2009. január 16., péntek

Zsemle (zsömle?)



DPnek totál igaza volt: ez egy szégyentelenül egyszerű recept, akinek a (z ehető) rántotta megy, az ennek is nyugodtan nekiállhat, ráadásul keverni szinte többet kell, mint gyúrni, így sem én, sem a konyha nem úszott lisztben; nagyon rendhagyó, nagyon ideál. És nem mellesleg kifejezetten jófajta zsemlék lettek. Szóval tadadadaaaam: ünnepélyes keretek között megnyitom a "Pékség" címkét, mert erre emlékeznem kell!


És hogy hogyan lett barna? (Nem, a fotón nem ’szanaszétégettbarna’ zsemle van, hanem ’egészségesteljeskiörlésűbarna’.)


Na mire hívtam fel a figyelmet a múltkor, hogy miért érdemes még a sütés előtt meggyőződni az összes hozzávaló meglétéről (ha ez önmagában nem lenne evidens, ugyebár)? Mert nem biztos, hogy van a sarkon bolt, és van, aki hajlandó leszaladni helyettünk. Nem viccből, komolyan mondtam.

De éljen a kreatív kényelem. (Nem lustaság!)


Mert így történhetett, hogy DP szuperzsemléje reformkiadásban debütált a konyhámban (fehérliszt részleges hiányában a megadott mennyiség kb.1/3-át teljes kiőrlésűvel kellett helyettesítenem), és ez végül annyira bejött, hogy asszem ez a zsemlerecept nálam már ilyen reformosként marad meg.


Persze legközelebb lehet, hogy rákészülnék, megspékelném szárított paradicsom-darabkákkal, kevernék bele tökmagot, hagymát, stb, a legkevésbé kreatív versenyzők képzelőerejének is maximum az Interspar pékáru-polc kínálata szabhat némi elmosódott határt.


A megadott mennyiségből pontosan 9db szemrevaló buci készült, melyek szendvics formában történő elfogyasztására finom, de határozott nyomással kényszerítettem rá szűk környezetem. Hasonlóan kis kapacitású háztartásoknak azt javaslom, hogy fele mennyiségből csinálják, oder fagyasszák le, és aztán legyenek kedvesek, írják meg nekem, hogyazúgymégis milyen lett.



Zsemle

(eredeti forrás: passz, én Dr Peppertől lestem, innen)

(8-9 darabhoz)


Hozzávalók:

75 dkg liszt (esetemben kb 2/3 fehér, 1/3 teljes kiörlésű)

1+1/4 ek szárított élesztő (Madmoiselle-nél 1ek)

2,5 tk só

5 dl meleg víz

1 dl tej

1 ek méz

Elkészítés

  • Fogunk egy öblös tálat.
  • A lisztet a sóval és az élesztővel elkeverem a tálban.
  • Jöhetnek a folyékony hozzávalók, mind, szépen egymás után, sorrend kicsit mindegy.
  • Alaposan összekeverjük, de kutatásaim alapján nem szabad túl sokáig nyúzni, 1-2 perc, és valóban jó lesz, úgy ragacsosan.
  • Meghintem kevés liszttel a tetejét, letakarom, és meleg helyen (pl radiátor mellett, vagy dupla takarással) hagyom kelni 1,5 órát.
  • A sütőt 240 fokra izzítom, úgy hogy az aljába bekészítek egy kisebb tepsiben úgy fél-1 liter vizet (hogy a tepsi falának a feléig érjen).
  • A tésztát előveszem, és DP remek javaslata alapján kb öklömnyi gombócot szakajtok belőle.
  • Liszttel megszórt felületre dobom (örök életet a szilikon-gyúródeszka feltalálójának, mondtam már?), hagyom hogy laposra placcsanjon, kézzel rá is segítek, aztán egyszer és mégeccer félbehajtom. DP remek videót is talált a hajtogatás-technikáról, ezt érdemes megnézni, be is szúrom ide, ni, ráadásul a videó eredeti témája egy nagyon remeknek tűnő kenyérrecept.





  • Hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsire ültetem, majd jöhet a következő buci.
  • Kb. 25 perc alatt készre sütöm. (Nemtom, hogy a teljeskiőrlésű liszt, vagy a sütőm tette, de nekem volt ez 30 perc is. Tesztelni kell 25p után, és mérlegelni.)
  • Hurrá hurrá, készen is a házi zsömle!
  • Durvábbnál durvább szendvicseket készítek belőle, és igen, harapom hozzá az erőset, mert az úgy az igazi, nekem. :)


Tényleg: most akkor zsemle, vagy zsömle? (Nejlon v nájlon, ésatöbbi)

Minden köszönetem Ms. DP-nek, a kedves bátorításért, és hogy letesztelte, összehozta a tökéletes zsemle receptjét!!! :) Most tuti csuklasz... :)


11 megjegyzés:

Névtelen írta...

:-)

Doctor Pepper írta...

ÓÓóóó, hát nem felejtetted el?!! De jó! Örülök, hogy kedvet kaptál és egyből ilyen klassz lett!!

PS: Én nem erre a zsemlére gondoltam:):) Hanem a puffancsra:)

http://csakapuffin.blogspot.com/2007/11/egy-rossz-nap-j-vge-puffin-s.html

Gourmandula írta...

Dehogy felejtettem..:) csak gyűjtöttem a bátorságot! :)
Puffancs, zsemle, aszittem egy és ugyanaz. De ezek szerint legközelebb puffancsot sütök.. :)
Pusz

Névtelen írta...

a zsemle/zsömle problemetikáról nekem úgy rémlik, a nyelvtanórán az hangzott el, hogy a magyar nyelv amúgy is mekegős, ezért az ilyen esetekben az 'e'-s verzió helyett a másikat ajánlatos használni

Névtelen írta...

ez egy KIRÁLY recept,
kösz, Gourmandula és Dr.Pepper!!
tegnap este 10-re sütöttem egy második adagot, annyira jó!
mi is kb. 1/3 rész teljes kiőrlésű liszttel fogjuk ezután is.
én soha eddig nem ettem ennyi zsömlét. most szobabiciklire gyűjtök. :P

Gourmandula írta...

Hát ez remek JY, akkor nemcsak a zsemlét, hanem a kerek fenekedet is részben nekünk köszönheted majd! :D

Cukroskata írta...

Küldtem neked egy barátságszalagot

hornmici írta...

szia,
belinkeltem a zsömlés receptedet, ha nem probléma. látom még senki nem fagyasztotta. terveim szerint majd pénteken megformázom a zsömléket és éjszakára beteszem a hűtőbe, hogy szombaton reggelire legyen finom, friss zsömle. majd tudósítok a tapasztalataimról

Gourmandula írta...

semmi gond, köszi szépen. Szerintem egyébként a hűtés és a fagyasztás más hatást vált ki.. 5 fok körül a kelesztés lelassul, de végbemegy, mínuszban viszont nem történik meg, de ettől függetlenül a hűtőben töltött éjszaka végkifejlete is nagyon nagyon érdekelne! Köszi előre is!

hornmici írta...

arra gondoltam én is, hogy a hűtőben szépen lassan fog megkelni reggelig, mert nekem így egy picit túl nehéz volt a tészta, hátha lassan kelesztve kicsit levegősebb lesz.
közben kitaláltam, hogy pénteken a felét beteszem a hűtőbe, a másik felét pedig a fagyasztóba.

nagy nagy vágyam a friss ropogós zsömle reggelire, durva koránkelés nélkül :o)

hornmici írta...

szia,
teljesítem az ígéretem, csak kis késéssel.
tehát, a zsömle szerintem nagyszerűen fagyasztható, (számomra) ideális eredményt úgy értem el, hogy kelesztés és formázás után betettem 2-t a hűtőbe, ezeket másnap reggel sütöttem ki. ugyanilyen finom lett a fagyasztott is, azokat picit hagytam a konyhában kelni (csak 10-15 perc)mielőtt menetek a mélyhűtőbe. a sütés előtti este áttettem a hűtőbe, hogy ott engedjen ki és tádáám!! reggelre volt friss, ropogós zsömlének. :o)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin