Bevált recept a legendás, frissen diplomázott, Rózsa utcás érából, amikor majdnem minden buli a hetedik kerületben kezdődött és/vagy ért véget…
Most ha azt mondanám, hogy ennek az ételnek köszönhetem, hogy tudom, micsoda energiája van a kézzel, szeretettel érintett ételnek, az elég hülyén hangozna. Márpedig ez tulajdonképpen így van, azzal a helyreigazítással, hogy nem az ételnek jár a hála, hanem Huginak, aki 1) megszerezte a receptet a sarki gourmand szendvicsbárból 2) email formájában megosztotta azt velem és külön felhívta figyelmemet az iménti igazságra.
Tehát éljen a Hugi, a Rózsa utca, meg a szendvicsbár, aminek a nevére persze régen nem emlékszem.
Igazi bulikaja, nem az előremindentelkészítős, hanem az önkiszlgálós fajta, egy nagy tállal a konyhapulton / asztal közepén, mellé kiszórva pár életlen kenőkés, szalvéta, másik oldalt egy deszkán felszeletelt kenyér, aztán aki arra jár, rárabol, és megszerkeszti magának a szendót (vagya buli előrehaladtával alternatív segédeszközökkel, egyenesen a tálból falatozik). Mellé most egy egyszerű zöldsalátát kevertem, de mezei csemegeubival is isteni.
Ja, a tárkony mennyisége senkit ne ijesszen meg, én is megtorpantam anno, de kell az, kell az.
Pirított diós - tárkonyos csirkekrém
Hozzávalók
(egy bazinagytálnyi mennyiséghez - kb. 8 ember tuti jól lakik vele, egy vekni kenyérrel)
Fél liter tejföl
1 üveg majonéz (kb. ugyanannyi, mint tejföl)
1 csomag (7g) szárított tárkony
Kb 20 dkg dió
2-3 szár angol zeller, alaposan megmosva, finomra aprítva
Só, bors
Sütéshez olívaolaj
1 lime
Tálaláshoz:
1 vekni kenyér vagy 2-3 rúd bagett,
Saláta: rukkolás bébi spenót saláta olívaolajos-balzsamecetes öntettel (vagy ami tetszik)
Elkészítés:
- A csirkemelleket vékony szeletekre szelem (széltében, nem hosszában), borsot őrölök rájuk, és a szeleteket forró serpenyőben, olívaolajon szép pirosra sütöm. Ha átsült a hús, meghintem sóval és félreteszem hűlni.
- A diót felforrósított, száraz serpenyőben megpirítom, majd durvára, éppenhogycsak megdarálom. A cél és a lényeg, hogy maradjanak nagyobb diódarabok is.
- Zellerszárakat alaposan megmosom, és vékony szeletekre aprítom.
- A már langyos csirkemell szeleteket apró darabokra tépkedem. Nem késsel vágom, ez fontos. Érdemes kézzel dolgozni, valahogy ízre és állagra is jobb lesz , ha az ujjunkal csipkedjük cafatokra.
- Tejfölt a majonézzel összekeverem, hozzáadom a csirkét, a tárkonyt, zellerszárat, diót és alaposan összekeverem.
- Innentől ízlés kérdése: sózom, borsozom, és (én) kb fél kövér lime levével is megöntözöm.
- Szobahőmérsékleten az igazi, de a hűtőben érés sem árt neki, szóval ideális esetben kicsit ér a hűtőben, és tálalás előtt fél-1 órával már a konyhapulton levegőzik.
- Jófajta kenyérre kenve, vagy annak kíséretében, salátával együtt a legjobb.
1 megjegyzés:
Ez egészen fantasztikusan hangzik, tuti lesz a héten! :)
Megjegyzés küldése