2010. június 15., kedd

Thai fish curry


Ott tartottam, hogy... "Az élmények feltöltöttek, az új ízek lendületbe hoztak, a betárolt brit receptmagazinok pedig hónapokra ellátnak inspirációval. Ennek értelmében gourmandula újraéled."

Nem vicceltem. Mindezek összességének egyik első gyümölcse a thai fish curry, amit illene hal currynek mondani, csak az valamiért elég bénán hangzik.

A koprodukciós munkában készült ételhez alábbi megjegyzéseket fűzném:
  • Az alapötlet remek, viszonylag könnyű is elkészíteni, de az eredeti verzió egyik nagy tévedése, hogy elfeledkezett a lime-ról. Nagy tanulság, tessék felírni a fejekbe: lime minden thai ételbe kell, akkor is, ha a recept szerint nem. Igenis de. Vallom, a lime által új dimenziók nyílnak meg. Pláne, ha korianderzöld is szerepel a hozzávalók között.
  • A thai zöld curry paszta elkészítése könnyen kivitelezhető otthonilag is, már ha az ember gyűjti a fűszereket, és minden adott hozzá. Ha így van, a kész fűszermassza fagyasztható, javaslom dupla mennyiség készítését, hogy következő alkalommal ne szívjunk (szivassunk mást) a maszatolással és/vagy beszerzéssel (én legalábbis így tettem). Akinek viszont nincsen minden alapanyag a polcon, jobban jár egy remekbeszabott adalékmentes (pl. Asian Gourmet sorozat) Thai green curry tasak megvásárolásával (Little India, Ázsia bolt, stb.). Utóbbi jóval egyszerűbb opció.
  • A fehér húsú tengeri hal felkockázva könnyen péppé sülhet. Vagy mert bénák vagyunk, vagy mert  a hal alkalmatlan a szerepre. Ez(ek) lehet(nek) az oka(i) annak, hogy az én currymben nem látni halkockákat. Megoldás: olyan fajtát kérjünk a pultból, ami kicsit tömörebb, „gumisabb” hússal rendelkezik, VAGY, egyben süssük ki a halat és utólag daraboljuk a kész currybe.
  • Eredeti receptben nem volt édesburgonya, de szerintem illik hozzá.

4
Thai fish curry

Hozzávalók:
600g fehér húsú tengeri halfilé, megpucolva, felkockázva falatnyi darabokra
2ek kukoricaliszt
kb 2 ek. olaj (mogyoró vagy napraforgó lehet, olivát nem javaslom)
kb 220g (2 szár) sárgarépa, megpucolva, kb fél centis hasábokra aprítva
1 db kaliforniai pirospaprika, csíkokra vágva
2 szál újhagyma, felkarikázva
200g friss csiperkegomba, félcentis szeletekre vágva
2-3 ek Thai green curry fűszerpaszta (készen vásárolt vagy alábbi, egyszerűsített recept alapján elkészítve)
400ml (1 konzerv) kókusztej
150ml hal-alaplé (helyett nekem most mezei víz, bevallom)
1 db közepes édesburgonya, meghámozva, közepesen apróra felkockázva (kb. 1-1,5 centis kockák)
só, bors
kis marék friss korianderzöld, finomra aprítva
1 lime frissen facsart leve

Thai green curry fűszerpaszta 
(eredeti recept itt, 5-6 ek. mennyiséghez - fele kell ehhez az ételhez, többit le lehet fagyasztani)


Az alábbi hozzávalókat turmixolom össze:
4-6 db zöld chili paprika (ha csípőset nem bírja valaki, kierezve)
2 shallott hagyma
5cm-es gyömbér darab megpucolva
2 gerezd fokkhagyma
egy kis marék friss korianderzöld
2 ek citomfű
1 lime leve + reszelt héja
+1 lime reszelt héja
1 ek. koriander mag
1tk. őrölt római kömény
1tk. bors
2 tk. halszósz (vagy szójaszósz)
kb. 3 ek. olaj (ha lehet, nem olíva, hanem napraforgó vagy mogyoró)



Elkészítés:
  • A lisztben megforgatom a halkockákat, és egy wokban, forró olajon,  4-5 perc alatt aranybarnára pirítom (néha megforgatva). Ha átpirult a hal, kiemelem a wokból és félreteszem.
  • Ugyanebbe a wokba, a maradék olajra dobom rá az összes zöldséget, és 4-5 percig pirítom.
  • Hozzáadom a curry pasztát és további egy percig pirítom a zöldésgeket.
  • Hozzáadom a hal-alaplét (vizet), felöntöm a kókusztejjel, sózom, borsozom. (Az édesburgonya és a kókusztej édessége miatt bátran sózhatjuk, hihetetlen mennyiséget vesz fel)
  • Hagyom felforrni, az első rottyanásnál közepes lángra teszem és hagyom, hogy a zöldségek puhára főjenek (5-10 perc).
  • Ha a zöldség megpuhult, belekeverem a korianderzöldet, majd a halat is hozzáadom.
  • A lime levét a végén, óvatosan adagolva csepegtetem a currybe, kevergetem, kóstolgatom, és ott állok meg, ahol legjobban ízlik. Érzi az ember, hogy mikor kerek az ízhatás, de fél lime leve biztosan elfér ebben a 3-4 személyes adagban.
  • Natúr rizzsel tálalom.

5 megjegyzés:

Hinyenc írta...

uh, megtort a jeg! ujra aktiv a gourmandula!:)
latom a kodos albion is remek volt es a curryban a korianderzold is alapkellek nalad, tisztelet erte!

Ízbolygó írta...

Megyek a formámért. Curryt kérek. Vmi finomat.:-))

Gourmandula írta...

H: igen, most aktívba kapcsoltam. :)
ÍB: forma?! forma nincs, vagy a humorérzékemet kezdte ki a rozsda? :) curry bármikor, és fyi a curry kérlek mindig finom, olyan nincs, hogy nem finom. :) ahh, most egy shrimpes jön. :)

Ízbolygó írta...

vicceltem ja, nem baj, nem ment át. Legközelebb akkor curryparty. Remélem, nem fog olyan sok idő eltelni, mint legutóbb.:-)

Lizi írta...

Én értem a forma viccet. :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin