Alacsony zsírtartalmú, 300 kcal alatti, „de megnemmondod hogy az” vacsorák gyűjteménye érkezik e-mailben. Kattintsak, ha érdekel a szelekció. Naná, hogy kattintok. A remény hal meg utoljára.
Hamar ráakadok, kiemelkedik a mezőnyből : „Spenóttal és datolyával töltött csirke”. Spenót és datolya együtt…?! Ez vagy nagyon jó, vagy bűn rossz. A sóssal kevert datolyás cuccok mostanában amúgy is kifejezetten érdekelnek. De spenóttal? Mondjuk a datolyás padlizsánkrém is bizarrnak hallatszott elsőre, aztán mégis fényesre törölgettük a tányért. Nézzük a recept értékeléseit: elég jók. Értelmes hozzászólásokkkal. Hm.. Ne légy nyúl. Kalória: 252 kcal adag. Viccelsz. Ezzel kellett volna kezdeni.
És mivel ez arcpirítóan kevés kalória, előtte meg lehetne olyan almás paszternák leves, az, amit a Fine Cooking szerkesztője említett egy őszi szám bevezetőjében. Recept, az nincs, de majd keresek. Állat lesz.
Hazafelé beszerzek, és otthon látom csak, hogy a köretnek szánt zöldbabról megfeledkeztem. Újratervezés. Így lesz levesből püré, és kerül majd a hús mellé. Aztán csirke készítés közben rám kacsint életem első üveg sherry-je, és bekönyörgi magát a szószba. A finisben nem bírok megálljt parancsolni ösztöneimnek, és végérvényesen búcsút intve a 252 kalóriás fogásnak, megküldöm mascarpone-val a szószt, csak a krémesség kedvéért. Így kerek. Mint a fenekem.
Míg sül a csirke, dolgozom a körettel, meglepően hamar elkészül. Arra még pont van időm, hogy a csirke alatt összegyűlt szaftot és a serpenyőben maradt szaftot egészen kevés vízzel és sherryvel lazítsam. Ebből a sűrű szószból csurgatok a pürére tálaláskor. Jót tesz neki. 252 helyett most járhatunk úgy 1500 kalóriánál. Nagyon szép ív.
De eeeeej, nem lehet állandóan azt nézegetni, hogy mi mennyi kalória, nem?!
Verdikt: hiba lett volna a fapados verzióval beérni, hiszen akkor nem tudtam volna meg sosem, hogy a sherryvel és mascarpone-val megpakolt spenótos datolya csirkébe töltve fenséges étek.
Megjegyzések:
- egy komoly felfedezés kapcsolódik ehhez az ételhez: a szír boltban kapható csirkemell az valami brutálisan finom. Mindenkinek melegen ajánlom.
- arabos ételről van szó, ezért oda soroltam, de tisztában vagyok vele, hogy a sherryvel felrúgtam a szabályokat; ebből is látszik, hogy bűnbe esni néha édes..
Datolyás spenóttal töltött csirkemell almás paszternákpürével
Hozzávalók
Csirkéhez:
1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, felszeletelve
olívaolaj
4 nagyobb szem datolya , apróra vágva
200g friss spenót , durván felaprítva
2 tk őrölt római kömény
4 db csirkemell (= 2 pár, csontozva, bőr nélkül)
2 ek. gránátalmaszirup vagy méz (mézzel csináltam)
Kevés sherry
Püréhez:
850g paszternák (gyökér) , meghámozva, és feldarabolva
2 db alma, édes-savanykás fajta , meghámozva, kiagozva, negyedelve
50g vaj
csipet őrölt római kömény
¼ tk őrölt koriander
100ml tej
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra (légkeverés) melegítem (hagyományos sütő esetén 200 fok).
- A hagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon, alacsony-közepes fokozaton dinsztelem, közben picit sózom. Ha kész, belekeverem a datolyát, spenótleveleket és a fele római köményt, és a keveréket még 1-2 percig pirítom. 1 perc után meglöttyintem érzés szerint kevéske sherryvel, fél percig hagyom gyönygyözni, majd belekanalazok a serpenyőbe két-járom púpos kanál mascarponét is. Krémesre keverem, rottyantok rajta párat, ha elég sűrű, sózom és megszórom frissen őrölt borssal, majd lehúzom a tűzről.
- A csirkemellet nagyon óvatosan, éles késsel hosszában bevágom, a cél egy helyes, luk-és balesetmentes tasak megvalósítása. A tölteléket négy felé osztom és egy kanál (és az ujjaim) segítségével a húsok üregébe töltöm.
- A töltött csirkemelleket egy kisebb méretű sütőtálba ültetem. A maradék köményt a húsokba dörzsölöm, jófajta sót hintek rá és frissen őrölt borssal szórom meg. Legvégül a mézet/szirupot rácsurgatom, picit elegyengetem a mázat. A biztonság kedvéért egy kis sherryt löttyintek a csirkék alá. A tálat az előmelegített sütőbe teszem és a húst kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm. (csirkemell nagyságától függően ez változhat, nekem 25 perc volt, míg az óriáscsirkék megpuhultak).
- Miközben sül a hús, gyorsan elkészítem a köretet: a paszternákot és az almát gyönygöző sós vízben puhára főzöm (kb 10 perc), majd leszűröm és félreteszem.
- Kisméretű lábosban felolvasztom a vajat és elkeverem a fűszerekkel (max közepes láng!), pár percig hagyom hogy olvadozzon, dolgozzon, tulajdonképpen tisztított vajat készítünk (így sokkal aromásabb a vaj). Ha gyönyörű aranysárga színű lesz a vaj, és kezd aranybarna fűrészpor gyűlni az edény alján, óvatosan hozzáöntöm a tejet, és megvárom, míg felmelegszik.
- A vajas, fűszeres tejet a leszűrt, főtt paszternákkal és almával elkeverem, és botmixerrel pürésítem. Ha szükséges , sózom, borsozom.
- A csirkék alatt összegyűlt szaftot a már használt serpenyőbe öntöm, fellazítom egészen kevés (1-2 evőkanálnyi) sherryvel és vízzel, és nagy tűz felett sziruposra hevítem.
- A kész csirkemellből egy darabot tányérra szedek, mellé kanalazok a püréből, a püré tetejére pedig csorgatok a szirupból egy keveset.
Jó étvágyat!
Helló GM! Merre jártál eddig??? Najó erre ne válaszolj :)
VálaszTörlésEz istenien hangzik, férj most paleolit étrenden van, tökéletes recept, kösziiiiii!
A paszternák, az más mint a fehérrépa? Bocs a kérdésért, de én itt mindig a 'for dummies' részen nézek szét :)
Üdv, Anyez
szia Anyez! :)
VálaszTörlésnem volt nagyon kedvem írni, inkább csak főztem és ettem. :)
Paszternák: más néven (édes)gyökér, pasztinák. a lényeg, h finomabb és picit édesebb + tapasztalatom szerint kevésbé fás, hamarabb megpuhul, mint a fehérrépa. itt van kép és leírás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pasztin%C3%A1k
Piacon, jobb zöldségesnél nagyobb boltokban most tuti kapható, én prémium CBAban vettem.
a mascarpone nem paleolit barát, de az eredeti receptben úgysem volt benne, ill. a püré tej nélkül is remek lesz, így nyugodtan vágj bele! Remélem ízleni fog. :)
Bátor és remek párosítás. A szárnyasok nagyon hálásak, hiszen sok mindent "elbírnak". Tetszik ez az összeállítás!
VálaszTörlésA munkaban kezdtem olvasni ezt, mert mar gondolkodom, hogy mit fozzek vacsira. Osszefutott az iroda, olyan hangosan kezdtem nevetni azon, amikor megis elkezdtel "hallgatni az osztoneidre" ... Sajnos a recept olvasasatol annyira ehes lettem, hogy azt hiszem, rohanok haza "stir fry"-t csinalni, es talan majd holnap ezt a fantasztikus dolgot. Mar a nevetesert is koszi, a receptekrol nem is beszelve, Fruzsi
VálaszTörlés