majd fokozatosan, apránként hozzáadom a tojásokat. (Ha kicsapódna, hozzá lehet adni 1 evőkanál lisztet. )
  • Belekeverem a lisztet és egy csipet sót, majd végül a citromhéjat és a citromlét.
  • A masszát a formába öntöm, elegyengetem, és 75 percig sütöm (vagy amikorra szépen felemelkedik, aranyszínű, és sikeres a tűpróba).
  • Míg sül a piskóta, elkészítem a szirupot: egy lábosban összekeverem a cukrot a citromhéjjal és a citromlével, és ha a cukor felolvadt, félrehúzom a tűzről.
  • Ha a piskóta megsült, kiveszem a sütőből és hagyom enyhén melegre hűlni. Ekkor egy szélesebb csővel, pl. kínai evőpálcával  egészen a torta aljáig lyukakat ütök (nem sokat, úgy 8-10et), majd a tortára egyenletesen rácsurgatom a szirupot, úgy hogy a lyukakba is jusson. (fontos a módszer: csurgat, megvárommígbeszívódik,csurgat, megvárommígbeszívódik ésígytovább). 
 Tipp: a szirupot ne teljesen kihűlve öntsük a piskótára, hanem inkább éppenmelegen, ekkor könnyebb önteni, könnyebben is szívódik fel.
  • Hagyom a piskótát teljesen kihűlni. Ha esküvői tortának készül, akkor jó hír, hogy fóliával bebugyolálva hűtőben  4 napig, fagyasztóban 1 hónapig is gond nélkül eláll.





Krém elkészítése:

A vajat robotkrémmel krémesre keverem, majd fokozatosan hozzáöntöm a porcukrot.  A végén belekeverek kb. 5 bőséges evőkanál citromkrémet (vagy ahogyan ízlik).



Torta megkenése:
  • Nem sok a tapasztalatom piskótákkal, azt viszont gyakorlatból tudom, hogy a hűtőben lehűtött piskótával könnyebb bánni.
  • A piskótának a púpos tetejét egyenesre skalpolom egy éles recés késsel.
  • A tortát kiborítom a lapra, fejjel lefelé (így a tökéletesen egyenesre sült alja lesz a tortánk teteje.
  • A piskótát egy damil vagy hosszú kés segítségével óvatosan három lapra vágom, és az egyes rétegeket óvatosan külön fektetem.
  • A legalsó lapot vékonyan megkenem citromkrémmmel, erre jön egy réteg  szobahőmérsékletű (de nem folyós!!) vajkrém. Ráhelyezem a második lapot, és azt is ugyanígy megkenem. A harmadik, legfelső réteget is felteszem, átkenem a maradék citromkrémmel az egész torta felületét, majd erre kenem a vajkrémet. Egy simítókéssel szépen elegyengetem.
  • A torta készen áll a bevonásra (marcipánmassza). Ebben a csupasz állapotban 3 napig áll el.

Megjegyzés: ha önálló tortaként készül, akkor a citromkrémet tejszínhabbal vagy mascarponéval keverem be, és ezzel kenem meg a külsejét tálalás előtt (a vajkrém helyett).

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most sütöm éppen. Először nem értettem a 140 + 280 g vajat, de az eredeti receptet olvasva rájöttem :-)

Nálam is esküvői torta projekt van, nagyon örülök hogy megtaláltam a te receptjeidet, nagyon szuperek!

A lemon curd már készen van, pont olyan mint egy menő étteremben a lemon curd cake.

HUss

Gourmandula írta...

szia! hogyan sikerült? javítom a liszt mennyiséget, fel sem tűnt az illogika. :) üdv, GM

Névtelen írta...

Elkészült, bevittem a munkahelyre :-) Úgy 10 perc alatt fogyott el, mindenkinek nagyon ízlett (huhh, lehet hogy még előléptetést is kapok). Nekem a lemon curd ízlett belőle a legjobban.

Lehet hogy a buttercream-et arra cserélem élesben :-) (csak ne essen szééét)

Nagyon köszi a recit, a blog is nagyon izgis!

HUss

Gourmandula írta...

örülök! buttercreamet én sem használtam, de sztem ezt írtam is. tortabevonót használtam, házi (azaz nem esküvői) felhasználáshoz valami tejszínhabos-mascarponés krémet kevernék lemon curddel össze, és azzal kenném be. nekem is a lemon curd a kedvenc. :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin