2011. március 3., csütörtök

Datolyás spenóttal töltött csirkemell almás paszternákpürével


Alacsony zsírtartalmú, 300 kcal alatti, „de megnemmondod hogy  az” vacsorák gyűjteménye érkezik e-mailben. Kattintsak, ha érdekel a szelekció. Naná, hogy kattintok. A remény hal meg utoljára.

Hamar ráakadok, kiemelkedik a mezőnyből : „Spenóttal és datolyával töltött csirke”. Spenót és datolya együtt…?!  Ez vagy nagyon jó, vagy bűn rossz. A sóssal kevert datolyás cuccok mostanában amúgy is kifejezetten érdekelnek. De spenóttal? Mondjuk  a datolyás padlizsánkrém is bizarrnak hallatszott elsőre, aztán mégis fényesre törölgettük a tányért. Nézzük a recept értékeléseit: elég jók. Értelmes hozzászólásokkkal. Hm.. Ne légy nyúl. Kalória: 252 kcal adag. Viccelsz. Ezzel kellett volna kezdeni.

És mivel ez arcpirítóan kevés kalória, előtte meg lehetne olyan almás paszternák leves, az, amit a Fine Cooking szerkesztője említett egy őszi szám bevezetőjében. Recept, az nincs, de majd keresek.  Állat lesz.

Hazafelé beszerzek, és otthon látom csak, hogy a köretnek szánt zöldbabról megfeledkeztem. Újratervezés.  Így lesz levesből püré, és kerül majd a hús mellé. Aztán csirke készítés közben rám kacsint életem első üveg sherry-je, és bekönyörgi magát a szószba. A finisben nem bírok megálljt parancsolni ösztöneimnek, és végérvényesen búcsút intve a 252 kalóriás fogásnak, megküldöm mascarpone-val a szószt, csak a krémesség kedvéért. Így kerek. Mint a fenekem.

Míg sül a csirke, dolgozom a körettel, meglepően hamar elkészül. Arra még pont van időm, hogy a csirke alatt összegyűlt szaftot és a serpenyőben maradt szaftot egészen kevés vízzel és sherryvel lazítsam. Ebből a sűrű szószból csurgatok a pürére tálaláskor. Jót tesz neki. 252 helyett most járhatunk úgy 1500 kalóriánál. Nagyon szép ív.

De eeeeej, nem lehet állandóan azt nézegetni, hogy mi mennyi kalória, nem?!

Verdikt: hiba lett volna a fapados verzióval beérni, hiszen akkor nem tudtam volna meg sosem, hogy a sherryvel és mascarpone-val megpakolt spenótos datolya csirkébe töltve fenséges étek.

Megjegyzések: 
  1. egy komoly felfedezés kapcsolódik ehhez az ételhez: a szír boltban kapható csirkemell az valami brutálisan finom. Mindenkinek melegen ajánlom.
  2. arabos ételről van szó, ezért oda soroltam, de tisztában vagyok vele, hogy a sherryvel felrúgtam a szabályokat; ebből is látszik, hogy bűnbe esni néha édes..


                                                                 
Datolyás spenóttal töltött csirkemell almás paszternákpürével

Hozzávalók
Csirkéhez:
1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, felszeletelve
olívaolaj
4 nagyobb szem datolya , apróra vágva
200g friss spenót , durván felaprítva
2 tk őrölt római kömény
4 db csirkemell (= 2 pár, csontozva, bőr nélkül)
2 ek. gránátalmaszirup vagy méz (mézzel csináltam)
Kevés sherry

Püréhez:
850g paszternák (gyökér) , meghámozva, és feldarabolva
2 db alma, édes-savanykás fajta , meghámozva, kiagozva, negyedelve
50g vaj
csipet őrölt római kömény
¼ tk őrölt koriander
100ml tej



Elkészítés:
  • A sütőt 180 fokra (légkeverés) melegítem (hagyományos sütő esetén 200 fok).
  • A hagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon, alacsony-közepes fokozaton dinsztelem, közben picit sózom. Ha kész, belekeverem a datolyát, spenótleveleket és a fele római köményt, és a keveréket még 1-2 percig pirítom. 1 perc után meglöttyintem érzés szerint kevéske sherryvel, fél percig hagyom gyönygyözni, majd belekanalazok a serpenyőbe két-járom púpos kanál mascarponét is. Krémesre keverem, rottyantok rajta párat, ha elég sűrű, sózom és megszórom frissen őrölt borssal, majd lehúzom a tűzről.
  • A csirkemellet nagyon óvatosan, éles késsel hosszában bevágom,  a cél egy helyes, luk-és balesetmentes tasak megvalósítása. A tölteléket négy felé osztom és egy kanál (és az ujjaim) segítségével a húsok üregébe töltöm.
  • A töltött csirkemelleket egy kisebb méretű sütőtálba ültetem. A maradék köményt a húsokba dörzsölöm, jófajta sót hintek rá és frissen őrölt borssal szórom meg. Legvégül a mézet/szirupot rácsurgatom, picit elegyengetem a mázat. A biztonság kedvéért egy kis sherryt löttyintek a csirkék alá. A tálat az előmelegített sütőbe teszem és a húst kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm. (csirkemell nagyságától függően ez változhat, nekem 25 perc volt, míg az óriáscsirkék megpuhultak).
  • Miközben sül a hús, gyorsan elkészítem a köretet: a paszternákot és az almát gyönygöző sós vízben  puhára főzöm (kb 10 perc), majd leszűröm és félreteszem.
  • Kisméretű lábosban felolvasztom a vajat és elkeverem a fűszerekkel (max közepes láng!),  pár percig hagyom hogy olvadozzon, dolgozzon, tulajdonképpen tisztított vajat készítünk (így sokkal aromásabb a vaj). Ha gyönyörű aranysárga színű lesz a vaj, és kezd aranybarna fűrészpor gyűlni az edény alján, óvatosan hozzáöntöm a tejet, és megvárom, míg felmelegszik.  
  • A vajas, fűszeres tejet a leszűrt, főtt paszternákkal és almával elkeverem, és botmixerrel pürésítem. Ha szükséges , sózom, borsozom.
  • A csirkék alatt összegyűlt szaftot a már használt serpenyőbe öntöm, fellazítom egészen kevés (1-2 evőkanálnyi) sherryvel és vízzel, és nagy tűz felett sziruposra hevítem.
  • A kész csirkemellből egy darabot tányérra szedek, mellé kanalazok a püréből, a püré tetejére pedig csorgatok a szirupból egy keveset. 
Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Helló GM! Merre jártál eddig??? Najó erre ne válaszolj :)
Ez istenien hangzik, férj most paleolit étrenden van, tökéletes recept, kösziiiiii!
A paszternák, az más mint a fehérrépa? Bocs a kérdésért, de én itt mindig a 'for dummies' részen nézek szét :)
Üdv, Anyez

Gourmandula írta...

szia Anyez! :)
nem volt nagyon kedvem írni, inkább csak főztem és ettem. :)
Paszternák: más néven (édes)gyökér, pasztinák. a lényeg, h finomabb és picit édesebb + tapasztalatom szerint kevésbé fás, hamarabb megpuhul, mint a fehérrépa. itt van kép és leírás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pasztin%C3%A1k
Piacon, jobb zöldségesnél nagyobb boltokban most tuti kapható, én prémium CBAban vettem.
a mascarpone nem paleolit barát, de az eredeti receptben úgysem volt benne, ill. a püré tej nélkül is remek lesz, így nyugodtan vágj bele! Remélem ízleni fog. :)

Foodafok írta...

Bátor és remek párosítás. A szárnyasok nagyon hálásak, hiszen sok mindent "elbírnak". Tetszik ez az összeállítás!

Fruzsina írta...

A munkaban kezdtem olvasni ezt, mert mar gondolkodom, hogy mit fozzek vacsira. Osszefutott az iroda, olyan hangosan kezdtem nevetni azon, amikor megis elkezdtel "hallgatni az osztoneidre" ... Sajnos a recept olvasasatol annyira ehes lettem, hogy azt hiszem, rohanok haza "stir fry"-t csinalni, es talan majd holnap ezt a fantasztikus dolgot. Mar a nevetesert is koszi, a receptekrol nem is beszelve, Fruzsi

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin