2008. január 10., csütörtök

Illatos – pikáns pácolt tofu csupazöldekkel



Megint nyaralni volt kedvem, megint ázsiai partokon landoltam.

Ez a pác, köszönhetően a szója-szezámolaj-gyömbér-lime-fokhagyma nem kicsit karakteres kvintettjének, tökéletes formálója az amúgy jellegtelen ízű szójababsajtnak.

Az eredeti receptet Martha-nál találtam, és megvallom őszintén, hogy először a képe miatt tetszett meg. Mivel ez itt nem egy irodalmi szakkör, se nem autószalon, itt nem ciki az ilyet bevallani.

Mindezek mellett újfent kiállok a belső értékek fontossága mellett: csupán az esztétikum alapján max alkalmi szerető státuszig juthatott volna, de hiába az antirandi 6 (!!!) gerezd fokhagyma, kellemes vacsora lett a vége, és meggyőző tulajdonságai okán immáron a nagyvilág előtt is felvállalom, maradhat (a konyhámban). De lehet, hogy én költözöm Ázsiába.


Illatos – pikáns pácolt tofu csupazöldekkel

1 doboz tofu
3 ek szójaszósz
2 ek szezámolaj
0,5 tk chilipaszta vagy tört chili
3 ek lime juice
1 ek frissen reszelt gyömbér
1 csomag spenót (ha lett volna baby bok choy, akkor az)
fél csomag zöldbab
3-4 ek szezámmag, enyhén megpirítva
6 gerezd fokhagyma

No. A szójaszószt, olajat, chilit, lime juice-t (ez nem lehet!!!!! Fél percig nem nézek oda, és vezet a Mallorca, bakkkker….na az a szerencséjük, hogy mire kikáromkodtam magam és le is írtam ebbéli fájdalmaimat, bombagóllal egyenlítenek, jeeeeeeeeeeeeeeeee!!!! na jó, ez itt a nem a tipikus fociközönség, ok, vissza a recepthez, pedig higgyétek el, nemcsak a fiúknak cuki a feneke a sortban, a játék is nagyon izgalmas), gyömbért, és az összetört fokhagymát összekeverem egy tálban, majd a felszeletelt tofut óvatosan beleforgatom. Kb. fél órát hagyjuk magára. Például tölthetünk egy jó pohár bort és nézhetjük addig is a meccset.

Ha letelt az idő, felhevített wokban oder serpenyőben kisütjük az illatos tofutszeleteket (kb 2-2 perc oldalanként).

Ha megvolnánk, a maradék pácot és a zöldségeket is a wokba zuttyantjuk, és puhára főzzük. Ha mirelitben utazunk (így télnek idején), és okosan előre felengedtük egy picit a zöldeket, ez kb. 5-7 perc. Nekem nem maradt elég az illatos pácból ezért a zöldségeket még gazdagon meglocsoltam szójával, kapott szemre még egy kis gyömbért, és egy kis szezámolajat is.

Ha kész a köret, keverjük bele a pirított szezámmag harmadát/felét, ízlés szerint, ill. szórjunk belőle a tofura is. Tálaláskor a maradék szezámmal szórjuk meg a tetejét, ettől frissebbnek hat az amúgy is friss étel. Szerintem.

1 megjegyzés:

Kata írta...

Juj, ez nagyon guszta, hamarosan kipróbálom ( vennem kell tofut ) :o)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin