Könnyed fajsúlyú, úgy dec. 27-31 között ideális előétel/desszert (?), arra az esetre, amikor már ülni, állni és lépni sem bírunk a családi traktáktól, de enni azért mégiscsak kell, és Bogi kutya még nem csórta le az összes mézest a fáról (meg az asztalról), és Éccsapa sem nassolta be az összes, beigliből megmaradt diót.
Télleg, tadadadaaaaam, szolgálati közlemény: mostantól a négylábúak veszélyes táborát Borzocska is erősíti (!!!!juhééééj)! Mondjuk aktivitása egyelőre leginkább a lakás megjelölésére korlátozódik (hangszóró, szék, váza, sarokelem, stb.. szorgalmas és kitartó lehugyozása) de ki tudja, van még egy hét karácsonyig, lehet, hogy addigra már magáénak érzi majd a terepet (remélhetőleg), és otthonosan mozogva beáll Bogika mellé kalózkodni, ezzel minimálisra csökkentve a riszájkling projektek alapanyagát. Mi meg majd eszünk, amit hagynak nekünk. Végülis tavalyelőtt sem hiányzott annyira az a sültcsirke (vagy pulyka?) az asztalról, ez a reform-neveltetés szépsége, Bogi meg újfent bravúrosan jóllakott.
Karácsonyi töltött alma sajttal, magvakkal és mézeskaláccsal
Eredeti recept: asszem Elle, passz, melyik száma, gondolom a decemberi, de csak a kitépett oldalam van
3 db alma
1 nagy marék pirított dió
1 kis marék pirított fenyőmag
2-3 db selejtes mézeskalács, apró kruton-darabokra kockázva
kb. 20dkg lágysajt (én most vmi frnacia brie-t használtam, de eredeti receptben Mont d’Or szerepel)
vaj
bors
Elkészítés:
- Az almákat félbevágom, óvatosan kimagozom, majd bátor méretű krátert vájok a közepükbe (hogy férjen bele jó sok anyag).
- Az almákat sütőpapírral bélelt tepsibe ültetem, és a kosarakba teszek pár szem mézeskalácsot, majd szórok rá a magvakból is.
- Meghintem frissen őrölt borssal, egy szeletke vajat ültetek a tetejükre, és 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt (alma fajtájától/keménységétől függ) puhára sütöm.
- Ha megsült az alma, kiszedem a sütőből, sajtszelettel borítom, és visszateszem csak annyi időre, míg a sajt szépen ráolvad.
- Ha van maradék töltelék (és lesz), szórok belőle a tetejére egy keveset, dísznek. (Ha nem maradt volna, akkor a töltelékből kiemelek egy keveset, így olvasztom rá a sajtot, és a végén a kikanalazott töltelékből szórok a tetejére.)
- Azonnal bélelt cipősdobozba teszem, taxit hívok, elrobogok a gasztrokarácsonyra, és az addigra kellemesen meleg kosárkákat azonnal kínálom.
- Annak, aki még bír enni. 2,5 óra késés okán ez aggodalmam tárgya volt. Feleslegesen. :)
7 megjegyzés:
- de elfogyott.
- villámgyorsan!:-)
Ez isteni volt, reprodukalnom kell! Persze a mezessutesig nem jutottam el..
Ez is milyen jó volt!
naggyon finom volt! köszönöm szépen a receptet! :)
nagyon örülök, imádom, ha ízlik a főztöm! :))
Aranyosak vagytok...:)
d
hát belém már nem is fért addigra, de éreztem az illatát és az mennyei volt:):) ha ez ér - dicséretként:)
Hát, úgy nézem ez is lesz idén, nem kell győzködnötök, hogy tényleg finom. Már a kép és a hozzávalók alapján is biztosra veszem...
Köszi a receptet!
Megjegyzés küldése