2009. október 18., vasárnap

Fűszeres sókéregben sült illatos csirke édesköményes sütőtökkel


Adott volt egy fatüzelésű kemence, egy szép csirke, 3 kg só és a hozzájuk fűződő szép remények. Na jó, mindez egy extrachilles hétvégén, a világ (nekem) egyik legszebb helyén (ld. képek), számomra igen kedves emberek társaságában, valóban remek borok kíséretében. Egy nyugisra szabott téli szombat este ennél szebben nem nagyon telhetett volna. Ja de: ha nem alázom magam szanaszét pókerben. A lapjárás volt az oka, nyilván…

Igyekszem kivételesen szűkszavú lenni, hogy ne vesszen el a lényeg.

A csirke Jamie Oliver döbbenetesen egyszerű, fenomenális receptje nyomán készült, és olyannyira gyermekjáték, hogy habozás nélkül kapja meg a „for dummies” címkét. Szóval, aki tart a sültektől, kezdje itt, mert kifejezetten kihívás lenne elpuskázni.

Ne ijesszen el senkit a sok só, bármennyire is hihetetlen, a hús pont annyi ízt vesz át, amennyit kell.

Eredmény: olyan igazi együtt-örülős, durva illat- és ízorgia, lágyan omló, vaj puhára sült, illatos csirkefalatok.

Köret: a sütőtök-krumpli pároson alapuló köretben a csirkéhez is használt fűszerek köszönnek vissza, állagra olyan rusztikusan félig-szétmállott, rondának is mondható, de minden kétséget kizáróan nagyon finom.

Kezdjük a hússal.



Fűszeres sókéregben sült illatos csirke

Hozzávalók:

1 db (kibelezett!), kb 2 kg-os csirke

Kb. 3-4 csapott ek. őrölt vagy 7-8 ek. durvára tört édesköménymag

3 kg tengeri só

2 db tojás, felverve

2 db citrom

1-2 ek citrombors (hagyományos, durvára tört fekete is ok)

1 csokor friss (vagy kb 2 ek. szárított kakukkfű)

1 csokor durvára vágott petrezselyem

8 gerezd héjastul összezúzott fokhagyma

4-5 ek olívaolaj


Elkészítés:

  • A sót alaposan elkeverem az édesköménnyel, borssal, tojással, és a citromok kifacsart levével.
  • A massza kb. harmadával megágyazok a csirkének a tepsiben. Akkor lesz jó helye, ha a „sólepedő” legalább 1-1,5 cm vastag.
  • Összekeverem az olajat a kakukkfűvel, és az így kapott páccal gondosan átkenegetem a csirke külsejét.
  • A csirke hasába teszem a zúzott fokhagymákat, a petrezselymet és a kifacsart citrom-feleket.
  • A húst ráültetem a sóágyra, és a maradék kétharmad rész só-masszával gondosan betakargatom úgy, hogy a csirke minden szeglete egyenletesen fedve legyen.
  • Alufóliával befedem.
  • 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 2 órát sütöm. Kb. 80 perc után le lehet szedni az alufóliát.
  • Nem kell megijedni, a sókéreg picit megfeketedhet, attól még a húsnak semmi baja nem lesz.
  • Ha kész, kb negyed órát hagyom hűlni, utána a csirkét szépen ki lehet fejteni a kéregből.
  • Tálra szedem és tálalom.


Míg sül a hús, lehet készíteni a köretet. Előkészítéssel együtt kábé 45 percet szánjunk rá.


Édesköményes sütőtök

Hozzávalók:

2-3 ek. olívaolaj

Egy kisebb sütőtök, megpucolva, felkockázva (1,5-2 centis kockák)

Kb. 4-5 szem krumpli, megpucolva, felkockázva

3 közepes méretű fej lilahagyma, felaprítva

Kb. 2 ek. édes szójaszósz (csak az édes jó, a híg-sós fajta erre nem feltétlenül alkalmas).

1 ek őrölt édeskömény

2-3 csipet kakukkfű

1 kupica vodka (megszokás)

1-2 csipet citrombors (őrölt feketebors)


Elkészítés:

  • Egy nagyobb méretű serpenyőt vagy wokot használok, közepesen erős lángon.
  • A hagymát olajon megpuhítom, hozzáadom a tököt és kb két percig kevergetve pirítom.
  • Hozzáadom a krumpklit, kevergetve, további egy percig pirítom.
  • Rálöttyintem a vodkát (opcionális), fél-egy percig hagyom sisteregni.
  • Hozzáadom az édesköményt, további fél- egy percig pirítom, heves kevergetés mellett.
  • Megöntözöm a szójával, kavarintok rajta négyet-ötöt, csak hogy mindenhová jusson a szószból.
  • Felöntöm kb. 1-1,5 deci vízzel, 2-3 csipet sóval meghintem, kavarok egyet rajta, aztán fedővel beborítom, és néha ránézve/megkeverve puhára főzöm. (Ha elfőne a víz, egy keveset adjunk még hozzá, a lényeg, hogy ne kapjon oda idő előtt a tök.)
  • Ha már majdnem kész, vegyük le a fedőt, hogy a lé elfőhessen.
  • Meghintem a borssal, a kakukkfűvel, és ha szükséges, ízlés szerint utánsózom, majd a sült csirke mellé tálalom.
  • Előre szólok: a tök picit jobban szétfőhet, mint a krumpli, ezért állagra ronda lesz, olyan krémes-darabos, hagymás-törtkrumpli állagú, de nagyon finom.
Bon apetit!

2 megjegyzés:

gastro vazze írta...

Na ezt meg kell csinálnom! Csirkén kívül mivel lehetne még? Mármint hússal, mert jó tudom hallal kötelező.
az extrachilles hétvégre hirtelen azt hittem, hogy azóta is fáj a sarkad:D

Gourmandula írta...

:))))
barátnőm kacsacombot is csinál így, kacsamell gondolatára megremegek..:) amúgy szerintem nagyjából mindennel működhet, ami kb. 2 órán belül megsül (utána félő, hogy elkezd égni a kéreg, legalábbis nekem a kemencében ez volt a nagy helyzet). Ha van tapasztalat, pls adagold az infot, engem is nagyon érdekelne.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin