2009. november 5., csütörtök

Sütőtök pite (pumpkin pie), picit másképp


Amerikában egyszer próbálkoztam a pumpkin pie (aka sütőtök pite, de hát lássuk be, ez annyira bénán hangzik) tradicionális, édes változatával, iskolai főzőóra keretein belül. Állítólag nagyon finom volt, szerintem rémes, és ezt ma, visszagondolva sem értékelem másképpen. Így hát én maradok a sós változatnál, azt viszont mindenkinek szívből ajánlom.

Érdekes egyébként, hogy pár éve még a sütőtök szagától is rosszul voltam. Aztán jött egy félreértett rendelés egy kambodzsai kisvárosban, és a sütőtökös kókuszos leves újraértelmezte világomat. Azóta jóban vagyunk, nagyon jóban. Egy dolog nem változott, az édes sütőtökre azóta sem visz rá a lélek.


Megjegyzések:

  • Elkészíteni közel nem olyan bonyolult, mint leírni. Tényleg.
  • Eredeti recept vega, ezt én mostanában alapból utasítom el, de amúgy biztos sonka nélkül is finom.
  • Mennyiségek: az eredeti recept összetevői nagyon tetszettek, de magát a pitét túl vékonynak, töpörödöttnek találtam, ezért picit eltértem a megadott mennyiségektől, és hozzávalóktól. Pölö nem méricskéltem le a 400g tököt meg 100g zellert. Fogtam egy közepesen slank sütőtököt, megpucoltam, szerintem minimum 60 dkg lehetett, és vettem hozzá egy szép zellergumót, és 2 tojás helyett 3-at ütöttem bele, ricottából pedig egy egész dobozzal zuttyantottam a krémbe.
  • Alább az eredeti arányokat adom meg, így mindenki torzíthat kedvére, érzés és ízlés szerint, de azért zárójelben odabigyesztettem az általam használt mennységeket is.


Ricottás sajtos-sonkás sütőtök pite

Hozzávalók:

(1 db kb 23-26 cm átmérőjű tortaformához)

1 adag linzertészta:

20 dkg finomliszt

10 dkg vaj

1 tojás sárgája

1-2 ek. jéghideg víz

csipet só

Töltelék:

400g (600g) meghámozott, megtisztított, és kb 2x2 cm kockákra vágott sütőtök

100g meghémozott, megtisztított, apróra kockázott zellergumó

kb. 10 dkg jófajta sonka (nekem milánói füstölt), apróra felkockázva (opcionális)

1/2 cup (1 kis doboz) ricotta sajt

1/2 cup (15 dkg) reszelt keménysajt (ha parmezánt is használok, akkor semlegesebb ízű, amúgy cheddar)

5 dkg parmezán

2 db (3 db) tojás, felverve

Só, bors

1 marék (csokor) petrezselyem, finomra aprítva

2 db paradicsom felkarikázva, díszítésnek (opcionális)

fél deci fehérbor

vaj / olívaolaj

Elkészítés:

Tészta:

  • A tésztához valókat alaposan összedolgozzuk: vajat alaposan elmorzsolom, addig gyúrom, míg kemény, sima felületű, gombócformájú tésztát nem kapok (kb 5-10 perc kézzel).
  • A tésztát liszttel megszórt munkalapon is kinyújthatnám, de én ezt túl maszatnak tartom, helyette a gombócból apróbb darabokat szakítok, kilapogatom és belegyurmázom a formába. Persze ez egyéni ízlés kérdése. Lényeg, kibélelem a tortaformát kb 3mm vastag tésztával úgy, hogy a falaira is felérjen (kb. 2-3 centi magasan).

Innentől egy könnyebb vagy egy picit időigényesebb utat választhatunk

1) Időigényes fajta - ropogósabb lesz a tésztakéreg

  • A sütőt nagyon forróra előmelegítem (220 fok).
  • A tésztával kibélelt forma aljába sütőpapírt fektetek, majd erre rászórok egy csomag szárazbabot (rizst), hogy lenyomja a papírt – és elősütés közben a tésztát. Így sütöm, babos-nehezékestül 10 percig (220 fokon).
  • Kiveszem, babot/papírt eltávolítom, tésztát visszateszem a sütőbe még 7 percre. Ha kész, hagyom kihűlni. (Babot utána ilyen célú felhasználásra el lehet tenni.)

2) Gyorsabb, nem pepecs: puhább marad a tészta

  • 30 percre a hűtőbe teszem.

Töltelék:

  • A tököt és a zellert vajon megfuttatom és közepesen erős lángon, fedő alatt puhára főzöm.
  • Közben néha ránézek, belekavarintok, ha szükséges, egy kevés fehérborral lazítom (nyilván indokolt lesz)
  • Ha puha a zöldség, botmixerrel pürésítem, sózom, borsozom, hagyom picit hűlni.
  • A sonkát kevés olívaolajon enyhén megpirítom.
  • Egy külön tálban krémesre keverem a ricottát, a tojásokat, hozzáadom a pirított sonkát szaftjával együtt, majd az egészet elkeverem a tökös masszával.
  • Belereszelem az összes parmezánt és a keménysajtok felét, a petrezselymet, és ha kell, sózom/borsozom még ízlés szerint.
  • A masszát az előkészített tésztabölcsőbe öntöm, tetejére szórom a maradék sajtot.
  • 205 fokos sütőben, a töltelék vastagságától függően kb 30-40 perc alatt készre sütöm. (Ha szép aranyszínű, akkor már jó.)
  • Ha kész, hagyom hűlni, ha nem tűzforró, már könnyen kivehető a formából és szeletelhető. Vigyázat, a türelmetlenség csúnya baleseteket szülhet, amit nem olvastam, hanem magam is elszenvedtem.
  • Remekül újramelegíthető, ha egyszer kihűlt, és megmelegítjük, még könnyebben szelhető.

Balzsamecetes öntettel kikevert rukolás bébispenót salátával ettük.

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

A véletlen műve, hogy tegnap vettem egy sütőtüköt és egy ideje már árválkodik egy doboz ricotta a hűtőmben? Nem hiszem! ;-))

Gourmandula írta...

lizi, véletlenek márpwdig nincsenek...;)

Lizi írta...

Sikerült végre kiviteleznem a pumpkin pie-t, holnap ez lesz az ebédem. :-)
Mondanom sem kell, nagyon jó. :-)

Gourmandula írta...

:) Örülök!!

Névtelen írta...

hááát nem az a 20 perces kaja, de megérte :-)))
Üdv, Ányez

Gourmandula írta...

jajjdejó.. :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin