2011. január 24., hétfő

Narancsos triplacsokis torta


Az esküvői torta pillére. Tekintve, hogy az esküvői tortaszelet magasabb és vékonyabb a megszokott tortaszelet méreteknél, ez a recept kényelmesen 50-60 személyre van kalibrálva. Vanília helyett narancs eszenciát használtam, amúgy tartottam magam a recepthez.

Nem éppen szerény, már ami a mennyiségeket illeti, különös tekintettel a vaj, csokoládé és cukor volumenre (ezért is triplacsoki). Extragazdag, tömör tésztáról van szó, mely hűtött állapotában egészen hihetetlenül barátságosan viselkedik: lapjában 3 felé vágni sokkalta könnyebb, mint amire számítottam (és mint a többit).

Könnyű recept, igazán nem nagy truváj megsütni, de mivel én mindenkinél mindig okosabb vagyok, jól megszívtam, és kétszer futottam neki. Tehát az úgy volt, hogy elsőre is minden remek lett volna, ha komolyan veszem azt a pontot, miszerint sütőpapírral ki kell bélelni a forma belső falát. Nem viccből írták. Azért KELL KIBÉLELNI A FORMÁT, mert különben emelkedés helyett a vajas tészta a forma peremén átbillenve a sütő aljába potyog, ami a sütés után pont úgy néz ki, mintha egy kecske szarta volna gondosan körbe. A torta meg 2/3 olyan magas, értelemszerűleg. Szerencsére ettől még fogyasztható és fagyasztható maradt, azóta is ott figyel a 2/3 adag a fagyasztómban.. 

Második nekifutásra alázatom megkerült, minden ment, mint a karikacsapás.

Önmagában tejszínhabbal ajánlják, az esküvői változathoz viszont strapabíró (nem csöpög, nem olvad, nem folyik, nem lep meg csak jól viselkedik és szépen marad a helyén) krémet javasolnak. Nem szeretem a vajas krémeket, konkrétan ódzkodom tőlük, de az alkalomhoz ilyen kellett, és minden előítéletem ellenére csodásan finom volt úgy, ahogy volt!

Készítés előtti fontos tudnivalók:
·         tekintélyes mennyiség, tehát nagyon nagy keverőtállal és 30cmes sütőformával kell készülni
·          viszonylag gyorsan összedobható, viszont számolni kell 2,5 óra sütési idővel valamint a hűtőben lehűtéssel (hidegen sokkal-sokkal könnyebben kezelhető, vágható, kenhető)
·         fóliába csomagolva  4 napig eláll a hűtőben, jól lehet vele előre dolgozni.


Hozzávalók:
(eredeti recept itt)
650g sózatlan vaj
650g étcsokoládé (minél magasabb kakaótartalommal, én 65 és 75%osakat kevertem be 50-50% arányban)
100ml erős eszpresszó
kb. 2-3 tk. narancs eszencia (vagy amennyi jó esik; eredetileg 3tk. vanília eszencia)
650g fehérliszt
2 tk sütőpor
2 tk szódabikarbóna
950g cukor (eredetiben barnacukor)
10 tojás
2 x 284ml tejföl

Krémhez:
300g sózatlan vaj , szobahőmérsékleten puhult
600g porcukor átszitálva
142ml habtejszín
200g étcsokoládé, 70%os, darabokra törve
Kell még: kevés narancs dzsem (nem darabos)


Elkészítés:

  • Sütőt 160 fokra (légkeverés esetén 140 fok, gázsütő 4es fokozat) kapcsolom.
  • A 30cm-es sütőformát vajjal kikenem, és az oldalát körbe kibélelem duplán hajtott sütőpapírral úgy, hogy a túlnyúlás kb 6-7 cm legyen.
  • A csokit feltördelem nagyobb darabokra, és a vajjal együtt, sűrű kevergetés közben, alacsony láng felett felolvasztom. Ha sima, fényes krémmé olvadt, hozzákeverem a kávét, a narancs eszenciát. A lisztet, sütőport és szódabikarbónát összekeverem, és az egészet átszitálom egy JÓ NAGY tálba.
  • Hozzáadom a cukrot, ügyelve, hogy ne maradjanak benne összeragadt cukorgöbök.
  • A tojásokat a tejföllel felverem, majd a lisztes tálba öntöm és elkeverem.
  • A csoki masszát is hozzáöntöm a tésztához, és fakanállal elkeverem, míg egyenletes, sima tésztát nem kapok.
  • A csokis tésztát a kivajazott formába öntöm, elegyengetem, majd 2,5 órán át sütöm. FONTOS: a sütőt NEM nyitom ki 2 óráig, mert a tészta összeeshet.
  • Ha kész, hagyom kihűlni a formában. Ha kihűlt, hűtőbe teszem, hidegen könnyebb lapjára vágni és krémmel megkenni.


Krém elkészítése:

  • A vajat robotkrémmel krémesre keverem, majd fokozatosan hozzáöntöm a porcukrot. 
  • A feldarabolt csokit egy tálba teszem.
  • Egy kisebb lábosban a tejszínt éppenhogycsak felforralom és a csokira öntöm.
  • Hagyom állni 2 percig, majd addig keverem, míg teljesen sima krémet nem kapok.
  • Ha kihűlt (de még folyékony), a vajas krémmel egyenletesen elkeverem.



Torta megkenése

  • A hűtőben lehűlt piskótával könnyebb bánni. A vajkrém szobahőmérsékletű legyen.
  • A piskótának a púpos tetejét egyenesre skalpolom egy éles recés késsel.
  • A tortát kiborítom a lapra, fejjel lefelé (így a tökéletesen egyenesre sült alja lesz a teteje.
  • A piskótát egy damil vagy hosszú kés segítségével óvatosan három lapra vágom, és az egyes rétegeket óvatosan külön fektetem.
  • A legalsó lapot vékonyan megkenem a narancslekvárral, majd a szobahőmérsékletű vajkrémmel. Ráhelyezem a második lapot, és azt is ugyanígy megkenem. A harmadik, legfelső réteget is felteszem, átkenem a lekvárral az egész torta felületét, majd erre kenem a vajkrémet. Egy simítókéssel szépen elegyengetem.

A torta készen áll a fondanttal (marcipánmassza) történő bevonásra. Ebben a csupasz állapotban 3 napig áll el. 

2 megjegyzés:

Horasz írta...

Kezit csókolom! Welcome back:)

Gourmandula írta...

szépjóestét, még jövök. :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin