2008. december 17., szerda

Karácsonyi töltött alma (sajt, magok, mézeskalács)


Na ez egy olyan nagyon tipikusan karácsonyi riszájkling darab. Sőőőt, e sült almás remek a félresikerült, csele csálé, vagy egyszerűen csak ronda mézeskalácsok Teréz anyája. (Persze hogy sütöttem, ill. sütöttünk mézest, és természetesen van egy csomó béndzsa is, na de az egy másik poszt.)

 

Könnyed fajsúlyú, úgy dec. 27-31 között ideális előétel/desszert (?), arra az esetre, amikor már ülni, állni és lépni sem bírunk a családi traktáktól, de enni azért mégiscsak kell, és Bogi kutya még nem csórta le az összes mézest a fáról (meg az asztalról), és Éccsapa sem nassolta be az összes, beigliből megmaradt diót.

 

Télleg, tadadadaaaaam, szolgálati közlemény: mostantól a négylábúak veszélyes táborát Borzocska is erősíti (!!!!juhééééj)! Mondjuk aktivitása egyelőre leginkább a lakás megjelölésére korlátozódik (hangszóró, szék, váza, sarokelem, stb.. szorgalmas és kitartó lehugyozása) de ki tudja, van még egy hét karácsonyig, lehet, hogy addigra már magáénak érzi majd a terepet (remélhetőleg), és otthonosan mozogva beáll Bogika mellé kalózkodni, ezzel minimálisra csökkentve a riszájkling projektek alapanyagát. Mi meg majd eszünk, amit hagynak nekünk. Végülis tavalyelőtt sem hiányzott annyira az a sültcsirke (vagy pulyka?) az asztalról, ez a reform-neveltetés szépsége, Bogi meg újfent bravúrosan jóllakott.

 

Karácsonyi töltött alma sajttal, magvakkal és mézeskaláccsal

Eredeti recept: asszem Elle, passz, melyik száma, gondolom a decemberi, de csak a kitépett oldalam van


Hozzávalók 6 darabhoz: 

3 db alma

1 nagy marék pirított dió

1 kis marék pirított fenyőmag

2-3 db selejtes mézeskalács, apró kruton-darabokra kockázva

kb. 20dkg lágysajt (én most vmi frnacia brie-t használtam, de eredeti receptben Mont d’Or szerepel)

vaj

bors

 

Elkészítés:

 

  • Az almákat félbevágom, óvatosan kimagozom, majd bátor méretű krátert vájok a közepükbe (hogy férjen bele jó sok anyag).
  • Az almákat sütőpapírral bélelt tepsibe ültetem, és a kosarakba teszek pár szem mézeskalácsot, majd szórok rá a magvakból is. 
  • Meghintem frissen őrölt borssal, egy szeletke vajat ültetek a tetejükre, és 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt (alma fajtájától/keménységétől függ) puhára sütöm.
  • Ha megsült az alma, kiszedem a sütőből, sajtszelettel borítom, és visszateszem csak annyi időre, míg a sajt szépen ráolvad.
  • Ha van maradék töltelék (és lesz), szórok belőle a tetejére egy keveset, dísznek. (Ha nem maradt volna, akkor a töltelékből kiemelek egy keveset, így olvasztom rá a sajtot, és a végén a kikanalazott töltelékből szórok a tetejére.)
  • Azonnal bélelt cipősdobozba teszem, taxit hívok, elrobogok a gasztrokarácsonyra, és az addigra kellemesen meleg kosárkákat azonnal kínálom.
  • Annak, aki még bír enni. 2,5 óra késés okán ez aggodalmam tárgya volt. Feleslegesen. :)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

- de elfogyott.
- villámgyorsan!:-)

Zsófi írta...

Ez isteni volt, reprodukalnom kell! Persze a mezessutesig nem jutottam el..

Zsuzsa írta...

Ez is milyen jó volt!

Névtelen írta...

naggyon finom volt! köszönöm szépen a receptet! :)

Gourmandula írta...

nagyon örülök, imádom, ha ízlik a főztöm! :))
Aranyosak vagytok...:)
d

Doctor Pepper írta...

hát belém már nem is fért addigra, de éreztem az illatát és az mennyei volt:):) ha ez ér - dicséretként:)

erős ildikó írta...

Hát, úgy nézem ez is lesz idén, nem kell győzködnötök, hogy tényleg finom. Már a kép és a hozzávalók alapján is biztosra veszem...
Köszi a receptet!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin