2009. szeptember 27., vasárnap

Parmezános ráktortácskák





Na, ez olyan Zizou-s, reptében átvett és azonnal a kapu felső sarkába zúzott bombagól lett, legszívesebben görögtüzet gyújtottam volna a tiszteletére. Különösen azért, mert első önálló próbálkozás garnéla kategóriában.

Félreértés ne essék, nem magamat sztárolom: a jól sikerült étel, a finom falatok ünneplése ez, méghozzá a legőszintébb lelkesedéssel megspékelve. Nincs is ezen mit ragozni, szerintem a képek – kivételesen – magukért beszélnek.


Más: a beígért tintahalak nem úsztak el, ellenben elég büdösre sikerültek a múltkor - ezért a nagy csend a témában. Ahhoz, hogy ide kikerüljön a beszámoló/recept, a technikán (és az alapanyag-beszerzésen) még csiszolni kell egy picit. Hamarosan második forduló, nagyon bizakodó vagyok, drukkoljatok.

Tényleg: seafood beszerzés tippeket szívesen és hálával fogadnék!!!


Végül vissza ehhez a recepthez:

1) eredetiben nem volt citromlé, szerintem az az egyik fő húzóíz benne, és ki nem hagynám belőle;

2) igazi jackpot: szuperegyszerű, gyors és így utólag nézve gyakorlatilag elronthatatlan. Igen, még a formából kiszedés is sima ügy.

3) a száraz pezsgő meglepően kellemes volt kísérőnek.


Parmezános ráktortácskák

(Bon Appetit, 2009. április, ill. innen)


Hozzávalók:

(11 darab lett belőle)

225g krémsajt (szobahőmérséklet) – én így: 1 doboz Philadelphia és 1 tubus krémsajt

¼ + ½ cup reszelt parmezán

1 nagy tojás

1/4 cup tejföl

Fél citom reszelt héja + leve (ill. ízlés szerint)

3 ek friss snidling, finomra aprítva, ketté osztva

őrölt bors

kb 170-200g garnéla (én koktélrákot vettem mélyhűtve)

1 cup kenyérmorzsa (eredetiben Panko japán kenyérmorzsa, ami nagyon egzotikusan hangozhat, de igazából csak annyit tesz, hogy a kenyérbélből készül a morzsa. Hát én ettől eltekinek.)

kb. 1/4 cup olvasztott vaj + tartalék + kevés a formák kikenéséhez


Elkészítés:

  • A koktélrákot hagyom felolvadni, aztán falatnyi darabokra vágom.
  • A krémsajtot habverővel krémesre keverem, hozzáadom a tojást és az ¼ cup parmezánt, majd a tejfölt.
  • Ízesítem snidling felével, frissen őrölt borssal, citromhéjjal és kb fél citrom levével. Lehet nyalakodni, és aszerint alakítani az arányokat. (A tubusos sajtkrém miatt nekem nem kellett sózni, de ez ízlés és a használt sajtrémek milyenségének kérdése.)
  • Legvégén belekeverem a rákot.
  • A kenyérmorzsát egy villa segítségével alaposan összekeverem az olvasztott vajjal, a ½ cup parmezánnal és a maradék snidlinggel. Nem lesz tészta állaga, nem kell megijedni, de fontos, hogy minden morzsára jusson a vajból. Én talán egy picivel több vajat is használtam a végén. (Sóra itt sem volt szükség.)
  • Egy muffinos tepsi mélyedéseit kikenem olvasztott vajjal. (Nekem 12 dbos tepsim van, kb 5 centis átmérőjű hagyományos muffin méretű mélyedésekkel)
  • Minden mélyedésbe egy evőkanál morzsát teszek.
  • A morzsahalmot kiskanállal (vagy akár kézzel) lelapogatom, úgy, hogy kis karimát is formázok a szélére.
  • Minden tésztaágyba egy bő evőkanállal ültetek a garnélás töltelékből.
  • A tortácskák tetejére 1-1 teáskanál morzsát szórok.
  • 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm.
  • Ha letelt a sütési idő, 5 percig hagyom hűlni, aztán a tortácskákat a peremüknél egy kés segítségével finoman meglazítom, majd óvatosan kiemelem. Meglepően könnyen és szépen, egyben kijöttek!

Mi most melegen, párolt zöldséggel az oldalán ettük, de hidegen, magában vagy egy egyszerű salátával is remek lehet.


8 megjegyzés:

gastro vazze írta...

Jól néz ki, a hozzávalók alapján meg csak finom lehet, asszem bepróbálom jövőhéten! :)
Tintahal: irány a Metro mondjuk szerda-csütörtök környékén, akkor tuti frisset kapsz (szépia van az sem baj, hasonló). És az alapszabály, hogy tintahalnak max. 2-3 perc, amit sülnie-főnie szabad, utána begumisodik :S (nekem nem a kedvencem, csak bundázva)

Gourmandula írta...

köszi, én is ott vettem, ráadásul csütörtökön, de büdi volt tényleg... a sütési időt betartottuk, nem az volt a gond, hanem a szag... Mindegy, nem adom fel, ha Szlovéniában annyira pöpecre sikeredett, akkor itt is mennie kell. :)
zsír, próbáld be, aztán kérek visszajelzést, ha szabad! :)

Monka írta...

Tényleg nagyon jól néz ki a képek alapján, biztos nagyon finom is. :) Ami a tintahalat illeti, én rendeltem már nagyon jót a Rozmártól (www.rozmar.hu). A tisztítottat próbáltam, teljesen jó volt, bár az is tény, 20eFt alatt nem szállítanak házhoz, de nagyon jó termékeik vannak.

Gourmandula írta...

köszi szépen. hát, a 20 rugós alsó limit picit húzós, de köszi a tippet, fejben tartom.

irsettler írta...

Huuuu, ez nagyon jol hangzik, azaz nez ki, es ismet valami nem maceras, am kulonleges. Csak a zsemlemorzsa lehet szuk keresztmetszet, de majd megoldom :)
Remek seafood?? soroljam? csak par ezer km-rel arrebb kene jonnod! :D

Izabella írta...

Szia! Én kipróbáltam a hétvégén a receptet, igazi vendégváró étel. :) Finom volt, de sajnos nekem kicsit szárazra sikeredett, lehet, hogy túl sok volt a morzsa?

Gourmandula írta...

Szia! Nem tudom, vagy túl sok morzsa, vagy esetleg túl kicsi forma..? az 1 cup az amerikai mértékegység, tejfölből az majdnem egy kis pohár. esetleg az is lehetett, vagy valamelyik összetevő, amit használtál, nem volt elég zsíros, más tippem nincsen. nekem finom lágy volt a belseje. azért örülök, hogy ízlett. :)

Izabella írta...

Igen, lehet, én kevesebb tejfölt használtam. Majd legközelebb, bár én még nagyon kezdő vagyok, lehet, hogy a tapasztalat volt a hiányzó hozzávaló. :) Bár a csokivulkánt is megcsináltam desszertnek, az meg tökéletes lett! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin