2008. január 15., kedd

Culinaris engem olvas? Juhé! :)


Mostanában kezdett feltűnni, hogy a családon és lelkes barátokon kívül egyre számottevőbb számú ember téved erre, és unalmas perceiben soraimon legelteti szemét. Nem mondom, hogy teljesen értem, de felettébb megtisztelő, sőt, gyengébb napokon, amikor az a hülye Pedigrée reklám is elég, hogy elcsukoljon hangom, ez is könnyeket csal majd a szemembe.

Az viszont, hogy "Kész szószból mégeccer nem főzünk, ugye?" spontán, duzzogásomat személyesen Culinaris olvasta el, és, mint azt az alábbiakban láthatjátok, angolszász fogyasztói társadalom igen fejlett ügyfélkezelési technikájának mintájára, igen kultúráltan reagált énrám, Gourmandula nyafogására... most mit mondjak?! Teljesen váratlanul ért, és meg is vagyok illetődve!
Kimásolom ide a választ, amit sosem gondoltam volna, hogy valaha is érkezne (nem is gondoltam, hogy valaha eljutott), hátha valamely fanatik olvasót érdekli.
Én válaszom meg az ő válaszuk alatt lesz.
***
Kedves Gourmandula!

Teljesen igaza van abban, hogy a fahéjas-paradicsomszósz egy üveges termék volt, és már csak az Ön, illetve az olvasók lelkiismeretén múlik, hogy elhiszik-e, hogy tervben volt a szósz elkészítése, amire sajnos az idő rövidsége miatt nem került sor.

Őszintén szólva, soha nem történt máskor sem hasonló a főzések során és bizton állíthatjuk, a későbbiekben sem fog. Így természetesen az áprilisi marokkói főzőbemutatókon is igyekszünk majd e téren máshogy alakítani az este menetét.

Egyébiránt, mint azt a weboldalunkon is olvashatja: "a főzőcskéink alkalmával az étkek nemzetközi világába kalauzoljuk vendégeinket, akik egészen ízközelből ismerkedhetnek meg a különféle kultúrák alapanyagaival és étkezési szokásaival. Résztvevőink olyan, - sokszor ismeretlen - összetevőkkel találkozhatnak, amelyeket eddig esetleg csak szakácskönyvekben láthattak, viszont használatuk, elkészítésük nem volt teljesen nyilvánvaló számukra."
A Culinaris Ízakadémiának nem missziója az emberek megtérítése, létrejöttének oka nem volt más, mint bemutatni a boltjainkban található alapanyagokat, termékeket, melyek mellett vásárlóink elmennek az üzletben, mert vagy nem tudják, mire és hogyan használható, vagy ha tudják is, nem merik megkóstolni."

Az Ízakadémiát minden alkalommal a témában jártas - külföldi vagy magyar - séfek vezetik, s az általuk megálmodott ínyencségek zamatát ízlelve kísérhetik figyelemmel az aktuális idényzöldségek, és a főzési alapanyagok egész tárházából készülő étkek elkészítését."
A recepteket, mint a leírtakban is látható, a meghívott szakácsok állítják össze; a boltban nagyrészt ők is válogatják össze az alapanyagokat, amiket használni szeretnének. Mivel a termékek az üzleteinkből származnak, természetes, hogy ezeket látni a szakácsok kezében."

A főzőbemutatókra igyekszünk mindig előre készülni, azért hogy például a különböző zöldségek, gyümölcsök tisztításával ne a főzésre szánt értékes időből raboljunk. Természetesen az izgalmasabb technikák, fortélyok mindig bemutatásra kerülnek, ezzel is emelve az este hangulatát, és gazdagítva résztvevőink tudását ".
Sosem állítottuk azt sem, hogy főzőiskoláinkban minden egyes vendégünk főzhet, ha ez csalódást okozott Önnek, őszintén sajnáljuk, de ettől még reméljük, jól érezte magát a többi főzőbemutatóinkon.

Az Ön által említett szósz egyébként, a marokkói úriember saját terméke volt, ezáltal kezeskedett is róla, hogy a minősége egyáltalában nem lesz rosszabb, mint az eredetileg tervbe vett frissen készült szószé. Nem mellékes az sem, hogy mi - a Culinaris munkatársai - is használunk előre elkészített szószokat, mert legtöbbjük olyan "titkos összetevőket" is tartalmaz, melyek ismeretének hiányában nem mindig reprodukálhatóak, illetve természetesen önmagukban is remekül megállják a helyüket. Egyébként nyilván mások is élnek ezzel a lehetőséggel.

Végezetül pedig - fáradozását és biztatását megköszönve -, ha már a paradicsom a kedvence, örömmel ajánlunk fel egy kis válogatást különböző paradicsom-vetőmagjainkból, hogy otthon, a saját kertjében vagy erkélyén termeszthessen belőlük. Ajándékát a Perc utcai boltunkban veheti át, de kérésére szívesen postázzuk is!
Üdvözlettel:Culinaris

***
Kedves Culinaris!
Választ és magyarázatot őszintén nagyon szépen köszönöm.
Teljességgel szükségtelen ez a túláradó magyarázkodás, idézetes alátámasztás, miegyéb, hiszen nem állítottam én semmi mást, mint hogy nekem nem tetszik, ha kész szószt öntenek főzőesten a fazékba. Rég túlléptem a dolgon, nyugodt lélek vagyok, és ez amúgy sem egy 'kinek van/nincs igaza' kérdés a szememben, csupán véleménynyilvánítás.

Ha felületesen is, de ismerem a Culinaris név mögött álló lelkes magányszemélyeket, és személyes tapasztalataim alapján fel sem merül bennem, hogy megkérdőjelezzem, hogy eredeti szándék szerint nem az üveges szószt szerették volna használni. Amit letettek az asztalra, (szószerint és képletesen is) hiánypótló volt kis hazánkban, és globál énem szinte sírt a boldogságtól, mikor először a Perc utcába lépett (mondjuk utána is a számla miatt, de az már az én felelősségem), sok-sok szívből jövő köszönet az eddigi teljesítményért.

Csalódottságomat pedig - ha jobban belegondolok - nem az én finnyásságom, hanem az eddigi tapasztalatok, többek között az addigi főzőesteken tapasztalt, a Culinaris saját maga által teremtett magas színvonaltól való alkalmi elmaradás okozta.

Ha Culinaris szétnéz nálam, láthatja, hogy nem egyszer inspirálódtam általuk, számos szép szóval is illettem és illetem folyamatosan őket (egyrészt a főzőestek, másrészt a bolt kapcsán - sokszor maradtunk volna éhesen vagy rendeltünk volna pizzát, ha a választék nem olyan, ill. a bolti személyzet nem olyan segítőkész vagy nem olyan tájékozott, mint amilyen), tehát nem kéne nagyon mellre szívni, hogy egy dolog a százból nem tetszett, és azt képernyőre is vetettem.

Remélem, hogy ezzel eláshatjuk a ki sem hantolt csatabárdot.

A paradicsom-mag felajánlás nagylelkű, és kellemes meglepetés, aminek nagyon nagyon örülök, édes szomszédja lesz a teraszon nevelt fűszer-arzenálomnak. Amint hazaérek az egy hónapos közép-amerikai felfedező körutamról (indulás countdown: 1,5 nap!!!), köszönettel és a legnagyobb örömmel veszem át személyesen, merthogy az új ötletektől tobzódva, kiéhezve a konyhai sertepertélésre, úgyis ott fogok téblábolni a polcok előtt, mint majdnem minden héten, majdnem mindig úgy, mint egy 5 éves kisgyerek az édességboltban, izgatottan, döntésképtelenül, csillogó szemmel.

Békepipámba mélyet szippantok, és azt most Culinaris felé nyújtom. Baráti üdvözlettel,

Gourmandula

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

korrekt.
jó utat gourmandula!:)

Névtelen írta...

Így van, Jó utat, remélem néha azért belogolsz és írsz egy-két receptszerűséget azokról a dolgokról, amiket útközben esztek.:) Meg néha egy kis napsütést is kérünk majd, ránk fog férni:)

Farewell!

Zozó

Gourmandula írta...

mercimerci! :)

ami a belogolást illeti, általában feltett szándékom, hogy ilyenkor gépnek, vagy bárminek, ami hálózatról működik, a közelébe se menjek, na de akkor még nem volt nekem főzőblogom. Szóval majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok, terveim mindenesetre vannak bejelentkezéssel kapcsolatban. adios! :D

nana írta...

teljesen rendben van - mindkét fél részéről. én is várom az élménybeszámolót, és érezd magad nagyon jól!! (irigyellek!!)

Zsuzsa írta...

Jó utat, csodás élményeket! A beszámolót várom!

Azért az jó, hogy válaszoltak. Az üvegeket meg figyeljük a következő alkalmakon! ;)

Névtelen írta...

Tiszta szívemből irigyellek! Na, nem a Culinaris ajándéka, hanem a 1,5 hónap és a desztináció miatt!
Érezd jól magad!

Névtelen írta...

minden jó, ha vége jó! :) én is készülök meneszteni anyámat (nyugdíjas, ócsón utazik) a Culinárisba vetőmagokért, mert amit eddig kipróbáltam tőlük, az nagyon jó volt!

Zsuzsa írta...

Valóban máshogy alakították. A kész szószokat külön meg lehetett kóstolni, s így korrekt is volt.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin