Jééééézusomdejó!!! Ez valami bődület jó lett. Ez valami brutális! Ennél
jobbat még nem ettem! Kész, nincsvita, ezavilág LEGJOBB …..-ja!
Ti is ismeritek azt az
ember típust, aki kb. minden alkalommal, amikor főz valami nagyon finomat,
rögtön kikiáltja a világ vagy élete legjobbjának... :)
Nnna, én pont
ilyen vagyok. Tigris jut az érzésről eszembe, az ő elsöprő lelkesedése. Ha
nagyon jót főztem, akkor legszívesebben én is végigsprintelnék a lakáson és
lendületből bukfenceznék párat örömömben.
Mert én akkor és ott
tényleg úgy hiszem, hogy az a plafon, annál jobb nem lehet. Ilyenkor nem a
szakácsi képességeimet tupírozom, egyszerűen csak átjárja minden sejtemet a
színtiszta, nagybetűs BOLDOGSÁG.
Kétségtelen előnye
ennek a habitusnak, hogy az életem a világ legjobb ételeinek láncolata. Ugyanez
a helyzet az utazással (mindig a legutóbbi a kedvenc, rendszeresen oda is
költézné(n)k, azonnal), a legújabb pár cipővel (ebben nem mindig van
egyetértés), a legutóbbi sorozattal vagy a legújabb tech kütyüvel.
Ebből kiindulva mondhatnám, hogy
ez a blog pedig a világ legjobb receptjeit dokumentálja, de természetesen nem
így gondolom, még akkor sem, ha visszaolvasva majd mindenről kijelentem, hogy brutális, mennyei, elképesztő, stb... (Ha már itt járunk, a világ legjobb recept gyűjteménye a Váncsa féle 2
kötet, ez meggyőződésem.) Minden receptem külön emlék, az életem darabjai, saját
történettel, társuló emlékképekkel. Az elmúlt 7 évem, receptekbe fűzve. Nekem
ettől bombajók, amellett, hogy tényleg csak olyat írok ide le, ami akkor és ott
számomra a legjobb volt. J Amire valamiért emlékeznem kell.
Az elmúlt két
évben szerencsénkre nagyon sok ilyen élménnyel gazdagodtam, ami idő és (blog)mojo híján lassan feledésbe vész, ezekből– ill. a kapcsolódó megviselt
papírfecnikről - próbálok megmenteni most párat magunknak, a családi utókornak.
Mert ezek
olyanok, hogyan olyanok. Az alkotás közben pedig talán a mojom is meglelem újra. :)
---
Kezdjük hát a
pótlást az elmúlt nyarak egyik legkedvesebbjével, a parmezános rakott
padlizsánnal.
Az eredeti neve
Melanzane parmigiana, és rengeteg változata kering a neten. Az enyém szerintem
a legegyszerűbb mind közül, pont ezért is esett erre a választás, hiszen anno a
nyaralóban is elkészíthető, egyszerű receptet kerestem. Annyira bevált, hogy
nincs igényünk komplikálni, ez már marad.
Nagyon egyszerű
elkészíteni, és bár nem a 15 perc alatt kész kategória, túl sok macera sincsen
vele, a sütő végzi a dolgát.
Mennyei.
Sajtos rakott
padlizsán (Melanzane parmigiana)
Hozzávalók (kb. 4
személyre)
3 db közepes
padlizsán
2 db fokhagyma
1 rúd fahéj
2 doboz (2x400ml)
passzírozott paradicsom
2 csomag
mozzarella
1 bögrényi
frissen reszelt parmezánsajt
2 marék friss
bazsalikom
olaj, só, bors
Elkészítés:
- A padlizsánt kb. fél centis szeletekre vágom, olíva olajba mártott szilikon ecsettel éppen csak megkenem, sóval meghintem, és száraz, nagyon forró serpenyőben puhára grillezem; fontos, hogy legyen puha, ez kb oldalanként 3-5 perc. (több körben fér csak a serpenyőbe, így ez a legidőigényesebb része a munkának
- Miközben a padlizsán sül, a fokhagymát felaprítom, és közepesen lángon olajban megfuttatom, majd mellé dobom a fahéj rudat is, és kb 2 percig pirítom.
- Mehet rá a paradicsomszósz. Hagyom főni, míg a padlizsánok sülnek, kb fél órán át. Végén szükség szerint sózom, borsozom.
- Ha kész a szósz, félrehúzom a tűről, és a bazsalikomot beletépkedem, jól elkeverem.
- Mozzarellát vékonyan felszeletelem.
- A sütőtál aljába elegyengetek kevés szószt, erre jön egy réteg padlizsán, amit megsózok, borsozok. Rá pár szelet sajt, majd ismét a szósz, padlizsán, só, bors, sajt stb., ameddig van mit pakolni.
- A legfelső réteg szósz lesz, erre egyenletesen rászórom a parmezánt, és így teszem 180 fokos (légkeverés) sütőbe, kb 30-40 percre.
- Ha szépen megbarnult a sajt és sűrűn bugyborékol a szósz, készen s van.
Tálalás:
Szerintem érdemes
várni 15-20 percet, mielőtt nekikezdünk enni, így jobban szelhető ill. nem
égetjük szét a szájpadlásunkat.
A sűrű szaftja
friss bagettal tunkolva az igazi, ill. én azért valami kis zöld salátát
is szoktam keverni hozzá.
1 megjegyzés:
Jól néz ki :)
Megjegyzés küldése