2011. január 25., kedd

Ománi vöröslencse saláta


Sárga, piros, zöld, csupa élénk szín, csupa frissesség. Ahogy keverem a salátát, megcsap az illata is. Az ember kényszert érez (ember = én) hogy azonnal feltekerje a termosztátot 25 fokra (a határeset 24-ről), kisruhába bújjon, és mezítláb táncoljon a nappali közepén. Csupa nyár. Így tél derekán jól tud ez esni nagyon. 
A datolyás padlizsánkrém oldalán érkezett az újévi buliba, igazán méltó kísérőként. A saláta nyárias, citrusos frissessége szépen ellenpontozza a padlizsánkrém töménységét, ezért nagyon jó kis páros, ők ketten együtt.

Hozzávalók:
2 cup vöröslencse
4 cup alaplé
1 tk római kömény
1/2 cup olívaolaj
1/4 cup ecet
1 db kaliforniai piros paprika, egészen apróra kockázva
5-6 szem  koktélparadicsom kimagozva, húsa apró kockákra vágva (opcionális)
1 nagyobb vörös hagyma, finomra aprítva
1/2 cup aprított petrezselyemzöld
1/4 cup aprított mentazöld
1 nagyobb citrom leve (ill. ízlés szerint)
Só, őrölt bors


Elkészítés:

1. A lencsét felöntöm az alaplével, megszórom a köménnyel, borsozom, és ekkezdem melegíteni. Ha gyönygözik, lefedem, és alacsony lángon  kb 25 perc alatt puhára főzöm.
2. A puhára főtt lencséket leszűröm és hideg vizet folyatok rá, ameddig langyos nem lesz. Kb 5 percet hagyom, hogy lecsöpögjön a víz.
3. A maradék hozzávalókkal elkeverem a salátát, lehűtöm, hidegen tálalom. Kenyérrel, húsok, saláták mellé, hidegköretként is felhasználható.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin