Nem mondanám, hogy egyszerű, mert nagyon macerás.
Nem mondanám, hogy könnyű, mert mindkét karom leszakadt 2szer, míg végre elkészült a krém.
Nem mondanám, hogy társaság-képes, mert baromi hangos elkészíteni: nemcsak zavaró a robotgép zúgása, de a hangzavar miatt ki is zár a csevelyből. Legközelebb mindenképpen előre készítem el, hogy ne maradjak ki félórányi kulcsfontosságú információáramlásból. (Persze egy normális vendéglátó alapból előre készül, és nem látványkonyhában operál úgy, mint én.)
És mindezek ellenére bőven megéri az a fél óra vacakolás meg a mai izomláz: az eredmény mesés, pehelysúlyú simogatás léleknek és ízlelőbimbóknak egyaránt.
Citromos borsodó
Eredeti recept: Tina ízutazás 2007/4
2 tojás
2 tojássárgája
6-7 dkg (barna)cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 dl száraz fehérbor
csipet só
1 tojást szétválasztok, fehérjét hűtőbe teszem.
Robotgéppel, forró vízfürdőben krémesre verem a megmaradt 1 db egész tojást a 3 tojássárgával, cukorral, citromhéjjal (kb. 7 perc).
Hozzáadom a bort és a citromlevet, és addig verem, amíg a krém a kétszeresére nem nő.
A kész krémet hideg vízfürdőbe teszem át, és tovább verve lehűtöm. (Tepsibe öntsünk hideg vizet, és abba állítsuk az edényt.)
A hideg tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk.
Pohár aljába gyümölcsöt (szőlős/epres változat készült) teszünk, ráöntjük a krémet, és hűtőben kb. 1 óra alatt teljesen lehűtjük.
Tálaláskor a tetejét gyümölccsel díszítem.
Természetesen bármilyen piskóta, keksz, akár rétegelten a krémbe fektetve, akár kísérőként jól megy hozzá, most ezzel a lehetőséggel nem éltem.
2 megjegyzés:
csekkoltam a szájtot hugi,
felfogadlak gasztronómiai tanácsadónak...:)
jöhetsz velem erre-arra-amarra!!! :)
most olvastad csak?!?!?! Most engem Te bőszítesz?! szégyentelen. :DD
Megjegyzés küldése