2011. február 22., kedd

Nagyoncitromos török joghurtkrém



Megint citromos. Konkrétan megint ugyanaz a citromkrém, másképpen felhasználva. Én mondtam, hogy kattanás van.

Ez most kéremszépen egy szuperkönnyen elkészíthető török fantáziadesszert, történetesen az idei év egyik legnagyobb felfedezettje. Isteni, isteni, isteni.  És nyugtassuk magunkat azzal, hogy telistele van C-vitaminnal. Még azelőtt készült, hogy mentünk volna Isztambulba, de azóta is csináltam, egyszerűen nem lehet róla lejönni.

És hogy mitől török? A valódi török joghurt miatt, na meg a narancs és a gránátalma okán (amivel most Isztambulban Boszporuszt lehetne rekeszteni), valamint jó ok erre a citrom is, ami éppenséggel szintén nem idegen a török konyhában. De talán az a legfontosabb, hogy én töröknek akarom hinni.
Vagy arabnak. Az attól függ, hogy éppen mit követ. Mert például kétszer követett marokkói sült csirkét (ami az év másik nagy felfedezése), és akkor mondjuk feltétlenül arabnak akartam hinni.
A fotóhoz már nem maradt, de filézett narancsot is teszünk bele. És azt mondtam már, hogy isteni?




Nagyoncitromos török joghurtkrém

Hozzávalók: 
(6-8 adaghoz)
2 nagy doboz (2x450g) török joghurt (kapható a szír boltban, az arab hentesnél, akár nagyobb ABC-kben, helyettesíthető görög joghurttal is)
1 db nagyobb narancs, kifilézve (hártyátlanítva), felkockázva
1 db gránátalma kivájt magjai
2-3 marék magvak (pl kesudió, mogyoró, mandula)

Citromkrémhez (eredetileg itt):
Hozzávaló a citromkrémhez (kb 3-4 dl):
3 nagyobb tojás
kb 1/3 cup (80 ml) frissen facsart citromlé (én 3 közepes citrom levét szoktam használni), facsarás után leszűrve
1 ek. (4 grams) frissen reszelt citromhéj 
150 gramm cukor
4 ek (56 gramm) sózatlan vaj, szobahőmérsékleten


Elkészítés:
Elkészítem a citromkrémet.
  • Egy lábosban vizet forrósítok, közepes lángon tartom.
  • A citromlevet, tojást és a cukrot egy tálban elkeverem, és a gőz fölé ültetem. Innentől kezdve kb 10 percig FOLYAMATOSAN mellette állok és kevergetem gyengéden egy kézi habverővel.  A 9. perc tájékán hirtelen elkezd veszettül sűrűsödni, ez nekünk jó. Ha kb. tejföl sűrűségű, lehúzom a gőzről.
  • Ha becsomósodna, le lehet szűrni.
  • A vajat elkeverem benne, ha felolvadt, hozzáadom a citromhéjat is.
  • Először hagyom kihűlni, majd hűtőben teljesen lehűtöm. 

Ha készen van a krém:
  • A hideg joghurtot krémesre keverem a hideg citromkrém nagyjával (keveset félreteszek díszítéshez), és poharakba töltöm.
  • A joghurtkrém tetejére teszek 1-1 kiskanál tömény citromkrémet dísznek, köré ültetek pár szelet narancsot, pár szem frissen pirított magot (vegyesen) és megszóróm a gránátalmával. Lehűteni is lehet, de azonnal is fogyasztható. 

2 megjegyzés:

Frau Paprika írta...

Én elhiszem, hogy az.;)

csuszta írta...

dejódejó
pont erre van szükség így tél végén :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin