2011. november 19., szombat

Marokkói narancsos-mandulás marharagu


Mandula, aszalt sárgabarack, narancs, menta... eddig kedvemre való édesség is lehetne, de marhahússal az egyik legizgalmasabb, legkerekebb marokkói étel, amit valaha készítettem.

Nem egy mai darab, síeléskor készült az első adag, még márciusban. Emlékezetes próbálkozás, nem csak azért, mert zseniális recept, hanem mert jóval tovább készült, mint amire számítottam. Ezt a társaság nyilván nem értékelte, az egyre fokozódó éhség mellett azért sem, mert a fürdőző idejük látta kárát tévedésemnek. A belső viszály idővel elült, azóta hasonlót csakis az Aranyásók névre hallgató társasjátékkal sikerült szítani. Btw utóbbit minden baráti társaságnak szívből ajánlom, de óva intek mindenkit, játékban nincs szerelem, nincs barátság, a vér szava se szent, sőt, minden morális gát nagy lendülettel szakad át. Az is lehet persze, hogy mi játszunk vehemensebben az átlagnál.

Vissza a békéhez és a raguhoz: a családi béke megőrzése érdekében számoljunk 3 órát az elkészítésére.

Egyáltalán nem szándékos, de hasonlóan az elmúlt receptekhez, ez is GoodFood szerzemény. Hiába, az oldal remek, én pedig nagyon kényelmes vagyok.


Hozzávalók (3-4 személynek):


  • 550g kockázott marhahús (eredetileg bárány; lehet lapocka, vagy egyéb, ragunak/pörköltnek való hús)
  • 1 db hagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 700ml alaplé (én vizet használtam, bevallom, csak leveskockát ne!!)
  • 1 narancs reszelt héja és lkifacsart leve
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 ek. Méz
  • 175g aszalt sárgabarack
  • 3 ek. Friss mentazöld, aprítva
  • 25g őrölt mandula
  • 25g pirított szeletelt mandula
  • só, bors
  • olíva olaj


Elkészítés:

  1. Az olajat felforrósítom egy serpenyőben. Mivel alaplevet nem szoktam magammal vinni síelni, egy kis szalonnát is tettem bele, ha jól emlékszem.
  2. A zsiradékon közepesen erős láng felett, sűrűn kevergetve, 3-4 perc alatt egyenletesen megpirítom a húst. Ha kész, félre húzom.
  3. Egy lábasban oaljat forrósítokl és közepes láng felett, kb. 5 perc alatt puhára pirítom a hagymát és a fokhagymát. Ha megvan, belekeverem a húst, felöntöm az alaplével/vízzel, beleteszem a narancs héját és levét, a fahéjat, mézet, sózom és borsozom. Kb. 1 órán át főzöm.(Ez a kritikus rész, a hús majdnem puhuljon meg, ez hústól függően eltérő időbe tellhet.)
  4. Ha a hús már majdnem megpuhult, beleteszem a sárgabarackot és a menta kétharmadát, és addig főzöm, míg minden megpuhul. (min. 30 perc).
  5. Közben gyorsan elkészítem a kuszkuszt: szokásostól annyiban eltérő módon, hogy szárított mentát keverek a darába (utána keverem el sóval és kevés olajjal, legvégén pedig felöntöm vízzel).
  6. Ha megpuhult, beleszórom a darált mandulát, ettől szépen besűrűsödik a ragu leve.
  7. A szeletelt mandulát serpenyőben megpirítom.
  8. Tálaláskor a tányérra kuszkuszt kanalazok, mellé/rá teszem a ragut, amit megszórok egy-egy csipetnyi maradék friss mentával, és pirított mandulával.

2 megjegyzés:

anna írta...

helo, jajdejo uj receptet olvasni nalad, hatmeg hogy ilyen jo receptet, csao

Foodafok írta...

"Legyen veled Karácsony Angyala, legyen áldás és ünnep az Ünnep, szeretet simítsa lelkedet, mikor a csengők megcsendülnek!"

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin